Κύπρος: Κωλυσιεργία για ηλιοθερμικό πάρκο

Ο Σύνδεσμος Ηλιοθερμικών Πάρκων με αποθήκευση ενέργειας κάνει έκκληση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να προβούν σε παραστάσεις για να βοηθήσουν να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για να αρχίσει η υλοποίηση του ηλιοθερμικού πάρκου της Κύπρου που έχει κερδίσει τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό του NER300 στις 8 Ιουλίου 2014. Στην επιστολή αναφέρεται πως είναι η μοναδική τεχνολογία στον κόσμο που μπορεί να αποθηκεύσει όλη την ενέργεια που παράγουν οποιεσδήποτε απρόβλεπτη παραγωγή ΑΠΕ, χωρίς να έχει σημασία το σημείο που βρίσκονται τοποθετημένες οι τεχνολογίες αυτές. Η παραγωγή τους μπορεί να μεταφέρεται στις αποθήκες γραφίτη από το δίκτυο οποιασδήποτε χώρας.

Η θερμική μπαταρία γραφίτη, προστίθεται, μπορεί να μετατρέψει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική και να την αποθηκεύσει. Οποιανδήποτε ώρα, νύχτα ή μέρα, ο καταναλωτής χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια, ο διαχειριστής του έργου θα χρησιμοποιεί νερό στη θερμική ενέργεια που είναι στην αποθήκη και ακολούθως η θερμική ενέργεια θα δίδει ατμό στη γεννήτρια που παράγει ηλεκτρική ενέργεια, πράσινη και σταθερή. Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι σήμερα πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, αλλά και εταιρείες προσπαθούν να ανακαλύψουν τεχνολογία αποθήκευσης ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, γνωρίζοντας ότι χωρίς αποθήκη οι τεχνολογίες ΑΠΕ απροσδόκητης παραγωγής δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά καύσιμα και η Ευρώπη και ο πλανήτης ολόκληρος είναι αιχμάλωτος και όμηρος των συμβατικών καύσιμων.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι ενώ υπάρχει η τεχνολογία στην Κύπρο, και παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση βράβευσε το έργο με το ποσό των €60 εκατ., εντούτοις τα συμφέροντα των συμβατικών καυσίμων την ταλαιπωρούν από το 2014 και δεν την αφήνουν να προχωρήσει. Επίσης, η τεχνολογία αυτή μπορεί να δώσει σε ολόκληρη την Κύπρο ηλεκτρική ενέργεια στη μισή τιμή που πληρώνει σήμερα ο καταναλωτής χωρίς εξαγωγή συναλλάγματος των Κυπρίων πολιτών, χωρίς μόλυνση στο περιβάλλον, χωρίς 8,8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ανά τον κόσμο, νοουμένου ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βοηθήσουν να γίνει η αποθήκη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μία πραγματικότητα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ