Κορονοϊός: Μεταδίδεται από άνθρωπο σε γάτα, επιβεβαιώνουν οι έρευνες

ισωσ σε ενδιαφερουν

Στον εντοπισμό δύο περιστατικών μετάδοσης Covid-19 από άνθρωπο σε γάτα, προχώρησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, βρίσκοντας τα κρούσματα στο πλαίσιο σχετικής έρευνας για την μόλυνση τον αιλουροειδών από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Γάτες από διαφορετικές ράτσες που ζούσαν σε ξεχωριστά νοικοκυριά εμφάνισαν ήπια έως σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι και τα δύο κατοικίδια είχαν μολυνθεί από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είχαν συμπτώματα Covid-19 πριν οι γάτες αρρωστήσουν.

Η μελέτη αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από γάτα σε άνθρωπο ή ότι γάτες, σκύλοι ή άλλα κατοικίδια ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδημιολογία των ανθρώπινων μολύνσεων από Covid-19.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ιική δεξαμενή», επιτρέποντας τη συνεχή μετάδοση και ανέφεραν ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η κατανόηση του κατά πόσον τα κατοικίδια ζώα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μόλυνση των ανθρώπων.

Η καθηγήτρια Margaret Hosie, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτές οι δύο περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο, που βρέθηκαν στον πληθυσμό των αιλουροειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν γιατί είναι σημαντικό ότι βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη μόλυνση με Sars-CoV-2 στα ζώα. Καθώς τα κρούσματα στους ανθρώπους μειώνονται, η προοπτική μετάδοσης μεταξύ των ζώων καθίσταται όλο και πιο σημαντική ως πιθανή πηγή επαναφοράς του Sars-CoV-2 στον άνθρωπο».

Η πρώτη γάτα ήταν ένα τετράμηνο θηλυκό γατάκι Ragdoll, ο ιδιοκτήτης του οποίου εμφάνισε συμπτώματα που συνέπιπταν με τη λοίμωξη Sars-CoV-2 στα τέλη Μαρτίου 2020, αν και δεν είχε εξεταστεί με τεστ.

Το γατάκι μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο με δυσκολίες στην αναπνοή τον Απρίλιο του 2020, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Τα δείγματα των πνευμόνων του αποκάλυψαν μια ιογενή πνευμονία και υπήρχαν ενδείξεις λοίμωξης Sars-CoV-2.

Η δεύτερη γάτα ήταν μια εξάχρονη θηλυκή Σιαμέζα, ο ιδιοκτήτης της οποίας ήταν θετικός στην Covid-19. Η γάτα μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο με φτέρνισμα και επιπεφυκίτιδα, αλλά τα συμπτώματά της παρέμειναν ήπια και η γάτα αργότερα ανέκαμψε. Η μόλυνση Covid-19 επιβεβαιώθηκε σε μια αναδρομική έρευνα επιχρισμάτων, σύμφωνα με τον guardian.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι δύο περιπτώσεις είναι πιθανό να υποτιμήσουν την πραγματική συχνότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο, καθώς οι δοκιμές σε ζώα είναι περιορισμένες.

πηγηNews247.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Η τουλίπα που φέρνει την Άνοιξη στον Ακάμα (εικόνες)

Με την τουλίπα του Ακάμα, ένα είδος που απαντά αποκλειστικά στη Χερσόνησο του Ακάμα, καλωσορίζει τον Μάρτιο και την Άνοιξη το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής...

Kουνελάκι χτυπάει το κουδουνάκι όταν πεινάει – Βίντεο

Τα κουνέλια ως γνωστόν λατρεύουν τα καρότα και ποτέ δεν τα βαριούνται. Το κουνελάκι του παρακάτω βίντεο όποτε έχει λιγούρες, βαράει το κουδουνάκι του...

Η κυβέρνηση της Σκωτίας σχεδιάζει να επιστρέψει το 30% της γης της στη φύση

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προστατεύσει το 30% της γης της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα και να...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613