Με τα σημερινά επίπεδα ρύπανσης ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του

ισωσ σε ενδιαφερουν

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο κατά τουλάχιστον έξι χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η ρύπανση της ατμόσφαιρας προκαλεί περισσότερους θανάτους από το κάπνισμα, τα τροχαία δυστυχήματα ή τοHIV/Aids.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καύση άνθρακα θεωρείται η κύρια αιτία του φαινομένου, που πλήττει σοβαρότερα την Ινδία – με τον μέσο όρο των ανθρώπων να πεθαίνουν έξι χρόνια νωρίτερα.

 

Στην περίπτωση της Κίνας, μιας επίσης σοβαρά πληττόμενης χώρας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, παρότι τα τελευταία επτά χρόνια έχουν μειωθεί κατά 29% οι εκπεμπόμενοι ρύποι, ο τοξικός αέρας που ανασαίνουν οι πολίτες της μειώνει το προσδόκιμο ζωής τους κατά 2,6 χρόνια.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή στην ανθρώπινη υγεία, κάτι που δεν αναγνωρίζεται ευρέως ή με τη δύναμη και τη ζέση που θα περίμενε κανείς» εξηγεί ο καθηγητής Μάικλ Γκρινστόουν του πανεπιστημίου του Σικάγο.

 

Ο Γκρινστόουν και οι συνάδελφοί του ανέπτυξαν ένα σύστημα μέτρησης (Air Quality Life Index – AQLI), που «μεταφράζει» τα επίπεδα ρύπανσης σε επιπτώσεις στο ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής.

 

Όπως σημειώνει η ομάδα, τα πρόσφατα τεκταινόμενα στον πλανήτη καταδεικνύουν το πόσο μπορεί να διαφέρει το παρόν και το μέλλον σε κάθε χώρα, αναλόγως της περιβαλλοντικής δράσης ή μη των κυβερνήσεών τους.

 

Ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του με τα σημερινά επίπεδα ρύπανσης και, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, αυτό μεταφράζεται συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια χαμένα χρόνια ζωής, επισημαίνει ο Γκρινστόουν. «Τι άλλο στον πλανήτη προκαλεί απώλεια ζωής 17 δισ. χρόνων;» διερωτάται.

«Επιπλέον, δεν το αφήνουμε απλώς να συμβαίνει, στην πραγματικότητα το προκαλούμε» εξηγεί. «Το πιο συγκλονιστικό είναι πως υπάρχουν μεγάλες χώρες όπου, πρακτικά, ο συνδυασμός κυβερνητικών και κοινωνικών κανόνων επιτρέπει τους ανθρώπους να ζουν δραματικά μικρότερες και νοσηρότερες ζωές», υπερθεματίζει.

Μάλιστα, στη μελέτη εκτιμάται ο αριθμός κερδισμένων χρόνων ζωής, στην περίπτωση μείωσης των επιπέδων ρύπανσης κατά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στο υποθετικό σενάριο αυτό, οι Ινδοί θα κέρδιζαν 5,9 χρόνια ζωής, οι κάτοικοι του Μπανγκλαντές και του Νεπάλ 5,4 ενώ του Πακιστάν 3.9.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Άνθισαν τα κρίνα της θάλασσας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (φωτογραφίες-βίντεο)

Η παραλία της Χρυσής Ακτής στη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στολίστηκε και φέτος από τα ανθισμένα λευκά κρίνα της θάλασσας. Ανάμεσα στις ξαπλώστρες και...

Ο Φαν Σινγκ έκλεψε την παράσταση στο ζωολογικό πάρκο Ouwehands στην Ολλανδία

Το πρώτο γιγαντιαίο πάντα που γεννήθηκε στην Ολλανδία, ηλικίας περίπου 7 μηνών, έκανε σήμερα το ντεμπούτο του ενώπιον κοινού, στο ζωολογικό πάρκο Ouwehands. Τον Φαν Σινγκ μπόρεσαν...

H κλιματική αλλαγή απειλεί και τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος είναι το διασημότερο και μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος πιγκουίνων. Το αρσενικό και το θηλυκό είναι παρόμοια σε μέγεθος και φτέρωμα, φθάνοντας...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613