Γέμισε χελωνάκια καρέτα καρέτα η παραλία στο Κίτι!

Το μεγαλείο της φύσης προσφέρει ένα εκπληκτικό θέαμα αυτές τις μέρες σε παραλία στο Κίτι, η οποία γέμισε με νεογέννητα χελωνάκια καρέτα καρέτα! Η είδηση προσέλκυσε ειδικούς αλλά και πολίτες που έσπευσαν για να απολαύσουν τις απίθανες εικόνες, ενώ ταυτόχρονα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η προστασία των παραλιών ωοτοκίας χελώνων, εξ ου και οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις από τους αρμόδιους προς το κοινό και τις τοπικές Αρχές για μεγάλη προσοχή στις συγκεκριμένες παραλίες. Τα γεννητούρια έγιναν την Πέμπτη 12 Αυγούστου και λειτουργοί του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών που έσπευσαν στο μέρος επιβεβαίωσαν την ύπαρξη 26 φωλιών θαλάσσιων χελώνων.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, η περίοδος ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών (Caretta caretta και Chelonia mydas) έχει ξεκινήσει στις παραλίες της Κύπρου από τα τέλη Μαΐου. Ο κύκλος ζωής των θαλάσσιων χελωνών συνδέεται στενά με τη στεριά, αφού κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο τα ενήλικα θηλυκά άτομα βγαίνουν από τη θάλασσα κατά τις νυχτερινές ώρες για να εναποθέσουν τα αβγά τους στις παραλίες. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) προτρέπει τους πολίτες να επιδεικνύουν την αρμόζουσα περιβαλλοντική συμπεριφορά όταν εντοπίσουν θαλάσσια χελώνα που προσπαθεί να εναποθέσει τα αβγά της.

Η έκκληση αυτή επαναλαμβάνεται, αφού τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα έχουν εντοπιστεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μη ενδεικνυόμενες συμπεριφορές από πολίτες, όπως βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση με τη χρήση φωτεινών πηγών θαλάσσιων χελωνών κατά την προσπάθεια ωοτοκίας σε παραλίες, καθώς και όχληση τους από την ανθρώπινη παρουσία. Αυτή η συμπεριφορά έχει άσχημα αποτελέσματα, σύμφωνα με το ΤΑΘΕ, αφού ενώ οι θαλάσσιες χελώνες βγαίνουν σε παραλίες με ησυχία και χωρίς φωτισμό για να γεννήσουν τα αβγά τους, πολλές φορές αναγκάζονται λόγω της ανθρώπινης παρουσίας να εγκαταλείψουν την προσπάθεια αυτή. “Είναι όντως μεγάλος ο ενθουσιασμός που προκαλεί η παρουσία αυτών των ειδών και κατανοούμε πως τα έντονα συναισθήματα χαράς κατά τον εντοπισμό θαλάσσιας χελώνας που γεννά, μπορεί να προκαλέσουν ενέργειες που να έχουν άθελά μας αρνητικές συνέπειες για το είδος”, προειδοποιεί το Τμήμα Αλιείας.

 

 

 

 

 

 

Τάσος Περδίος

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ