IUCN: Το 30% των ζώων που μελετήθηκαν κινδυνεύουν με εξαφάνιση

ισωσ σε ενδιαφερουν

Η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλοι παράγοντες, που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, καθώς σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), το 30% των ειδών που μελέτησε, απειλούνται.

Η IUCN, με την ευκαιρία του παγκόσμιου συνεδρίου της, στη Μασσαλία, επικαιροποίησε τον «Κόκκινο Κατάλογο», δηλαδή το βαρόμετρο των ειδών που αντιμετωπίζουν κάποιο είδος απειλής. Μελέτησε 138.374 είδη, από τα οποία τα 38.543 (περίπου το 28%) ταξινομούνται σε διάφορα επίπεδα «απειλής», με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια κατάρρευση της βιοποικιλότητας, μάλιστα κάποιο κάνουν λόγο για την «έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών».

 

Σε αυτά τα είδη που κινδυνεύουν περιλαμβάνονται οι δράκοι του Κόμοντο, οι μεγαλύτερες σαύρες του κόσμου, που πέρασαν από το επίπεδο του «ευάλωτου» είδους, τη χαμηλότερη από τις κατηγορίες των απειλούμενων ειδών, σ’ αυτή του είδους που βρίσκεται «σε κίνδυνο». Η IUCN προειδοποιεί κυρίως ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, «η άνοδος των θερμοκρασιών και συνεπώς της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να μειώσει το οικοσύστημά τους κατά τουλάχιστον 30% μέσα στα 45 επόμενα χρόνια». Και τα άτομα του εν λόγω είδους, που ζουν εκτος του φυσικού πάρκου που καλύπτει ένα μέρος των νησιών στην Ινδονησία στα οποία ζουν, βλέπουν το οικοσύστημά τους να απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Όσον αφορά τη θαλάσσια ζωή, θύματα των ανθρώπων είναι οι καρχαρίες και τα σαλάχια (που ανήκουν στην ίδια οικογένεια), από τα οποία το 37% ανήκει πλέον στις κατηγορίες των απειλούμενων ειδών, έναντι 24% το 2014, όπως έδειξε η συνολική επανεκτίμηση της κατάστασης. Όλα τα είδη που βρίσκονται σ’ αυτές τις κατηγορίες αντιμετωπίζουν την υπεραλίευση, 31% την επιδείνωση ή την απώλεια των οικοσυστημάτων τους και το 10% τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Πάντως, η IUCN έχει και ένα καλό νέο, καθώς εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «τέσσερα είδη τόνου, που αλιεύονται εμπορικά, βρίσκονται στην οδό της ανάκαμψης χάρη στην εφαρμογή περιφερειακών ποσοστώσεων», τις οποίες επεξεργάστηκαν εξειδικευμένοι οργανισμοί. Από τα επτά είδη που αλιεύονται περισσότερο, αυτά τα τέσσερα βρίσκονται τώρα πιο κάτω στον κατάλογο.

«Οι ειδήσεις για τον τόνο είναι καλές – δείχνουν τι μπορεί να γίνει», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας της IUCN που είναι αρμόδια για τον «Κόκκινο Κατάλογο», Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ. Παρ’ όλα αυτά, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, σημειώνει ότι «παρά τη συνολική βελτίωση, πολλά περιφερειακά αποθέματα τόνου παραμένουν φτωχά».

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ο 5χρονος που βοηθά τραυματισμένες χελώνες να επιστρέψουν στη θάλασσα

Τον λένε Όουεν Χάρις, είναι μόλις 5 ετών και όταν δεν έχει σχολείο μαζεύει σκουπίδια από τις παραλίες του Κουίνσλαντ, θέλοντας να τις διατηρήσει...

Κομισιόν: 8 προειδοποιήσεις και μια παραπομπή στο Δικαστήριο ΕΕ για την Κύπρο

Οκτώ προειδοποιητικές επιστολές, μία (1) αιτιολογημένη γνώμη και μία (1) παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε η Κομισιόν στο πλαίσιο των μηνιαίων αποφάσεων διαδικασιών...

Βαρύ το Πλήγμα για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων για Κύπρο και Ελλάδα Λόγω Κορωνοϊού

Η τεράστια και πέρα από κάθε πρόβλεψη μείωση της ενεργειακής ζήτησης τους τελευταίους μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613