Οι φάλαινες στον Βόρειο Ατλαντικό, γνωστές ως “σωστές φάλαινες” συρρικνώνονται σε μέγεθος, σύμφωνα με ερευνητές.
Βασική αιτία είναι η εμπλοκή τους με τα αλιευτικά, τα εργαλεία των οποίων κατηγορούνται για τη σταθερή μείωση του μήκους των ζώων τις τελευταίες γενιές.
Κατά μέσο όρο, μια φάλαινα που γεννιέται σήμερα αναμένεται να φτάσει σε συνολικό μήκος περίπου ένα μέτρο μικρότερο από αυτό, που είχε μία φάλαινα που γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
Αυτή είναι μια μέση μείωση μήκους περίπου 7%.
Οι φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού είναι συνήθως λιγότερο ογκώδεις, καθώς και μικρότερες σε μήκος, από ό, τι ήταν κάποτε.
«Υπάρχουν μερικά ακραία φαινόμενα όπου είναι περίπου 3 μέτρα μικρότερες, πράγμα που ήταν πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε ο Joshua Stewart, ερευνητής της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (Noaa).
«Είδα φωτογραφίες από φάλαινες 10 ετών που έχουν το μέγεθος μίας φάλαινας 2 ετών, κάτι που ήταν συγκλονιστικό. Πρόκειται για πολύ μικρές φάλαινες» πρόσθεσε ο Stewart.
Ο Stewart, μαζί με συναδέλφους από τη Noaa, το ενυδρείο της Νέας Αγγλίας, το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole, χρησιμοποίησαν πληθώρα αεροφωτογραφιών για τις φάλαινες από αεροσκάφη τα τελευταία 20 χρόνια για να εκτιμήσουν τα σωστά μήκη των φαλαινών .
Οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν στενά την ανάπτυξη μεμονωμένων φαλαινών αναγνωρίζοντάς τις από διακριτικά μοτίβα στο κεφάλι τους. Οι φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού είναι μερικές από τις πιο μελετημένες φάλαινες στον κόσμο, με περίπου 400 από τα κητοειδή να παραμένουν στη φύση.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, υποδηλώνει ότι οι φάλαινες υφίστανται μακροχρόνιες διαγενεακές βλάβες με βασικό παρονομαστή ότι παγιδεύονται σε δίχτυα ψαρέματος για άλλα είδη.
Οι φάλαινες κινδυνεύουν επίσης να χτυπηθούν από πλοία σε πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές στον Βόρειο Ατλαντικό.
«Αν κινείσαι γύρω από τα αλιευτικά εργαλεία, έχεις λιγότερη ενέργεια για να αναπτυχθείς. Αυτός είναι ένας αρκετά σταθερός μηχανισμός», είπε ο Stewart.
«Αν σας έδενα μια τσάντα με άμμο και σας ζητούσα να περπατήσετε πολύ, θα είχατε ένα αρκετά κοκαλιάρικο σώμα πολύ γρήγορα. Για τις φάλαινες, αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορούν να κάνουν μικρότερα μωρά, που έχουν χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης. Βλέπουμε μια μακροπρόθεσμη μείωση του μεγέθους τους» επισήμανε.
Το είδος παίρνει το όνομά του “right whale” καθώς ήταν η «σωστή φάλαινα» για τους φαλαινοθήρες λόγω της αργής ταχύτητάς τους και της τάσης τους να τρέφονται άνετα με πλαγκτόν στην επιφάνεια του ωκεανού.
Τα κυνήγια φαλαινών μπορεί τώρα να έχουν τελειώσει, αλλά οι φάλαινες υποφέρουν από άλλες ανθρωπογενείς απειλές στον Ατλαντικό, όπως τα πλοία. Επίσης, η υπερθέρμανση του ωκεανού δυσχεραίνει τον εντοπισμό των θηραμάτων τους για τις φάλαινες.
Πέρυσι, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ανακοίνωσε ότι το είδος απέχει μόλις ένα βήμα από την εξαφάνιση, μετατοπίζοντας την ταξινόμησή του από «απειλούμενο» σε «εξαιρετικά απειλούμενο».
Σύμφωνα με το IUCN, από τους 30 θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς στις σωστές φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού που καταγράφηκαν μεταξύ 2012 και 2016, οι 26 προκλήθηκαν από εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία.
Η αλιευτική βιομηχανία έχει εκφράσει ανησυχίες για το κόστος της αναβάθμισης των εργαλείων, προκειμένου να αποφεύγονται αυτές οι εμπλοκές, αλλά οι επιστήμονες επιμένουν ότι απαιτείται άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρη εξάλειψη του είδους.
«Η εφαρμογή αποδεδειγμένων λύσεων, όπως μειωμένες ταχύτητες σκαφών, σχοινιά χαμηλότερης αντοχής και αλιευτικά εργαλεία χωρίς στροφές σε όλο το εύρος, είναι κρίσιμα και επείγοντα μέτρα που απαιτούνται για να αποφευχθεί η εξαφάνιση αυτού του είδους», δήλωσε η Amy Knowlton, συν-συγγραφέας της νέας μελέτης και επιστήμονας στο New England Aquarium στη Βοστώνη.