Κινδυνεύουν τα ζώα από τον κορονοϊό;

ισωσ σε ενδιαφερουν

Αλήθειες και ψέματα που πρέπει να γνωρίζουμε για να προφυλαχθούμε εμείς και τα κατοικίδιά μας.

Είχε καιρό να γεμίσει το inbox μου με μηνύματα. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που έχουμε οι πιο πολλοί από εμάς ή στην ανησυχία που υφέρπει μετά από αυτή την ομοβροντία παραπλανητικών «ειδήσεων» σχετικά με τον κορονοϊό και την υγεία των κατοικιδίων μας.

Αυτή τη φορά, λοιπόν, απευθύνθηκα στους ειδικούς. Ο Γιάννης Μπάτσας, κτηνίατρος και συνιδρυτής της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (edke.gr), μιας ομάδας εθελοντών που έχει στειρώσει από το 2013 μέχρι σήμερα σχεδόν 5.000 αδέσποτα ζώα, προσφέρθηκε να εξηγήσει γιατί τα ζώα μας δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου μετάδοσης του ιού. Αλλά και –αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία– τι πρέπει να κάνουμε εμείς με τα ζώα που είχαν συνηθίσει να «μπερμπαντεύουν».

«Εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει, όχι όμως και η φροντίδα μας για τα ζώα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, τα ζώα δεν φαίνεται να συμμετέχουν στη μετάδοση του ιού, ούτε να νοσούν από τον νέο κορονοϊό. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science φάνηκε ότι οι γάτες μπορεί να κολλήσουν τον ιό, αλλά σε εργαστηριακές συνθήκες, ενώ για τους σκύλους η προσβολή είναι ακόμα πιο δύσκολη. Αν και τα δεδομένα είναι ακόμα εξαιρετικά περιορισμένα, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τις γάτες μας με το να τις περιορίσουμε στον χώρο μας», τονίζει ο κύριος Μπάτσας.

«Να ξεκαθαρίσω εδώ πως, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στις γάτες και όχι το αντίστροφο. Μέχρι τώρα δεν έχει τεκμηριωθεί κανένα κρούσμα μετάδοσης από γάτα σε άνθρωπο. Συνεπώς, αν η γάτα μας είναι περιορισμένη στο σπίτι, ο οποιοσδήποτε κίνδυνος από τον COVID-19 είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτος», επισημαίνει και συνεχίζει: «Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους. Παραμένει καλή ιδέα να βγείτε βόλτα με τον σκύλο σας, ακόμα και κατά τη διάρκεια της δικής σας ατομικής άσκησης, φροντίστε όμως να αποφεύγετε επαφές με άγνωστα άτομα και ζώα. Και μόλις γυρίσετε σπίτι, φροντίστε όχι μόνο για τη δική σας ατομική υγιεινή, αλλά και για εκείνη του σκύλου σας».

Ο κύριος Μπάτσας συμβουλεύει επίσης να επισκεφθεί κανείς τον κτηνίατρό του «μόνο σε περίπτωση που ο σκύλος σας εμφανίσει κάτι όντως ανησυχητικό. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, και πάντα με αισιόδοξη ματιά, χορηγήστε άφοβα φαγητό στα αδέσποτα, μεριμνήστε για επάρκεια τροφής και φαρμάκων (ειδικά αν το ζώο σας πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα) και, φυσικά, μην αμελήσετε να διασφαλίσετε ότι κάποιος φίλος ή συγγενής θα προσέχει τα ζώα σας σε περίπτωση που νοσήσετε».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση μετακίνησης σε απομακρυσμένες περιοχές έχει επηρεάσει τα αδέσποτα που ζουν μακριά από τους ανθρώπους-ευεργέτες τους. Και μια τέτοια απαγόρευση μου φαίνεται πολύ «οριζόντια» και άκαμπτη. Μαθαίνω ωστόσο με ανακούφιση ότι όσοι αποτάθηκαν στους αντίστοιχους δήμους εξασφάλισαν ειδική άδεια για συγκεκριμένη διαδρομή, με συγκεκριμένο σκοπό, και μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί κάποια εμπλοκή (αν κάνω λάθος, ενημερώστε με).

Φροντίστε τα ζώα σας. Μείνετε μακριά από τις σειρήνες των fake news, που ψάχνουν για εύκολα «κλικ». Και εμπιστευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτός είναι που θα βρίσκεται δίπλα σας και μετά την πανδημία.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Φάλαινες δολοφόνοι φέρονται να επιτίθενται συντονισμένα εναντίον σκαφών

Γρίφο αποτελεί για τους επιστήμονες η έρευνα περιστατικών με φάλαινες δολοφόνους (όρκα) που φέρονται πως συντονισμένα στρέφονται εναντίον σκαφών κατά μήκος των ακτών της Ισπανίας και...

Πέντε λάθη που κάνουμε με τον κλιματισμό του αυτοκινήτου

Το καλοκαίρι, το εσωτερικό του αυτοκινήτου, μπορεί να φτάσει τους 60 βαθμούς, αν το αφήσουμε σταθμευμένο κάτω από τον ήλιο. Από την άλλη οι...

Σκοτώνουν την Αλυκή για να σκοτώσουν τα κουνούπια

Καταγγελία Βύρα για εμπρησμό από ανεγκέφαλους Εμπρησμό των παραλίμνιων περιοχών της Αλυκής Λάρνακας από ανεγκέφαλους πολίτες κατήγγειλε χθες ο δήμαρχος. Μιλώντας για την καταστροφική πυρκαγιά...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613