Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή εντείνει το άγχος των νέων παγκοσμίως

Μια νέα παγκόσμια βρετανική έρευνα αποτυπώνει το βαθμό άγχους που νιώθουν πολλοί νέοι λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σχεδόν το 60% των νέων που συμμετείχαν δήλωσαν ότι ένιωθαν πολύ ανήσυχοι ή εξαιρετικά ανήσυχοι από τα πρόσφατα καταστροφικά για το περιβάλλον γεγονότα.

Ενώ πάνω από το 45% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι τα συναισθήματά τους για την αλλαγή του κλίματος επηρέασαν την καθημερινότητά τους.

Τα τρία τέταρτα αυτών δήλωσαν ότι θεωρούσαν το μέλλον τρομακτικό.

Πάνω από τους μισούς (56%) φάνηκε να θεωρούν ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη.

Στην έρευνα κυριάρχησαν τα συναισθήματα του φόβου, του θυμού, της απόγνωσης, της θλίψης και της ντροπής, με «ψήγματα» ελπίδας.

Ένας 16χρονος είπε: «Είναι διαφορετικό για τους νέους-για εμάς, η καταστροφή του πλανήτη είναι προσωπική».

Στην έρευνα συμμετείχαν 10.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 25 ετών που προέρχονταν από 10 διαφορετικές χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Ινδία, Φιλιππίνες και τη Νιγηρία και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην Αγγλία σε συνεργασία με πέντε ακόμα πανεπιστήμια.

Προδομένοι, αγνοημένοι και εγκαταλειμμένοι από πολιτικούς και ενήλικες

Πολλοί νέοι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δεν φάνηκε να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, δεδομένου του περιβαλλοντικού προβλήματος.

Αισθάνονται ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη και ότι οι κυβερνήσεις και οι ενήλικες αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς και να εισακούσουν τα αιτήματά τους.

Οι συγγραφείς λένε ότι οι νέοι μπερδεύονται από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν. Λένε ότι οι περιβαλλοντικοί φόβοι «επηρεάζουν βαθιά τεράστιο αριθμό νέων ανθρώπων».

Το χρόνιο άγχος για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν, αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών και σωματικών προβλημάτων. Και αν επιδεινωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα ακολουθήσουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Η ερευνητική έκθεση αναφέρει ότι η ψυχολογία των νέων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον φόβο για την κλιματική αλλαγή, που εκτείνεται και σε σωματικό επίπεδο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Κάρολαιν Χίκμαν του Πανεπιστημίου Μπαθ, δήλωσε στο BBC: «Αυτό δείχνει ότι το οικολογικό άγχος δεν είναι μόνο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά συνδέεται άρρηκτα με την αδράνεια της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή. Οι νέοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από τις κυβερνήσεις».

«Δεν μετράμε μόνο πώς αισθάνονται, αλλά τι σκέφτονται. Τέσσερις στους 10 διστάζουν να κάνουν παιδιά. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούσουν την επιστήμη και να μην αγνοήσουν το έντονο άγχος των νέων», πρόσθεσε.

Οι συντάκτες της έκθεσης, που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Lancet Planetary Health, λένε ότι τα επίπεδα άγχους φαίνεται να είναι τα μεγαλύτερα σε χώρες όπου οι κυβερνητικές πολιτικές για το κλίμα θεωρούνται οι πιο αδύναμες.

Υπήρχε η μεγαλύτερη ανησυχία στον παγκόσμιο νότο, ιδιαίτερα στην Πορτογαλία, η οποία έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αποτυχία των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος μπορεί να θεωρηθεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάσει νομοθεσίας. Έξι νέοι Πορτογάλοι έχουν ήδη προσφύγει στην κυβέρνηση της χώρας για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ