Οι εκπομπές ρύπων κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα

ισωσ σε ενδιαφερουν

 

Ο πλανήτης έχει στη διάθεσή του μόνο μερικούς μήνες για να αποτρέψει τις εκπομπές ρύπων να ξεπεράσουν τα προ-πανδημίας επίπεδα φέτος, καθώς οι οικονομίες αρχίζουν ανακάμπτουν από την κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας (ΠΟΕ).

Νέα στοιχεία του Οργανισμού καταδεικνύουν ότι οι εκπομπές ρύπων από ορυκτά καύσιμα αυξάνονταν σταθερά στο δεύτερο μισό του 2020, καθώς οι μεγάλες οικονομίες έπαιρναν και πάλι μπροστά. Έως τον Δεκέμβριο 2020, οι εκπομπές ρύπων βρίσκονταν κατά 2% υψηλότερα από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Η νέα αύξηση των εκπομπών ρύπων ξεκίνησε λίγους μόνο μήνες αφού η πανδημία προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και απειλεί να ακυρώσει τις ελπίδες ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έφτασαν στο απόγειό τους το 2019.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΠΟΕ δήλωσε ότι διακινδυνεύουμε την ιστορική ευκαιρία να παραμείνει το 2019 ως το οριστικό απόγειο των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. Αν μέσα στους επόμενους μήνες οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόσουν τις σωστές πολιτικές καθαρής ενέργειας, θα επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που ανέλαβαν πολλές κυβερνήσεις.

Ο διευθυντής του ΠΟΕ δήλωσε ότι «δεν είναι πολύ αργά» για να εμποδίσουν οι κυβερνήσεις τις εκπομπές άνθρακα, «αλλά αρχίζει να γίνεται δύσκολο».

«Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών και ιδιαίτερα των μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η ΕΕ και η Ιαπωνία, θα πρέπει να περιλάβουν πολιτικές καθαρής ενέργειας στα πακέτα οικονομικής ανάκαμψης», τόνισε.

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Υπολογιστής εξοικονόμισης ενέργειας

Θέλεις να εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα εύκολα;  Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και το Περιβαλλοντικό Γραφείο της...

Η Στενότητα στην Προσφορά Αργού Απειλεί την Ανάκαμψη των Οικονομιών

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε, πρόσφατα, σε σχεδόν επίπεδα- ρεκόρ, χάρη στην έντονη ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών το πλανήτη. Προκειμένου να αντισταθμίσει το...

Πώς η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, αυξάνει τις αλλεργίες από την γύρη

Οι αλλεργίες ξεκινούν 20 ημέρες νωρίτερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι συγκεντρώσεις γύρης είναι ισχυρότερες έως και 21%, όλες τις εποχές. Όπως διαπίστωσε έρευνα οι...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613