Η Πιγκουικούλα Κρυσταλλίνα (Pinguiculacrystallina), το μοναδικό εντομοφάγο φυτό της κυπριακής χλωρίδας, θεωρείται το φυτό για τον μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας «η Πιγκουικούλα Κρυσταλλίνα παγιδεύει μικρά έντομα στα κολλώδη φύλλα της, τα οποία αρχίζουν να αποικοδομούνται σταδιακά από τους πεπτικούς αδένες του φυτού και κατ’ αυτόν τον τρόπο απορροφά χρήσιμα αζωτούχα συστατικά από τα έντομα που προσκολλήθηκαν πάνω στα φύλλα του».
Το όνομα του γένους Pinguicula προέρχεται από τη λατινική λέξη pinguis που σημαίνει λίπος, λόγω των χοντρών λιπαρών φύλλων του, ενώ το επίθετο crystallina δόθηκε στο είδος λόγω των κρυστάλλων που σχηματίζονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων του. Το γένος Pinguicula περιλαμβάνει περίπου 80 είδη και υποείδη, με εξάπλωση στην Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και τη βορειοανατολική Ασία. Στην Κύπρο το γένος αντιπροσωπεύεται μόνο από το συγκεκριμένο είδος. Η κύρια περιοχή εξάπλωσης του φυτού είναι το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, όπου απαντάται σε επτά θέσεις, ενώ εντοπίστηκε και μία θέση στο Δάσος Λεμεσού. Φύεται σε υγρές, βραχώδεις ή λασπώδεις θέσεις.
Το συναντάμε κοντά σε καταρράκτες και φυσικές πηγές νερού, αποκλειστικά σε πυριγενή υποστρώματα, σε υψόμετρο 250 – 1640 μ. Η Πιγκουικούλα Κρυσταλλίνα ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο και καρποφορεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο. Η κυριότερη απειλή για το είδος είναι η αποξήρανση του ενδιαιτήματός του, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της απόληψης νερού από πηγές (μείωση υδροφόρων στρωμάτων) ή παρατεταμένης ξηρασίας. Παλαιότερα θεωρήθηκε ότι το είδος εξαφανίσθηκε λόγω των μεγάλων περιόδων ξηρασίας.
Η Πιγκουικούλα Κρυσταλλίνα είναι πολυετής πόα, ύψους 4-15 εκ. Τα φύλλα της, από 6 έως 10, είναι διατεταγμένα σε ρόδακα με κολλώδεις αδένες στην πάνω επιφάνεια. Τα άνθη είναι ζυγόμορφα, μονήρη. Η στεφάνη έχει κιτρινόλευκο χρώμα με μαύρες γραμμές στη βάση του ανώτερου χείλους, οι λοβοί έχουν ιώδες χρώμα και ο φάρυγγας και το πλήκτρο κίτρινα. Το άνω χείλος είναι δίλοβο, ενώ το κάτω τρίλοβο. Η κάψα είναι σφαιρική με διάμετρο 3 mm