Γαλλία: Η Γερουσία μπλόκαρε δημοψήφισμα για την κλιματική αλλαγή

ισωσ σε ενδιαφερουν

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε το «μπλοκάρισμα» δημοψηφίσματος που είχε υποσχεθεί ο Εμανουέλ Μακρόν για το αν θα κατοχυρωθεί στο σύνταγμα η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο ηγέτης της Γαλλίας είχε υποσχεθεί τη διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, ως απάντηση στην κριτική ότι δεν έχει κάνει αρκετά για την προστασία του πλανήτη.

 

Για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτείται η έγκριση τόσο της Γερουσίας όσο και της Εθνοσυνέλευσης στη Γαλλία. Η Γερουσία (άνω βουλή), που ελέγχεται από τους αντιπολιτευόμενους συντηρητικούς, τον Μάιο έκανε ηπιότερο ένα προσχέδιο νομοσχεδίου που απαιτούσε το σύνταγμα να «εγγυάται» τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, επιλέγοντας λιγότερο δεσμευτική διατύπωση.

 

Η αρχική πρόταση είχε γίνει από μια επιτροπή 150 πολιτών, που συστάθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν, με αποστολή την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δεξιοί βουλευτές είχαν εκφράσει ανησυχία ότι η «εγγύηση» της πολιτείας μπορεί να εξελιχθεί σε εμπόδιο για την καινοτομία και τη γαλλική επιχειρηματικότητα.

 

Κεντρώοι γερουσιαστές επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους ότι αυτή η ψηφοφορία στη Γερουσία σίγουρα κλείνει την πόρτα στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος. «Οι συντηρητικοί στη Γερουσία αποτυγχάνουν να κατανοήσουν τη σημασία των περιβαλλοντικών ζητημάτων», υπογράμμισαν.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Νόμος η υποχρεωτική βόλτα των σκύλων δύο φορές την ημέρα

Με το νέο νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να ξεμπερδεύουν με μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο, αλλά θα απαιτείται να βγάζουν...

Το 2019 καταγράφηκαν 308 φυσικές καταστροφές – Λόγω κλιματικής αλλαγής το 77%

Η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο απειλητική για την ανθρωπότητα. Το 2019 καταγράφηκαν 308 φυσικές καταστροφές, το 77% των οποίων αφορούσε το κλίμα, σύμφωνα με την ετήσια...

ΓΓ ΟΗΕ για COP26: Κούφιες υποσχέσεις σε έναν κόσμο ορυκτών καυσίμων

Στην τελική ευθεία της κρίσιμης διάσκεψης για το κλίμα της Γλασκώβης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε χθες τις “κούφιες” υποσχέσεις σε έναν κόσμο...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613