Κλιματική κατάρρευση: 145 δισ. δολάρια το κόστος των καταστροφών το 2020

Το οικονομικό κόστος από τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε η κλιματική κατάρρευση, ανήλθε σε 145 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο υπολογισμός έχει γίνει από ασφαλιστικές εταιρείας με βάση την εκτίμηση μόνο των πολύ μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν τον πλανήτη χωρίς να υπολογίζονται επί μέρους καταστροφές που προκλήθηκαν από λιγότερο ισχυρά φαινόμενα.

Οι εκτιμήσεις εμπεριέχονται στην έκθεση «Υπολογίζοντας το κόστος του 2020: Ένας χρόνος κλιματικής κατάρρευσης» (Counting the cost 2020: A year of climate breakdown), που συνέταξε η οργάνωση Christian Aid.

Και βέβαια το οικονομικό κόστος είναι μικρό σε σχέση με τις απώλειες σε ζωές αλλά και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους.

Η κλιματική κατάρρευση, προκάλεσε 15 εξαιρετικά σοβαρές φυσικές καταστροφές.

Ευρώπη

Η Ευρώπη επλήγη από τις καταιγίδες Κλάρα και Άλεξ που κόστισαν σχεδόν 6 δισ. δολάρια και προκάλεσαν τον θάνατο 30 ανθρώπων. Σύμφωνα με την έκθεση οι «τροπικοί κυκλώνες» αναμένεται να γίνουν πιο συνηθισμένοι και να προκαλούν όλο και μεγαλύτερες καταστροφές στην Ευρώπη καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, καθώς δύο περίοδοι κυκλώνων-ρεκόρ και δασικών πυρκαγιών-ρεκόρ, κόστισαν 60 δισ. δολάρια. Στην έκθεση σημειώνεται ότι το πιο ζεστό, πιο ξηρό κλίμα, που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, επηρεάζει την έκταση και τη δριμύτητα των πυρκαγιών.

Αυστραλία

Οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν στα τέλη του 2019 και ενισχύθηκαν από επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και υψηλές θερμοκρασίες, κατέστρεψαν χιλιάδες κτίρια, σκότωσαν περισσότερα από 3 δισ. άγρια ζώα και προκάλεσαν τουλάχιστον 34 θανάτους, με το κόστος να εκτιμάται στα 5 δισ. δολάρια. Η ομάδα επιστημόνων World Weather Attribution υπολόγισε πως η παγκόσμια υπερθέρμανση αύξησε τον κίνδυνο πυρκαγιών τουλάχιστον κατά 30%.

Κόλπος Βεγγάλης

Ο κυκλώνας Άμφαν ήταν μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες στα χρονικά στον Κόλπο της Βεγγάλης και ο πιο κοστοβόρος τροπικός κυκλώνας της χρονιάς, με απώλειες που ανέρχονται σε τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια στην Ινδία, στο Μπανγκλαντές και στη Σρι Λάνκα.

Θερμοκρασίες ρεκόρ στον Κόλπο της Βεγγάλης 30-33 βαθμών Κελσίου μπορεί να προκάλεσαν τη ραγδαία ενίσχυση της καταιγίδας, δήλωσε ο Ρόξι Μάθιου Κολ, κλιματικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας της Ινδίας.

Ασία

Έξι από τα δέκα κλιματικά φαινόμενα με το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος φέτος συνέβησαν στην Ασία, με πέντε από αυτά να συνδέονται με μια ασυνήθιστα βροχερή περίοδο των μουσώνων. Πλημμύρες που εκτείνονταν στη διάρκεια αρκετών μηνών στην Κίνα και στην Ινδία υπολογίζεται πως κόστισαν συνολικά 42 δισ. δολάρια.

Ανατολική Αφρική

Τεράστια σμήνη ακρίδων κατέστρεψαν σοδειές και βλάστηση σε πολλές χώρες, προκαλώντας καταστροφές το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε 8,5 δισ. δολάρια. Ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός κυκλώνων στον Ινδικό Ωκεανό -που οφείλονται εν μέρει στις αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας- έφεραν τεράστιες ποσότητες βροχής στις ερήμους του Ομάν, δημιουργώντας τέλειες συνθήκες εκτροφής για τις ακρίδες.

Πακιστάν

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια των μουσώνων προκάλεσαν 420 θανάτους, με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις να εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια. Η φετινή εποχή των μουσώνων ήταν αφύσικα βροχερή στην Ασία, σύμφωνα με την έκθεση, που σημειώνει πως η αυξημένη βροχόπτωση συνάδει με τις προβλέψεις για την κλιματική κατάρρευση.

Νότιο Σουδάν

Βίωσε από τις χειρότερες πλημμύρες στα χρονικά μετά την έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε υπερχείλιση του Νείλου και άλλων ποταμών. Οι πλημμύρες σκότωσαν 138 ανθρώπους, επηρέασαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άλλους και κατέστρεψαν σοδειές. Το οικονομικό κόστος των καταστροφών εκτιμήθηκε στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

πηγηZOON.GR

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ