Φορολογικές εκπτώσεις σε επιχειρήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση

Παράταση καταβολής φόρου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου

 

Νομοσχέδιο για φορολογικές εκπτώσεις σε επιχειρήσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, καθώς και παράταση καταβολής φόρου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου και αναστολή για ακόμη ένα χρόνο της υποχρέωσης κατάθεσης φορολογικής δήλωσης από άτομα των οποίων το φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τις €19.500.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων παραχωρείται αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση ύψους 7% αντί 3% που ίσχυε μέχρι σήμερα και για επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό που συνδέονται με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τεχνικά συστήματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων, παραχωρείται αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση ύψους 20%.

Σημείωσε ακόμη ότι για καινούργια μηχανοκίνητα ηλεκτρικά οχήματα εμπορικού τύπου, καθώς και ταξί και λεωφορεία παραχωρείται αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση ύψους 25%.

Τέλος, είπε, με το νομοσχέδιο αυτό διευκρινίζεται ότι οι δαπάνες που διενεργούνται για μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων, ή δαπάνες για έκδοση πιστοποιητικού εξοικονόμησης ενέργειας, εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος.

Μια άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόσθεσε ο υπουργός, αφορά την πρόνοια για παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2022 σημειώνοντας ότι η προθεσμία καταβολής του φόρου παρατείνεται μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2023.

Η ανάγκη για παράταση έχει προκύψει για να δοθεί χρόνος στην ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αφορά την απαλλαγή αμοιβής από την πρώτη εργοδότηση στη Δημοκρατία που θα ισχύει για το φορολογικό έτος 2022, όπως είπε. Επομένως, πρόσθεσε, μόλις ολοκληρωθεί από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες αυτό το θέμα, θα είναι πλέον δυνατό να αναρτηθούν οι αιτήσεις με τις σχετικές τροποποιήσεις, ούτως ώστε να μπορεί ο καθένας να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε ακόμη μία απόφαση, για την αναστολή για ακόμη ένα χρόνο της υποχρέωσης κατάθεσης φορολογικής δήλωσης από άτομα των οποίων το φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τις €19.500. «Αυτό γίνεται για να μην υπάρξει όγκος φορολογικών δηλώσεων σε αυτή την περίοδο στην οποία εφαρμόζουμε το νέο φορολογικό μας σύστημα και το οποίο δοκιμάζεται, ούτως ώστε σύντομα να μπορεί να δέχεται και να επεξεργάζεται αυτές τις αιτήσεις», ανέφερε.

 

 

Έκπτωση μέχρι και 25%
Για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων παραχωρείται αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση ύψους 7% αντί 3% και για επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό που συνδέονται με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και συστήματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, παραχωρείται έκπτωση 20%. Για καινούργια ηλεκτρικά οχήματα εμπορικού τύπου, ταξί και λεωφορεία έκπτωση ύψους 25%.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ