Η κλιματική αλλαγή σπρώχνει τα άλμπατρος στο… διαζύγιο

Τα άλμπατρος είναι ένα από τα πλέον μονογαμικά είδη του πλανήτη. Όμως φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή τα σπρώχνει όλο και συχνότερα στο… διαζύγιο, σύμφωνα με ερευνητές. Σε νέα μελέτη της Royal Society, ερευνητές αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών αυξάνει τη συχνότητα «διαζυγίων» των άλμπατρος με μαύρα φρύδια. Συνήθως, μετά την επιλογή συντρόφου, μόλις το 1%-3% μετάνιωνε για την επιλογή του.

Όμως στις χρονιές που οι θερμοκρασίες των υδάτων ανεβαίνουν σε ασυνήθιστα επίπεδα, οι ερευνητές παρατήρησαν σταθερή άνοδο του μέσου όρου των χωρισμών, έως και 8%. Ο Φρανσέσκο Βεντούρα, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, δίνει δύο πιθανές ερμηνείες. Η μία είναι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων ενδέχεται να αναγκάζει τα πτηνά να κυνηγούν για περισσότερο και να πετούν πιο μακριά.

Στη συνέχεια, αν δεν κατορθώσουν να επιστρέψουν στη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, οι σύντροφοί τους ίσως αποφασίσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους με κάποιον άλλο. Ταυτόχρονα, όταν τα νερά είναι θερμότερα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες δυσχερέστερες, οι ορμόνες του στρες στους οργανισμούς των άλμπατρος αυξάνονται. Ο Βεντούρα υποστηρίζει ότι τα πτηνά ίσως αισθάνονται τις επιπτώσεις αυτής της διαταραχής και… κατηγορούν τον σύντροφό τους.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ