Πιο ξηρή σχεδόν όλη η Γη σήμερα από ό,τι το 1990

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, διαπίστωσε ότι περίπου το 77,6%του πλανήτη έγινε ξηρότερο από το 1990 έως το 2020, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες (1960-1990). Μάλιστα, η έκθεση εκτιμά πως εάν δεν μειωθεί η εκπομπή αερίων, έως το τέλος του 21ου αιώνα, περιοχές όπως η Μεσόγειος θα επηρεαστούν.

Από το 1990 έως το 2020, τα μέρη της Γης που ταξινομήθηκαν ως ξηρές εκτάσεις επεκτάθηκαν κατά περίπου 1,66 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια – μια περιοχή συνολικά μεγαλύτερη από την Ινδία. Τέτοια εδάφη αποτελούν πλέον περισσότερο από το 40% του πλανήτη, σύμφωνα με το UNCCD.

Σχεδόν το 8% του πλανήτη ταξινομείται πλέον ως ξηρό, κάτι που δεν ίσχυε πριν το 1990, ενώ εκτιμάται ότι ένα επιπλέον 3% θα μπορούσε επίσης να περάσει το όριο και να θεωρείται ξηρό μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα – εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως προειδοποίησε η ομάδα στην έκθεσή της.

Το UNCCD αποδίδει μεγάλο μέρος της αυξανόμενης ξηρασίας στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, η οποία επηρεάζει τόσο τη θερμοκρασία όσο και τις βροχοπτώσεις.

Αν και η μόνιμη ξηρότητα που περιγράφεται στην έκθεση διαφέρει από τις συνθήκες ξηρασίας, είναι χαρακτηριστικό πως οι δυτικές ΗΠΑ έχουν δει υψηλότερες θερμοκρασίες να αυξάνουν τον κίνδυνο των καταστροφικών πυρκαγιών λόγω της μειωμένης συσσώρευσης χιονιού, τα τελευταία χρόνια.

Στην περίπτωση που η ανθρωπότητα δεν κατορθώσει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, τότε ακόμα περισσότερες περιοχές θα γίνουν πιο ξηρές: Στο σενάριο αυτό, οι περιοχές που θα γίνουν πιο ξηρές είναι οι μεσοδυτικές ΗΠΑ, το κεντρικό Μεξικό, μεγάλες εκτάσεις της νότιας Αφρικής και όλη η Μεσόγειος.

«Σε αντίθεση με το φαινόμενο της ξηρασίας – που αναφέρεται σε προσωρινή περίοδο με ελάχιστες βροχοπτώσεις – οι ξηρές περιοχές της Γης αφορούν σε μια μόνιμη, ακατάπαυστη μεταμόρφωση», δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας του UNCCD, Ibrahim Thiaw. «Οι ξηρασίες -κάποια στιγμή- τελειώνουν. Ωστόσο, όταν το κλίμα μιας περιοχής γίνεται πιο ξηρό, η ικανότητα επιστροφής στις προηγούμενες συνθήκες, χάνεται».

«Τα πιο ξηρά κλίματα που επηρεάζουν τώρα τεράστιες εκτάσεις σε όλο τον κόσμο δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην προηγούμενη κατάσταση όπως ήταν και αυτή η αλλαγή επαναπροσδιορίζει τη ζωή στη Γη», πρόσθεσε ο Thiaw.

Με πληροφορίες από The Hill

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ