Μπορούν οι γάτες να ξεχωρίσουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους;

Κάθε γατογονιός γνωρίζει καλά ότι αυτά τα χνουδωτά τετράποδα όχι μόνο ακούνε τι τους λέμε αλλά καταλαβαίνουν και κάθε λέξη. Μάλιστα, μια νέα έρευνα είναι εδώ και αποδεικνύει αυτούς τους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, οι γάτες είναι σε θέση να ξεχωρίζουν από την χροιά της φωνής ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους και πότε απευθύνεται σε αυτές κι όχι σε άλλους ανθρώπους.

 

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν έναν άλλο τόνο φωνής όταν απευθύνονται σε ζώα ή σε μωρά. Παρόλο που προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε μια «μωρουδίστικη ομιλία», μέχρι τώρα λιγότερα ήταν γνωστό για το πώς αντιδρούν οι γάτες όταν τους μιλούν με αυτό τον τρόπο.

Οι γάτες ξεχωρίζουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους;

Η Charlotte de Mouzon και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Nanterre του Παρισιού παρατήρησαν πώς αντιδρούν 16 γάτες στο άκουσμα προηχογραφημένων φράσεων που έλεγε ο ιδιοκτήτης τους και ένας άγνωστος. Καταγράφοντας τις αλλαγές στην συμπεριφορά τους, όπως την κίνηση των αυτιών ή της ουράς τους, την διαστολή της κόρης ή οτιδήποτε θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι ένας ήχος τραβάει την προσοχή, έβγαλαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι γάτες δεν ανταποκρίνονταν σε μεγάλο βαθμό όταν ένας ξένος φώναζε το όνομά τους, αλλά όταν ο ιδιοκτήτης τους το έκανε, 10 από τις 16 γάτες εμφάνισαν συμπεριφορές που υποδηλώνουν αυξημένη προσοχή. Οι γάτες έδειχναν επίσης περισσότερα σημάδια ενδιαφέροντος όταν άκουγαν τον ιδιοκτήτη τους να λέει προτάσεις με έναν «μωρουδίστικο» τόνο – αλλά όχι όταν ένας άγνωστος χρησιμοποίησε αυτόν τον τόνο ή όταν ο ιδιοκτήτης τους έλεγε την ίδια πρόταση σαν να απευθυνόταν σε έναν ενήλικο συνάνθρωπο.

«Για πολύ καιρό θεωρούνταν ότι οι γάτες είναι πολύ ανεξάρτητα πλάσματα, που ενδιαφέρονται μόνο για φαγητό και στέγη, αλλά το γεγονός ότι αντιδρούν συγκεκριμένα στον ιδιοκτήτη τους και όχι μόνο σε όποιον τους απευθύνεται, ενισχύει την άποψη ότι οι γάτες συνδέονται με τους ανθρώπους», αναφέρει η Mouzon.

 

Οι γάτες μπορούν να ξεχωρίσουν πόσο σημαντικές είναι οι πληροφορίες γι’αυτές
Αν και δεν προκαλεί έκπληξη το ότι οι γάτες ανταποκρίνονται περισσότερο στις φωνές των ιδιοκτητών τους, το γεγονός ότι φαίνεται να φιλτράρουν ασήμαντες πληροφορίες είναι αρκετά ενδιαφέρον.

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ανθρώπινοι μερικές φορές δεν ακούν τι λέει ο άλλος, επειδή επικεντρώνονται σε κάτι που, για αυτούς, είναι πιο άμεσα σημαντικό. Είναι ενδιαφέρον ότι οι γάτες φιλτράρουν επίσης τι έχει νόημα και τι έχει λιγότερο νόημα», λέει ο Roger Tabor, συγγραφέας του 100 Ways to Understand Your Cat.

Έχοντας αυτά τα ευρήματα η Mouzon υποστήριξε ότι οι ιδιοκτήτες γατιών δεν θα πρέπει να ντρέπονται που μιλούν «μωρουδίστικα» στα κατοικίδια τους. «Εγώ μιλάω στις γάτες μου σαν να είναι παιδιά – και ανταποκρίνονται. Οι άνθρωποι μπορεί να ντρέπονται να το παραδεχτούν, αλλά νομίζω ότι αυτός ο τρόπος ομιλίας, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των γατών και των ιδιοκτητών τους. Καταλαβαίνουν έτσι ότι τους δίνουμε προσοχή», συνεχίζει η ίδια.

Την επόμενη φορά που θα μιλήσεις «μωρουδίστικα» στην γάτα σου μην ντραπείς. Το κάνω και εγώ και είμαι σίγουρη πως κι εσύ. Άλλωστε, και η επιστήμη υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο συνδεόμαστε καλύτερα με το αγαπημένο μας ζωάκι.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ