Έξι μήνες καλοκαίρι και δύο μήνες χειμώνα μέχρι το 2100

Ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα σε ολόκληρο τον πλανήτη αναμένονται τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, οι οποίες θα επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στη Γη.

Συγκεκριμένα, νεότερη έρευνα, όχι απλώς επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια της επιστημονικής κοινότητας, αλλά τα ενίσχυσε, κάνοντας λόγο για δραματική κλιματική αλλαγή και ανατροπή των εποχών, όπως τις γνωρίζουμε έως σήμερα.

Το μοντέλο της έρευνας δείχνει ότι έως το 2100 το καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου και τους καύσωνες θα διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, ενώ ο χειμώνας θα συρρικνωθεί σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Ότι η μέση θερμοκρασία στη Γη θα εκτοξευθεί, οι πάγοι θα λιώσουν πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά πολύ και το νερό θα καλύψει μεγάλο μέρος των παραλιακών οικισμών σε όλον τον κόσμο, ενώ πολλά είδη φυτών και ζώων δεν θα καταφέρουν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Όσον αφορά την ανθρωπότητα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα.

Η έρευνα που δημοσίευσαν Κινέζοι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα όργανα μέτρησης και υπολογισμού, αποτυπώνουν ένα άκρως καταστροφικό σενάριο, το οποίο θα επέλθει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί μέχρι σήμερα.

Η ραγδαία επέκταση του καλοκαιριού και η ταυτόχρονη συρρίκνωση του χειμώνα συνεπάγονται ριζικές αλλαγές στο περιβάλλον, στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή, αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη υγεία, καθώς η λειτουργία του οργανισμού μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν.

«Τα καλοκαίρια θα γίνουν μεγαλύτερα και πιο ζεστά, αποτέλεσμα της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως», δήλωσε ο ωκεανολόγος Yuping Guan, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. «Όλο και συχνότερα βλέπουμε αναφορές εκτός κλιματικής λογικής, όπως την έλλειψη άνοιξης, ή χιόνι τον Μάιο», προσθέτει ο ίδιος.

Στην έρευνά του, ο Δρ Γ. Γκουάν και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα κλιματικά μοντέλα και τα στοιχεία για το Βόρειο Ημισφαίριο, από το 1952 μέχρι και το 2011. Μέσα σε αυτή την περίοδο διαπίστωσαν τις δραματικές αλλαγές στο κλίμα από περίοδο σε περίοδο και σε συνάρτηση με την επιτάχυνση των φαινομένων κατέληξαν στα συμπεράσματά τους, με βάση τα προηγμένα μοντέλα που έχουν στη διάθεσή τους.

Η κινεζική ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τη δεκαετία του ‘50, οι εποχές εξελίσσονταν με ομαλό τρόπο, σε αντίθεση με τις τελευταίες δεκαετίες, που παρουσιάζονται διάφορες ανωμαλίες, με ξαφνικά και ιδιαιτέρως έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ έχουν ανατραπεί και περιβαλλοντικά μοντέλα περιοχών που παρουσίαζαν συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα, όπως χιόνι στην έρημο Σαχάρα, ή ακραία ζέστη και 35 βαθμούς Κελσίου σε βόρειες περιοχές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σκανδιναβικές χώρες ή καύσωνες και 40 βαθμούς Κελσίου σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες περιοχές που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ