Οι εκπομπές ρύπων κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα

ισωσ σε ενδιαφερουν

 

Ο πλανήτης έχει στη διάθεσή του μόνο μερικούς μήνες για να αποτρέψει τις εκπομπές ρύπων να ξεπεράσουν τα προ-πανδημίας επίπεδα φέτος, καθώς οι οικονομίες αρχίζουν ανακάμπτουν από την κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας (ΠΟΕ).

Νέα στοιχεία του Οργανισμού καταδεικνύουν ότι οι εκπομπές ρύπων από ορυκτά καύσιμα αυξάνονταν σταθερά στο δεύτερο μισό του 2020, καθώς οι μεγάλες οικονομίες έπαιρναν και πάλι μπροστά. Έως τον Δεκέμβριο 2020, οι εκπομπές ρύπων βρίσκονταν κατά 2% υψηλότερα από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Η νέα αύξηση των εκπομπών ρύπων ξεκίνησε λίγους μόνο μήνες αφού η πανδημία προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και απειλεί να ακυρώσει τις ελπίδες ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έφτασαν στο απόγειό τους το 2019.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΠΟΕ δήλωσε ότι διακινδυνεύουμε την ιστορική ευκαιρία να παραμείνει το 2019 ως το οριστικό απόγειο των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. Αν μέσα στους επόμενους μήνες οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόσουν τις σωστές πολιτικές καθαρής ενέργειας, θα επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που ανέλαβαν πολλές κυβερνήσεις.

Ο διευθυντής του ΠΟΕ δήλωσε ότι «δεν είναι πολύ αργά» για να εμποδίσουν οι κυβερνήσεις τις εκπομπές άνθρακα, «αλλά αρχίζει να γίνεται δύσκολο».

«Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών και ιδιαίτερα των μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η ΕΕ και η Ιαπωνία, θα πρέπει να περιλάβουν πολιτικές καθαρής ενέργειας στα πακέτα οικονομικής ανάκαμψης», τόνισε.

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Η ΕE θα Αναπτύξει 2,8 εκατ. Σημεία Φόρτισης στην Ευρώπη Μέχρι το 2030

Το 2020 υπήρχαν περίπου 285.800 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι σταθμοί φόρτισης σημείωσαν μεγάλη αύξηση τα τελευταία 10...

Αξιολάτρευτα κατσικάκια κάνουν… τραμπάλα (Video)

O Alex και ο Junior είναι δύο αξιολάτρευτα κατσικάκια που ζουν σε μία φάρμα, στο Όμπερλιν του Οχάιο. Οι δυο τους, μάλιστα, μοιράζονται ένα κάπως…...

ΕΕ: Πάνω από ένας θάνατος στους οκτώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέεται με τη ρύπανση

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 13% των θανάτων συνδέονται με τη ρύπανση, αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (AEE), σύμφωνα...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613