Η κυβέρνηση της Σκωτίας σχεδιάζει να επιστρέψει το 30% της γης της στη φύση

ισωσ σε ενδιαφερουν

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προστατεύσει το 30% της γης της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Η φυσική οικονομία της Σκωτίας υπολογίζεται ότι αξίζει περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια και σε αυτά περιλαμβάνονται εκπληκτικές μικρές και μεγάλες λίμνες (σχεδόν 30.000), όπως η παγκοσμίως διάσημη Loch Ness.

Η Σκωτία είναι διάσημη για το ουίσκι, το χάγκις και τα εκπληκτικά τοπία της: καταπράσινα λιβάδια, παραμυθένια βουνά καλυμμένα από χιόνι και πανέμορφες λίμνες. Φιλοξενεί επίσης περίπου 90.000 είδη ζώων, μικροβίων και φυτών. Τώρα, η κυβέρνηση προτίθεται να προστατεύσει το 1/3 της φύσης της.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Roseanna Cunningham ανακοινώνοντας το project σχολίασε ότι «η αντιμετώπιση δύο κρίσεων, της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της γενιάς μας». Μέχρι σήμερα το 37% του θαλάσσιου περιβάλλοντος προστατεύεται από τη χώρα.

Η Loch Ness, σπίτι του μυθικού τέρατος, αποτελεί μέρος μιας σειράς πολύτιμων τοποθεσιών. Έχει 7.452 κυβικά μέτρα νερού, περισσότερο από όλες τις λίμνες της Αγγλίας και της Ουαλίας, αν προστεθούν μαζί. Οι λίμνες αυτές διαμορφώθηκαν όταν έλιωσαν οι πάγοι μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων και σε αυτές έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για μια τεράστια ποικιλία άγριας ζωής.

Παρά τις απομονωμένες τοποθεσίες, απειλούνται από δύο συγκεκριμένες πηγές. Μία είναι η ρύπανση, η οποία μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των θρεπτικών στοιχείων στο νερό. Η άλλη είναι η αύξηση στον αριθμό των ξένων ειδών φυτών που με διάφορους τρόπους εισβάλλουν στο οικοσύστημα.

Η πρωτοβουλία του World Economic Forum’s Young Global Leaders συνεργάζεται με την National Geographic Society και άλλες κοινότητες ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Ένας από τους στόχους της Καμπάνιας για τη Φύση είναι η προστασία του 30% τουλάχιστον του φυσικού περιβάλλοντος μέχρι το 2030.

Ένα μέρος αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι και η αποκατάσταση των ελών, καθώς και η υποβοήθηση δημιουργίας δασών. Άλλωστε, υπάρχουν άμεσοι σύνδεσμοι ανάμεσα στην υγεία του φυσικού περιβάλλοντος και της παγκόσμιας οικονομίας. «Επικονιαστές όπως οι μέλισσες, τα πουλιά και οι πεταλούδες υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνες για σοδιές αξίας 235 – 577 δισεκατομμυρίων ετησίως», σύμφωνα με το WWF Living Planet Index 2020.

Οι απειλές της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας οικότοπων, ασθενειών, ρύπανσης και φυτοφαρμάκων δημιουργούν τρομακτική πίεση στην επιβίωση των εντόμων και άλλων ζωντανών οργανισμών. Από το 1970, οι παγκόσμιοι πληθυσμοί των αμφιβίων, των πουλιών, των ψαριών, των θηλαστικών και των ερπετών έχουν μειωθεί κατά περίπου 68%, σύμφωνα με το WWF.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Τσουχτερά πρόστιμα μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας σε διαβόητη τοποθεσία παγίδευσης πουλιών

Στις αρχές Νοεμβρίου, μέλη της Αστυνομίας Κύπρου διενήργησαν επιχείρηση σε διαβόητη τοποθεσία παράνομης παγίδευσης πουλιών στην επαρχία Λάρνακας, μετά από καταγγελίες που έλαβαν από...

«Πράσινη» έκκληση από Γκουτέρες: Να μην επιχορηγηθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί από τα κράτη σε επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της...

Εφτά νεκρές Μεσογειακές φώκιες εντοπίστηκαν στο Αιγαίο τις μέρες των περιορισμών

Τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης λόγω του κορωνοιού και η έλλειψη της έντονης ανθρώπινης πίεσης, αποτέλεσαν μία σύντομη ευκαιρία ανάκαμψης για τη φύση και ιδιαίτερα...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613