Η Γη βιώνει τη θερμότερη περίοδο των τελευταίων 12.000 ετών

ισωσ σε ενδιαφερουν

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12.000 ετών τουλάχιστον έχει φέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα τη θερμοκρασία του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Ερευνητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ κατέγραψαν την πορεία των θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών και αποφάνθηκαν ότι μπορεί η Γη να βιώνει την υψηλότερη μέση θερμοκρασία ακόμη και των τελευταίων 125.000 ετών, κινούμενη σε «αχαρτογράφητα νερά», όπως επισημαίνουν.

Η επιστημονική έρευνα έρχεται να λύσει το αίνιγμα που βασανίζει εδώ και δεκαετίες τους ειδικούς και αφορά στη θερμοκρασία της Ολόκαινης περιόδου. Τα μοντέλα απεικόνισης του κλίματος του παρελθόντος καταγράφουν συνεχή θέρμανση του πλανήτη αφότου η τελευταία παγετώνια περίοδος ολοκληρώθηκε προ 12.000 ετών σημαίνοντας την έναρξη της Ολόκαινης περιόδου.

Ωστόσο εκτιμήσεις των θερμοκρασιών από απολιθώματα καταδείκνυαν κορύφωση της θερμοκρασίας πριν περίπου 6.000 έτη, περί το 4.000 προ Χριστού, ακολουθούμενη από ψύχρανση έως την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης που αύξησε κατακόρυφα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόβλημα αυτό υπονόμευε την αξιοπιστία των κλιματολογικών μοντέλων και των στοιχείων από τα απολιθώματα. Τώρα όμως εντοπίστηκε ότι τα στοιχεία από τα απολιθωμένα κελύφη αντιστοιχούν στα θερμότερα καλοκαίρια αλλά δεν αποκαλύπτουν την πτώση της θερμοκρασίας στους ψυχρούς χειμώνες, παραπλανώντας τους ερευνητές για υψηλότερες μέσες ετήσιες θερμοκρασίες.

«Καταδεικνύουμε ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη ανέρχεται τα τελευταία 12.000 έτη, σε αντίθεση με προηγούμενα αποτελέσματα», δήλωσε η Σαμάνθα Μπόβα, επικεφαλής της έρευνας στο πανεπιστήμιο Rutgers.

«Αυτό σημαίνει ότι η σύγχρονη περίοδος παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προκάλεσε ο άνθρωπος επιταχύνει μια μακροχρόνια αύξηση των θερμοκρασιών, κάνοντας την εποχή μας αχαρτογράφητη περιοχή, υπογραμμίζει πόσο σοβαρά πρέπει να πάρουμε την κατάσταση», πρόσθεσε η κα Μπόβα.

Σημειώνεται ακόμη ότι μπορεί η εποχή μας να είναι η θερμότερη και των τελευταίων 125.000 ετών, από το μεσοδιάστημα μεταξύ των παγετώνιων περιόδων. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να είναι βέβαιοι γι’ αυτό καθώς δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την εποχή εκείνη.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ανακαλύφθηκαν νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων

Σχεδόν 20% περισσότερες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων από όσες είχαν εκτιμηθεί υπάρχουν στην Ανταρκτική. Για "συναρπαστική ανακάλυψη" κάνουν λόγο οι επιστήμονες.   Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις υψηλής...

Ο καύσωνας έδωσε τη χαριστική βολή στους αγρότες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της βορειοανατολικής ορεινής περιοχής της Λεμεσού, αφού ενώ ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη συγκομιδή της παραγωγής τους και τη...

Οι αετοί επέστρεψαν στον Καναδά και «ορέγονται» κατοικίδια – Φορούν πανοπλίες στα σκυλάκια

Οι λευκοκέφαλοι θαλασσαετοί ξεπέρασαν τον κίνδυνο της εξαφάνισης και οι πληθυσμοί τους έχουν ανακάμψει στη βόρεια Αμερική, αλλά τα καλά νέα για τις φιλοζωικές...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613