Οι εγκαταλείψεις και τα περιστατικά παραμέλησης σκύλων δεν συμβαίνουν μόνο το καλοκαίρι

Οι εγκαταλείψεις και τα περιστατικά παραμέλησης σκύλων έχουν αυξηθεί, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ εθελόντριες καταφυγίων, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο το καλοκαίρι, αλλά ολόχρονα που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα και η κατάσταση είναι πλέον τραγική. Η Μόνικα Μιτσίδου, εθελόντρια στο D.O.G RESCUE CYPRUS, δηλώνει πως «κάθε χρόνο και χειρότερα», ενώ η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, του Saving Pound Dogs Cyprus (SPDC), συμπληρώνει «κάθε πέρσι και καλύτερα».

«Δεν είναι πια διαχειρίσιμο το πρόβλημα, στοιβάζουμε σκυλιά»

Το πρόβλημα έχει πολλές πτυχές αναφέρει η κα Μιτσίδου. Μια από αυτές π.χ. είναι και το ότι υπάρχουν και πολλές ανεξέλεγκτες γέννες, αφού πολλοί ιδιοκτήτες αρνούνται να στειρώσουν τα σκυλιά τους. Ένας αστείρωτος σκύλος ισοδυναμεί με δεκάδες γέννες, ανέφερε η κα Μιτσίδου, σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτήτες αντιδρούν άσχημα σε προτροπές να στειρώσουν το κατοικίδιό τους, σε σημείο που σε κάποιες περιστάσεις προσφέρθηκαν ως καταφύγιο να πληρώσουν οι ίδιοι για τη στείρωση του ζώου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κα Μιτσίδου, οι υιοθεσίες σκύλων έχουν μειωθεί δραματικά. «Είναι χαρά να τα βλέπεις ευτυχισμένα σε σπίτια, αλλά αυτό μειώθηκε δυστυχώς. Πιο παλιά οι υιοθεσίες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σωτήριες για τα καταφύγια, αλλά έχουν μειωθεί πάρα πολύ όχι μόνο λόγω της εξόδου της χώρας από την ΕΕ που οδήγησε σε πιο πολύπλοκες διαδικασίες, αλλά και λόγω μεγάλης αύξησης του κόστους ζωής στη Βρετανία και στα κτηνιατρικά έξοδα». Σημείωσε ότι είναι πλέον πολύ ακριβό για κάποιον στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει σκύλο, ειδικά αν το ζώο παρουσιάσει κάποιο θέμα υγείας. Ανέφερε ακόμη ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετούνται σκυλιά όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από πολλές άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία αλλά και από ασιατικές χώρες.

Η κα Μιτσίδου αναφέρθηκε ακόμη και σε παράνομες εκτροφές και αγοραπωλησίες σκύλων, περιλαμβανομένων φυλών οι οποίες έχουν απαγορευτεί δια νόμου στην Κύπρο ως επικίνδυνες από το 2002. Για τις επικίνδυνες φυλές, η κα Μιτσίδου σημείωσε ότι από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος μέχρι σήμερα, κανονικά δεν θα έπρεπε να υπήρχαν στην Κύπρο, αφού πέρασαν 22 χρόνια, αλλά σήμερα είναι παντού.

Η κα Μιτσίδου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταφύγια ζώων, όπως έλλειψη πόρων και εθελοντών. Σημείωσε ότι πολλά σκυλιά που αναλαμβάνουν ως καταφύγιο έχουν προβλήματα υγείας λόγω παραμέλησης των ιδιοκτητών, που πολλές φορές ισοδυναμεί με χιλιάδες ευρώ σε θεραπευτική αγωγή.

Όλος ο φόρτος, είπε, πέφτει στους εθελοντές οι οποίοι εργάζονται σε σημείο κατάρρευσης.

Δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες οι εθελοντές

Η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου διευκρινίζει ότι εγκαταλείψεις δεν γίνονται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και μετά την κυνηγετική περίοδο, τις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και όταν υπάρχουν τριήμερα. «Έχουμε τσουνάμι σκύλων», είπε χαρακτηριστικά.

Πέραν της εγκατάλειψης, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις βίας αλλά και παθητικής κακοποίησης ζώων μέσω στέρησης τροφής και νερού. Είπε ότι η ίδια τελευταία μέσα σε τρεις μέρες ανέλαβε τρία ζώα με θέματα υγείας.

«Το κράτος δεν κάνει τίποτα. Μόνοι μας θα το κάνουμε, και αυτός είναι ο καθένας από εμάς», υπογραμμίζει. Σημείωσε ότι πολύς κόσμος που βρίσκει ζώα σε άθλια κατάσταση ή εγκαταλελειμμένα, ζητά βοήθεια σε σελίδες κοινωνικές δικτύωσης ή από καταφύγια, περιμένοντας να κάνει κάποιος άλλος κάτι γι’ αυτό. «“Αν όχι εγώ, ποιος;” είναι το ερώτημα που πρέπει να θέτουμε στο εαυτό μας», είπε κα Κωνσταντίνου. Πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει ότι δεν μπορούν όλοι να έχουν μεγάλο αριθμό κατοικιδίων στα σπίτια τους, όπως κάνουν πολλοί εθελοντές, αλλά δεν πρέπει να αναμένουν μόνο από τους εθελοντές να τρέχουν από επαρχία σε επαρχία, σε απομακρυσμένες περιοχές, για να αναλαμβάνουν εγκαταλειμένα ζώα.

Η απόφαση να αποκτήσει κάποιος κατοικίδιο δεν πρέπει να παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Σύμφωνα με την κα Κωνσταντίνου, υπάρχουν πολλοί σκύλοι στα καταφύγια συγκεκριμένης μεγαλόσωμης φυλής, οι Malinois, οι οποίοι έγιναν πολύ δημοφιλείς μετά και από διάφορα βίντεο όπου καλά εκπαιδευμένοι σκύλοι αυτής της φυλής ακολουθούν διάφορες εντολές, χωρίς να γίνεται αντιληπτό πόση εκπαίδευση και άσκηση χρειάζονται αυτοί οι σκύλοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους χειριστούν.

Είπε ακόμη ότι τα καταφύγια επωμίζονται τεράστια έξοδα κάθε μήνα για τροφές, εμβόλια, νερό και άλλες αναγκαίες προμήθειες, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης, ενώ για τον ίδιο λόγο έχουν μειωθεί και οι εισφορές.

Οι ευθύνες του κράτους

Σύμφωνα με την κα Μιτσίδου, αν δεν περάσει ο νόμος που είναι υπό συζήτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνουν εξώδικα όλα τα πρόστιμα σε σχέση με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων, που τώρα είναι ποινικά, δεν θα αλλάξει κάτι.

Η κα Κωνσταντίνου συμπληρώνει ότι θα πρέπει οι Αρχές να κάνουν καταγραφή πόσα σκυλιά υπάρχουν στην Κύπρο, πόσα φέρουν σήμανση, σε τι συνθήκες ζουν και αν είναι στειρωμένα. Τόνισε ακόμη τη σημασία διαπαιδαγώγησης των ιδιοκτητών κατοικίδιων, σημειώνοντας ότι π.χ. στην Ελβετία όσοι θέλουν να έχουν κατοικίδια είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μαθήματα και να δώσουν εξετάσεις. Σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει οι αρμόδιες Αρχές να έχουν χώρους φύλαξης αδέσποτων ζώων και όπως κάνουν κάποιες τοπικές Αρχές, να ανακοινώνουν όταν βρίσκουν ένα σκύλο στην περιοχή τους σε περίπτωση που τον ψάχνει ο ιδιοκτήτης.

Το κράτος περιμένει από τους εθελοντές να μαζέψουν, να περιθάλψουν, να στειρώσουν και να βρουν σπίτια για τα αδέσποτα

 

 

Το microchip είναι απαραίτητο για να μη χαθεί ο σκύλος σας

Σύμφωνα με την κα Μιτσίδου, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ένα σκυλί φτάνει στο καταφύγιο αν και δεν είναι εγκαταλελειμμένο. Εξήγησε ότι πολύς κόσμος όταν πάει διακοπές αφήνει τα σκυλιά του είτε σε συγγενείς ή φίλους ή τα αφήνουν στην αυλή και πάει κάποιος γνωστός και τα ταΐζει και σε πολλές περιπτώσεις τα σκυλιά, τα οποία βιώνουν αλλαγή στην καθημερινότητά τους, δραπετεύουν για να βρουν την οικογένειά τους. Αν ο σκύλος δεν έχει σήμανση, το γνωστό microchip, δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα ο ιδιοκτήτης του.
Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν και σε περιπτώσεις πυροτεχνημάτων ή άλλων δραστηριοτήτων με δυνατούς θορύβους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ιδιοκτήτες χάνουν τα σκυλιά τους γιατί τα αφήνουν να πηγαίνουν περίπατο μόνα τους!
Η κα Κωνσταντίνου τόνισε πόσο σημαντικό είναι ο ιδιοκτήτης να βεβαιώνεται ότι σε περίπτωση που χαθεί το κατοικίδιό του θα μπορεί να εντοπιστεί. Αναφέρθηκε σε περίπτωση σκύλου που είχαν στο καταφύγιο για έξι μήνες και, αν και έφερε σήμανση, είχαν αλλάξει οι ιδιοκτήτες τα τηλέφωνά τους χωρίς να ανανεώσουν τις πληροφορίες της σήμανσης, οπόταν δεν μπορούσαν να τους βρουν.
Ο σκύλος επέστρεψε σπίτι του όταν μια γνωστή των ιδιοκτητών είδε τη φωτογραφία του και τους ενημέρωσε. Η κα Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι κανονικά μετά από 15 μέρες, αν δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης, το καταφύγιο δικαιούται να δώσει τον σκύλο για υιοθεσία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θεώρησε σωστό να περιμένει, γιατί φαινόταν ότι ο σκύλος μάλλον δεν είχε εγκαταλειφθεί και ίσως η οικογένειά του τον έψαχνε.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ