Η Στενότητα στην Προσφορά Αργού Απειλεί την Ανάκαμψη των Οικονομιών

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε, πρόσφατα, σε σχεδόν επίπεδα- ρεκόρ, χάρη στην έντονη ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών το πλανήτη. Προκειμένου να αντισταθμίσει το έλλειμα στην παραγωγή, το διεθνές καρτέλ συμφώνησε να προσθέσει, τον Αύγουστο, άλλες 400.000 βαρέλια την ημέρα σε μηνιαία βάση, αν και ορισμένοι παραγωγοί δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην έκκληση για πρόσθετο όγκο παραγωγής. Για παράδειγμα, η Αγκόλα, η Νιγηρία και το Καζακστάν δεν μπόρεσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, με το τελευταίο να υποστηρίζει πως αυτό συνέβη εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στο κοίτασμα Tengiz, που ολοκληρώθηκαν στο μέσο του μήνα που διανύουμε. Όσον αφορά δε στις Αγκόλα και Νιγηρία, η αδυναμία τους να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, οφείλεται στις συνέπειες από τη χρόνια ανεπάρκεια επενδύσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία τους.

Ο ΟPEC+ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του κατά ακόμη 400.000 βαρέλια τον Οκτώβριο και επίσης άλλα 400.000 βαρέλια τον Νοέμβριο. Στο μεταξύ, καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι η συμμόρφωση των χωρών-μελών του διεθνούς καρτέλ στην απόφαση για περικοπές αυξήθηκε στο 116% τον Αύγουστο, με εξαίρεση το Μεξικό, ενώ η παραγωγή των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των επιπτώσεων του τυφώνα Ida.

Μπροστά στο φάσμα της στενότητας που παρατηρείτα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα πετρελαίου, πρέπει να προστεθεί και η περιορισμένη τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση στη διεθνή αγορά. Όπως υποστήριξε ο Ιρακινός υπουργός πετρελαίου, η κατάσταση στην αγορά θα παραμείνει σε ισορροπία έως το α’ τρίμηνο του 2022, με την τιμή του Brent να κινείται στο εύρος διακύμανσης πέριξ των 70 δολαρίων το βαρέλι, εφόσον ευοδωθούν τα σχέδια του ΟPEC+.

 

 

πηγηenergia.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ