Γιορτές: Τροφές και ουσίες που κρύβουν κινδύνους για τα κατοικίδια

Σχεδόν όλοι νιώθουμε την παρόρμηση να μοιραστούμε με τα αγαπημένα μας τετράποδα κάποιο έδεσμα από το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

«Με αφορμή, λοιπόν, τις γιορτινές μέρες που έρχονται, και τα «καλούδια» που θα στολίζουν το τραπέζι και το σπιτικό μας, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε ποια από αυτά -και όχι μόνο αυτά- κρύβουν κινδύνους για τους τετράποδους φίλους μας.

Στόχος είναι να τους προστατεύσουμε τις ημέρες αυτές, αλλά και καθόλη τη διάρκεια του έτους, από ατυχή περιστατικά, και να περάσουμε όλοι μαζί Καλές Γιορτές με υγεία», επισημαίνει η κτηνίατρος, MSc, GPCert (SAM), Ηρώ Ηλιάκη.

Χρειάζεται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή, όπως επισημαίνει η κα Ηλιάκη, στα εξής:

1. Tρόφιμα και ποτά:

• Σοκολάτα, καφές και τσάι. Περιέχουν μεθυλοξανθίνες (θεοβρωμίνη, καφεΐνη και θεοφυλλίνη, αντίστοιχα), οι οποίες είναι τοξικές για τα ζωάκια μας αν καταναλωθούν από αυτά. Ανάλογα με τη συγκέντρωση και τον τύπο τους, μπορεί να προκαλέσουν από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετούς και διάρροιες, μέχρι επιληπτικές κρίσεις.

• Κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο και οι βολβοί τους. Η βρώση τους από τα ζωάκια μας, είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα, και ανάλογα με την ποσότητα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα γαστρεντερικές διαταραχές, αλλά και πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως αναιμία και ίκτερο.

• Σταφύλια και σταφίδες σε όλες τις μορφές τους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε τροφές που τα περιέχουν, καθώς έχουν νεφροτοξική δράση στα κατοικίδια ζώα.

• Καρύδια Macademia. Είναι τοξικά για τον σκύλο και μπορεί να προκαλέσουν νευρομυικά συμπτώματα.

• Μανιτάρια. Ανάλογα με το είδος που θα καταναλωθεί, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι, στο νευρικό σύστημα, στους νεφρούς, ή στο στομάχι και το έντερο του σκύλου ή της γάτας μας.

• Αιθανόλη και λυκίσκος. Ο κίνδυνος προέρχεται από την τυχαία κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, των χρωμάτων, των βερνικιών, των αρωμάτων, και της ωμής ζύμης ψωμιού ή πίτσας. Αυτό που μπορεί να επηρεάσουν, κυρίως, είναι το νευρικό σύστημα του ζώου μας.

Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν δίνουμε στα ζωάκια μας να καταναλώσουν κόκκαλα, καθώς αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν έως και διάτρηση του στομάχου ή/και του εντέρου.

Πολλή προσοχή, επίσης, στην κατανάλωση τηγανητών και λιπαρών τροφών, όπως το δέρμα, αλλά και τροφίμων με μπαχαρικά.

Τέλος, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επηρεάσουν το γαστρεντερικό τους σύστημα.

 

2. Φυτά:

• Αλεξανδρινό (Εuphorbia pulcherrima). Χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο φυτό που, αν καταναλωθεί από τα ζωάκια μας, μπορεί να προκαλέσει τοπικό ερεθισμό στο στόμαεμετούς και διάρροιες. Ακόμη, η απλή επαφή με το δέρμα, ή τα μάτια του ζώου, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ερεθισμό και φαγούρα.

• Γκι και Ου (Viscum album και Ilex aquifolius). Επίσης συνήθη εορταστικά φυτά, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως εμετούς, διάρροιες, σιελόρροια, κοιλιακό πόνο, υπόταση, δυσκολία στην αναπνοή και επιληπτικές κρίσεις στους μικρούς μας φίλους.

• Κρίνα (Lilies). Όλα τα τμήματα τους είναι τοξικά. Αν καταναλωθούν από γάτες, μπορεί να τις οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια, ενώ στους σκύλους τα συμπτώματα σχετίζονται περισσότερο με το γαστρεντερικό τους.

• Πικροδάφνη (Oleanders). Περιέχει ουσίες με καρδιοτοξική δράση για τα ζωάκια μας.

Για το τέλος, η κα Ηλιάκη άφησε τα φάρμακα «τα οποία μπορεί εμάς να μας ανακουφίσουν π.χ. από τον πονοκέφαλο μετά την Πρωτοχρονιάτικη διασκέδαση, αλλά για τα ζωάκια μας είναι ιδιαίτερα επιβλαβήΠαρακεταμόλη και ιμπουπροφαίνη μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αν προσληφθούν από τη γάτα ή το σκύλο μας. Οπότε, καλό είναι να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά.

πηγηygeiamou.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ