Συνολικά 86 μικρές χελώνες που εκτράφηκαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος αναπαραγωγής, απελευθερώθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον στο αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος του Ισημερινού.
Ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για άλλες 250 χελώνες, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ενημέρωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Υδάτων και Οικολογικής Μετάβασης με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.
Η διεύθυνση του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος, σε συνεργασία με την οργάνωση Galápagos Conservancy, απελευθέρωσε τις 86 χελώνες, ηλικίας μεταξύ 5 και 6 ετών, του είδους Chelonoidis hoodensis που ενδημεί στο νησί Εσπανιόλα.
Πριν από την απελευθέρωσή τους, οι χελώνες υποβλήθηκαν σε παρατεταμένη καραντίνα, εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση και τοποθετήθηκε μικροτσίπ αναγνώρισης σε κάθε μία απ΄ αυτές. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο κεντρικό-νότιο τμήμα της νήσου και αφέθηκαν ελεύθερες στη φύση.
«Οι προσπάθειες προστασίας που εφαρμόζονται από την εθνική κυβέρνηση, σε συνέργεια με τους στρατηγικούς εταίρους μας, ήταν θεμελιώδους σημασίας για τη διεξαγωγή επιτυχημένων προγραμμάτων οικολογικής αποκατάστασης όπως αυτό, το οποίο αποτελεί έργο περισσότερων από πέντε δεκαετιών» δήλωσε ο Danny Rueda Córdova, διευθυντής της Διεύθυνσης του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος.
Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία, σε συνδυασμό με τις δράσεις που εφαρμόζονται στο νησί, κατέστησαν δυνατή τη «διάσωση ενός είδους που διαφορετικά θα είχε εξαφανιστεί».
Ο Washington Tapia, γενικός διευθυντής του Galápagos Conservancy, δήλωσε ότι ο επαναπληθυσμός του νησιού Εσπανιόλα με χελώνες ήταν «βασικό στοιχείο στη διαδικασία οικολογικής αποκατάστασης του νησιού, επειδή είναι το κύριο φυτοφάγο ζώο και βοηθά στην εκκαθάριση των περιοχών όπου προσγειώνονται τα άλμπατρος, όταν έρχονται στο νησί για να αναπαραχθούν και να φωλιάσουν».
Εξήγησε ότι, παρόλο που το πρόγραμμα αναπαραγωγής χελωνών σταμάτησε από τον Ιούνιο του 2021, περίπου 267 νεογέννητα παραμένουν σε αιχμαλωσία μέχρι να φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία για να απελευθερωθούν. Θα παραμείνουν στο κέντρο αναπαραγωγής Fausto Llerena μέχρι να καταστεί δυνατό.
Μέρος αυτού του προγράμματος ήταν η διάσημη αρσενική χελώνα Ντιέγκο, η οποία επέστρεψε στα Γκαλαπάγκος από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο. Ο Ντιέγκο έχει γίνει σύμβολο της διατήρησης της περιοχής, καθώς το 40% των χελωνών που επαναπατρίστηκαν στο νησί Εσπανιόλα εκτιμάται ότι είναι απόγονοί του.