Η Γη βιώνει τη θερμότερη περίοδο των τελευταίων 12.000 ετών

ισωσ σε ενδιαφερουν

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12.000 ετών τουλάχιστον έχει φέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα τη θερμοκρασία του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Ερευνητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ κατέγραψαν την πορεία των θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών και αποφάνθηκαν ότι μπορεί η Γη να βιώνει την υψηλότερη μέση θερμοκρασία ακόμη και των τελευταίων 125.000 ετών, κινούμενη σε «αχαρτογράφητα νερά», όπως επισημαίνουν.

Η επιστημονική έρευνα έρχεται να λύσει το αίνιγμα που βασανίζει εδώ και δεκαετίες τους ειδικούς και αφορά στη θερμοκρασία της Ολόκαινης περιόδου. Τα μοντέλα απεικόνισης του κλίματος του παρελθόντος καταγράφουν συνεχή θέρμανση του πλανήτη αφότου η τελευταία παγετώνια περίοδος ολοκληρώθηκε προ 12.000 ετών σημαίνοντας την έναρξη της Ολόκαινης περιόδου.

Ωστόσο εκτιμήσεις των θερμοκρασιών από απολιθώματα καταδείκνυαν κορύφωση της θερμοκρασίας πριν περίπου 6.000 έτη, περί το 4.000 προ Χριστού, ακολουθούμενη από ψύχρανση έως την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης που αύξησε κατακόρυφα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόβλημα αυτό υπονόμευε την αξιοπιστία των κλιματολογικών μοντέλων και των στοιχείων από τα απολιθώματα. Τώρα όμως εντοπίστηκε ότι τα στοιχεία από τα απολιθωμένα κελύφη αντιστοιχούν στα θερμότερα καλοκαίρια αλλά δεν αποκαλύπτουν την πτώση της θερμοκρασίας στους ψυχρούς χειμώνες, παραπλανώντας τους ερευνητές για υψηλότερες μέσες ετήσιες θερμοκρασίες.

«Καταδεικνύουμε ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη ανέρχεται τα τελευταία 12.000 έτη, σε αντίθεση με προηγούμενα αποτελέσματα», δήλωσε η Σαμάνθα Μπόβα, επικεφαλής της έρευνας στο πανεπιστήμιο Rutgers.

«Αυτό σημαίνει ότι η σύγχρονη περίοδος παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προκάλεσε ο άνθρωπος επιταχύνει μια μακροχρόνια αύξηση των θερμοκρασιών, κάνοντας την εποχή μας αχαρτογράφητη περιοχή, υπογραμμίζει πόσο σοβαρά πρέπει να πάρουμε την κατάσταση», πρόσθεσε η κα Μπόβα.

Σημειώνεται ακόμη ότι μπορεί η εποχή μας να είναι η θερμότερη και των τελευταίων 125.000 ετών, από το μεσοδιάστημα μεταξύ των παγετώνιων περιόδων. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να είναι βέβαιοι γι’ αυτό καθώς δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την εποχή εκείνη.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Σκύλος και χειμώνας

Σκύλος χειμώνας και κρύο. Προσοχή στον συνδυασμό αυτό! Πολλές φυλές σκύλων επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις χαμηλές θερμοκρασίες που χαρακτηρίζουν τους χειμερινούς μήνες. Ιδιαίτερα τα μικρά,...

Τρύπα όζοντος: Η μεγαλύτερη της τελευταίας 10ετίας – Γιατί δεν ανησυχούν, προς το παρόν, οι ειδικοί

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η τρύπα του όζοντος αναπτύχθηκε γρήγορα από τα μέσα Αυγούστου και κορυφώθηκε στα 24 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα στις...

Εκδήλωση για προστασία των ακτών διοργανώθηκε στον Πρωταρά

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία των ακτών διοργάνωσε πρόσφατα το Έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” σε συνεργασία...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613