Κλιματική αλλαγή: Xειρότερη από την πανδημία – Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν οι πλούσιες χώρες

Η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από την πανδημία του κορονοϊού αλλά οι πλούσιες χώρες κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Πέντε χρόνια μετά τη φιλόδοξη Συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι, η εξέλιξη είναι δυσοίωνη με την κλιματική αλλαγή να βρίσκεται σε ακραία επίπεδα.

Ο ΟΗΕ, έκρουσε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τις πλούσιες χώρες σε άμεση κινητοποίηση. Μόνο που έχουν κλειστά τ’ αφτιά τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα ο κόσμος οδηγείται σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Η επικεφαλής της UNEP, Ίνγκερ Άντερσεν, έκανε λόγο για απογοητευτική εξέλιξη επισημαίνοντας ότι η χρονιά εξελίσσεται στη θερμότερη όλων των εποχών με την ξηρασία και τις καταιγίδες να ενισχύονται και τους πάγους να λιώνουν όλο και πιο γρήγορα.

Έρχονται νέες πανδημίες

Η θέση του ΟΗΕ ότι η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από την πανδημία του κορονοϊού, στηρίζεται σε στοιχεία.

Σε στοιχεία που πιστοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι η γενεσιουργός αιτία της εμφάνισης νέων και πιο επικίνδυνων ιών.

Τον περασμένο Ιούλιο, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) και το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για τα Ζώα (ILRI), παρουσιάζοντας την έκθεσή τους «Πρόληψη της Επόμενης Πανδημίας: Ζωονοτικές ασθένειες και πώς θα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης».

Όπως αναφερόταν στην έκθεση η αυξανόμενη τάση των ζωονοσογόνων ασθενειών οφείλεται:

 

-στην υποβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος

-την εκμετάλλευση της άγριας πανίδας

-στην όλο και αυξανόμενη εξόρυξη πόρων

-στην κλιματική αλλαγή

Στην έκθεση υπογραμμιζόταν ότι ο νέος κορονοϊός COVID-19, είναι ένα μόνο παράδειγμα της αυξανόμενης τάσης εμφάνισης ασθενειών όπως ο Έμπολα, το MERS, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο πυρετός της Rift Valley.

Πρόκειται για ασθένειες που προκαλούνται από ιούς που έχουν μεταπηδήσει από ξενιστές ζώων στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περίπου, δύο εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, πεθαίνουν από ζωονόσους.

Μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ζωονόσοι έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ