Γιατί τα σκυλιά έχουν τη συνήθεια να γλείφουν;

Σε όλα τα σκυλάκια αρέσει να γλείφουν. Εσένα, τα έπιπλα σου, τον εαυτό τους απλώς “χτυπάνε” τη γλώσσα τους. Πίσω απ’ όλα αυτά συνήθως κρύβεται μια ιατρική ή συμπεριφορική εξήγηση.
poster

Ορισμένες φορές είναι πολύ γλυκό και άλλες είναι πραγματικά ανησυχητικό.

Στοργή
Όταν το σκυλί σου σε κάνει “μπάνιο” γλέιφοντάς σε αυτό σημαίνει πως είναι πραγματικά ευτυχισμένος που σε βλέπει. Το στοργικό γλείψιμο ξεκινά ήδη απ’ τη γέννηση, όταν η μητέρα γλείφει τα νεογνά κουτάβια της για να τα καθαρίσει. Απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή τα σκυλιά μαθαίνουν πως το γλείψιμο είναι μια πράξη αγάπης και φροντίδας.

Αισθητήριες διεγέρσεις
Τα σκυλιά “βλέπουν” τον κόσμο μέσα απ’ τις μύτες τους και βασίζουν τις αισθήσεις τους στη μυρωδιά και τη γεύση, τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο λόγος μπορεί να συχνά αισθητηριακός. Μπορεί να είναι μια προσπάθεια του σκύλου σου να γευτεί λίγο απ’ το φαγητό σου ή την κρέμα που φοράς.

Καθάρισμα
Όταν το σκυλάκι σου γλείφει τα πόδια του μετά από μια βόλτα είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά. Ωστόσο, μπορεί ν’ αποδειχτεί και πολύ επικίνδυνο. Η λεπτοσπείρωση είναι μια επιβλαβής βακτηριακή λοίμωξη, η οποία μπορεί να μεταδοθεί με την κατάποση μόνιμου νερού. Ένας τρόπος για να αποτρέψεις αυτή τη συμπεριφορά είναι να σκουπίσεις απαλά τα πόδια του σκύλου σου μετά από μια βόλτα.

Πόνος
Τα σκυλιά δεν μπορούν να τρίβουν ένα σημείο το οποίο τους πονάει και γι’ αυτό το γλείφουν. Το να γλείφουν τις αρθρώσεις τους μπορεί να σημαίνει πως έχουν αρθρίτιδα ενώ το άσκοπο γλείψιμο των χειλιών τους μπορεί να υποδεικνύει έναν στομαχικό ή οδοντικό πόνο. Το να γλείφουν ένα σημείο στο οποίο πονάνε είναι φυσιολογικό αλλά μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

Άγχος
Αν δεν υπάρχει προφανές κίνητρο και λόγος το σκυλί σου να γλείφεται τότε ίσως είναι ένα σύμπτωμα άγχους. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό για ένα σκυλί να γλείφει τον καναπέ επειδή μπορεί να είδε μερικά ψίχουλα από φαγητό, ωστόσο δεν είναι φυσιολογικό να γλείφουν έτσι απλά εμμονικά τον καναπέ.

Αλλεργίες
Το γλείψιμο του γόνατος είναι ένα απ’ τα συνηθέστερα συμπτώματα αλλεργίας σε σκύλους. Το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, ερυθρότητα, πληγές, αιμορραγία και λοίμωξη. Ερεθισμοί από συμπτώματα εντόμων μετά από ένα έντονο γλείψιμο μπορεί να οδηγήσουν σε οδυνηρές αλλοιώσεις.

Κάθε φορά που ο σκύλος σου γλείφει έντονα ένα σημείο προσπάθησε να του αποσπάσεις την προσοχή με το αγαπημένο του παιχνίδι ή δίνοντας του μια λιχουδιά. Αν επιμένει καλύτερα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ