Η Κίνα ανεβάζει την τιμή φυσικού αερίου

ισωσ σε ενδιαφερουν

Σε σημαντικό παίκτη στην ενεργειακή αγορά εξελίσσεται η Κίνα, καθώς η στροφή της από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο έχει ωθήσει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές του συγκεκριμένου εμπορεύματος.

Ο Χένινγκ Γκλοϊστέιν, διευθυντής του τμήματος ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και πλουτοπαραγωγικών πηγών του Eurasia Group, αναφέρει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά στην Κίνα στράφηκαν το 2020 από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο για θέρμανση στα σπίτια τους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μετάβασης έλαβε χώρα στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, πριν από την άφιξη του χειμώνα, που σημαίνει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό ώθησε την τιμή του φυσικού αερίου στην Ασία σε εντυπωσιακή άνοδο άνω του 1.000% από τον περσινό Ιούλιο, τη στιγμή που στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 βρισκόταν σε ιστορικό χαμηλό. Σύμφωνα με την S&P Global Platts, η τιμή spot του υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο στις αγορές της Ασίας έφθασε τα 32,49 δολάρια mmbtu την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης αποδίδεται στις εξαιρετικά ψυχρές καιρικές συνθήκες στη Β. Ασία. Ωστόσο, ο αναλυτής της Eurasia θεωρεί ότι η νέα ζήτηση από την Κίνα θα ωθήσει τις τιμές σε νέα ιστορικά υψηλά. «Πιστεύουμε ότι θα συμβεί ξανά ό,τι συνέβη πέρυσι στην Κίνα, περισσότερα από 10 εκατ. νοικοκυριά έκαναν στροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο» είπε χαρακτηριστικά.

Το πετρέλαιο

Ενώ το φυσικό αέριο στην Ασία παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση, η χρήση καυσίμων στον υπόλοιπο κόσμο μειώνεται λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την πετρελαϊκή ζήτηση στη διάρκεια του 2021, παρότι εκτιμά ότι η πετρελαϊκή αγορά βασίζεται σε ισχυρότερα θεμελιώδη φέτος χάρη στα εμβόλια.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚ εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου το 2021, όπως διαμήνυσε διά στόματος του γενικού γραμματέα Μοχάμεντ Μπαρκίντο.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Τετράποδοι «σωτήρες» μέσα στην καραντίνα

Ηταν μόλις τον 18ο αιώνα όταν ο Γουίλιαμ Τιουκ, ένας διάσημος βρετανός έμπορος, γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση προς ψυχικά νοσούντες, εμφανιζόταν δημοσίως...

Απομακρύνεται η Αμερική από την Ευρώπη

Ο Ατλαντικός πλαταίνει κατά 4 εκατοστά το χρόνο Αργά αλλά σταθερά μεγαλώνει το γεωγραφικό χάσμα που χωρίζει Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς οι δύο ήπειροι απομακρύνονται...

Πιθανόν το 2020 να είναι η θερμότερη χρονιά

Απαιτούνται καλύτερες δράσεις για τη μείωση της θερμοκρασίας   Η θερμότερη χρονιά στη σύγχρονη Ιστορία αναμένεται να είναι το 2020, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία,...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613