Γαλλία: Η Γερουσία μπλόκαρε δημοψήφισμα για την κλιματική αλλαγή

ισωσ σε ενδιαφερουν

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε το «μπλοκάρισμα» δημοψηφίσματος που είχε υποσχεθεί ο Εμανουέλ Μακρόν για το αν θα κατοχυρωθεί στο σύνταγμα η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο ηγέτης της Γαλλίας είχε υποσχεθεί τη διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, ως απάντηση στην κριτική ότι δεν έχει κάνει αρκετά για την προστασία του πλανήτη.

 

Για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτείται η έγκριση τόσο της Γερουσίας όσο και της Εθνοσυνέλευσης στη Γαλλία. Η Γερουσία (άνω βουλή), που ελέγχεται από τους αντιπολιτευόμενους συντηρητικούς, τον Μάιο έκανε ηπιότερο ένα προσχέδιο νομοσχεδίου που απαιτούσε το σύνταγμα να «εγγυάται» τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, επιλέγοντας λιγότερο δεσμευτική διατύπωση.

 

Η αρχική πρόταση είχε γίνει από μια επιτροπή 150 πολιτών, που συστάθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν, με αποστολή την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δεξιοί βουλευτές είχαν εκφράσει ανησυχία ότι η «εγγύηση» της πολιτείας μπορεί να εξελιχθεί σε εμπόδιο για την καινοτομία και τη γαλλική επιχειρηματικότητα.

 

Κεντρώοι γερουσιαστές επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους ότι αυτή η ψηφοφορία στη Γερουσία σίγουρα κλείνει την πόρτα στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος. «Οι συντηρητικοί στη Γερουσία αποτυγχάνουν να κατανοήσουν τη σημασία των περιβαλλοντικών ζητημάτων», υπογράμμισαν.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Σήμερα η εκδήλωση διαμαρτυρίας για την κοπή των δέντρων στο πρώην στρατόπεδο Παναγίδη στη Λευκωσία

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται σήμερα στις 6:00 μ.μ., έξω από το πρώην στρατόπεδο Παναγίδη στη Λευκωσία, με αφορμή την κοπή των δέντρων με σκοπό τη...

Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση του εντόμου της πιτυοκάμπης

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανακοινώνει ότι θα προβαίνει σε αεροψεκασμούς για την καταπολέμηση του εντόμου της πιτυοκάμπης σε...

Η Γη γυρίζει πιο γρήγορα

Με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι τα τελευταία 50 χρόνια περιστρέφεται η Γη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να είναι λίγο...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613