«Παράθυρο στο παρελθόν» ο σκελετός φάλαινας 5.000 ετών στην Ταϊλάνδη

ισωσ σε ενδιαφερουν

Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα αποτελεί ο σκελετός φάλαινας ηλικίας έως 5.000 ετών, που εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη πριν μερικές ημέρες.

Ο σκελετός βρέθηκε περίπου 12 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Ταϊλάνδης, δυτικά της Μπανγκόγκ, και σύμφωνα με τους ειδικούς συνιστά ένα πολύτιμο «παράθυρο στο παρελθόν», ιδιαιτέρως αναφορικά με την έρευνα για τα επίπεδα της θάλασσας και τη βιοποικιλότητα.

Το εύρημα έχει μήκος 12 μέτρων και εκτιμάται ότι προέρχεται από φάλαινα του Μπράιντ. Τα οστά είναι μερικώς απολιθωμένα και αποτελούν «σπάνιο εύρημα», όπως δήλωσε στο BBC ο ερευνητής θηλαστικών Μάρκους Τσούα, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. Μόνο το κεφάλι της φάλαινας έχει μήκος τριών μέτρων.

«Υπάρχουν μόνο λίγα απολιθώματα φαλαινών στην Ασία», τόνισε, και ακόμη λιγότερα βρίσκονται «σε τόσο καλή κατάσταση», είπε.

parathyro-sto-parelthon-o-skeletos-falainas-5-000-eton-stin-tailandi-eikones1

Οι φωτογραφίες που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης Βαραβούτ Σίλπα-άρτσα δείχνουν τα οστά που βρέθηκαν να είναι σε σχεδόν άριστη κατάσταση.

Arxaia falaina 2 Facebook1

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Χάθηκαν 430 εκ. στρέμματα δασών

Περίπου 430 εκατομμύρια στρέμματα δασών, δηλαδή η έκταση μιας χώρας όπως το Ιράκ, χάθηκαν στα 24 κύρια «μέτωπα» της αποψίλωσης των δασών στον κόσμο...

600 εκατομμύρια θάνατοι πουλιών ετησίως στις ΗΠΑ από γυάλινα κτίρια

Τα γυάλινα κτίρια αποτελούν τη σημαντικότερη ανθρωπογενή αιτία θανάτου για τα... πουλιά καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν τα διαφανή τζάμια και πέφτουν πάνω τους...

Κύπρος: Σήμανση νεαρού σπιζαετού με πομπό

Στην Κύπρο απαντάται ο σπιζαετός, επιστημονική ονομασία Aquila fasciata, ένας αετός των μεσογειακών οικοσυστημάτων της Ευρώπης, ο μοναδικός που φωλιάζει στο νησί. Η Κύπρος,...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613