Η γάτα σου ξέρει πότε της μιλάς, απλώς σε «γράφει» στις… πατούσες της

Νομίζεις ότι η γάτα σου σε γράφει στα «παλιά της τα παπούτσια»; Δεν κάνεις λάθος. Σε «γράφει». Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες. Και αν οι ειδικοί απάντησαν τελικά στο ερώτημα, αν το τρισχαριτωμένο αιλουροειδές σας ξέρει πότε το φωνάζετε και εκείνο σας αγνοεί επιδεικτικά, αυτό που παραμένει ένα μυστήριο για αυτούς είναι ο λόγος που οι γάτες αυθαδιάζουν, κάνοντας συχνά σαν να μην υπάρχετε…

Σύμφωνα με μια νέα γαλλική μελέτη, για τους σκοπούς της οποίας τοποθετήθηκαν ηχεία και κάμερες στα σπίτια 16 φοιτητών Κτηνιατρικής που είχαν γάτες, οι τελευταίες είχαν διαφορετικές αντιδράσεις σε ήχους και σε φωνές.

Οταν έλειπαν όλοι από το σπίτι και οι γάτες αλώνιζαν μόνες τους, οι ερευνητές έβαζαν να «παίζουν» ηχογραφημένα κλιπ. Οι ηχογραφήσεις περιελάμβαναν το κάλεσμα μιας γάτας από τον κηδεμόνα της με το όνομά της, τη φωνή του κηδεμόνα να απευθύνεται σε κάποιον άλλον, έναν άγνωστο να μιλάει στη γάτα και έναν άγνωστο να μιλάει σε άλλο ενήλικο άτομο, διαβάζουμε στην Telegraph.

Οι βιντεοκάμερες επέτρεψαν στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Ναντέρ, στο Παρίσι, να δουν πώς άλλαζε η συμπεριφορά των γατών μετά την αναπαραγωγή κάθε ήχου, τι ακριβώς είχε τραβήξει την προσοχή τους και πώς αυτές αντιδρούσαν σωματικά, δηλαδή αν κουνούσαν το κεφάλι, τα αυτιά και την ουρά τους, αν ανοιγόκλειναν τα μάτια, πώς περπατούσαν και αν γουργούριζαν.

Τι συμπέραναν λοιπόν; Οτι οι γάτες δεν ανταποκρίνονταν σε ανθρώπους που δεν γνώριζαν, ούτε αντιδρούσαν όταν οι κηδεμόνες τους μιλούσαν με «κανονική» φωνή και ύφος σε άλλους ανθρώπους.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Οι αντιδράσεις τους γίνονταν, όμως, έντονες όταν ο φροντιστής τους φώναζε το όνομά τους: κοιτούσαν προς το σημείο που βρισκόταν το ηχείο από όπου ερχόταν η φωνή, κουνούσαν το σώμα τους και οι κόρες των ματιών τους διαστέλλονταν.

«Τι συμπεράναμε, λοιπόν; Οτι οι γάτες μπορούν να διακρίνουν μια ομιλία που απευθύνεται ειδικά σε αυτές, από μια ομιλία που απευθύνεται σε ενήλικες ανθρώπους», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal Cognition.

Οι γάτες, που πριν από πολύ καιρό θεωρούνταν ανεξάρτητα και αχάριστα πλάσματα, είναι στην πραγματικότητα ικανότατες να δημιουργούν και να καλλιεργούν δεσμούς με τους ανθρώπους, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα. Μια προηγούμενη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία, είχε δείξει ότι τα εξημερωμένα αιλουροειδή στην πραγματικότητα γνωρίζουν το όνομα των ιδιοκτητών τους, αλλά και τα ονόματα άλλων γατών.

Και ενώ οι ειδικοί έχουν καταλήξει, περιχαρείς, στο ότι οι γάτες έχουν ταλέντο στα ονόματα, εξακολουθούν να μην έχουν την παραμικρή ιδέα για το… πώς τα μαθαίνουν.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ