Έρευνα: Η ανθρωπότητα ξεμένει από φυσικούς πόρους – Έχει ήδη ξοδέψει το 173%

ισωσ σε ενδιαφερουν

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα (26/04), καθώς η ανθρωπότητα καταναλώνει περισσότερους φυσικούς πόρους από ό,τι ο πλανήτης μας μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει και, στην πραγματικότητα, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 173% από 119% που ήταν πριν από 40 χρόνια.
Ο πλανήτης εκπέμπει SOS καθώς φαίνεται πως η ανθρωπότητα σταδιακά ξεμένει από φυσικούς πόρους μιας και έχει ήδη καταναλώσει το 173%, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με πριν από 40 χρόνια που ήταν στο 119%, όπως έγινε γνωστό τη Μεγάλη Δευτέρα (26/04).
Κόσμος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature Sustainability», αυτή η αύξηση προκλήθηκε κυρίως από τις πλουσιότερες χώρες, των οποίων οι κάτοικοι απαιτούν όλο κια υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, παρ’ όλο που πρέπει να αγοράσουν πόρους από αλλού.
Οι ερευνητές έχουν χωρίσει τις χώρες σε τέσσερις κατηγορίες με βάση το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τους (ΑΕΠ) και το τοπικό οικολογικό έλλειμμα για να δείξουν τη μη βιώσιμη μεταβολή της ζήτησης πόρων.

Έτσι, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εάν δεν βελτιώσουμε γρήγορα την ασφάλεια των πόρων μέσω της διατήρησης και αποκατάστασης, της μείωσης των ορυκτών καυσίμων, της αειφόρου ανάπτυξης και της αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων, το φυσικό μας κεφάλαιο δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει και, κατά συνέπεια, η ανισότητα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 1980, το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε μια χώρα με τη διπλή κατάρα να έχει εισόδημα κάτω από τον μέσο όρο και έλλειμμα βιολογικών πόρων, αλλά Μέχρι το 2017, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στο 72%.
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με υψηλότερα εισοδήματα και ελλείμματα πόρων αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αυτή η μειονότητα απαιτεί το 52% της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Για παράδειγμα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, στην περίπτωση οικονομικής ύφεσης, η απώλεια πόρων δεν θα ήταν τόσο καταστροφική για την Ισπανία όσο θα ήταν για τον Νίγηρα ή την Κένυα, όπου μια γρήγορη μείωση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και της ενέργειας και κατ’ επέκταση θα απειλούσε περισσότερους ανθρώπους.

Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη, για να ζήσουμε πραγματικά βιώσιμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερο από το ήμισυ της χωρητικότητας των πόρων του πλανήτη μας.
Παρ’ όλα αυτά, εάν όλοι στον κόσμο ζούσαν όπως εκείνοι στις χώρες με υψηλότερο εισόδημα και με χαμηλούς πόρους, όπως η Ελβετία για παράδειγμα, θα χρειαζόμασταν περίπου 3,67 πλανήτες σαν τη Γη για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι επιστήμονες της μελέτης καταλήγουν στο εξής: «Εάν τα πρότυπα ανάπτυξης αυτών των πόλεων ή περιοχών δεν μπορούν να αναπαραχθούν, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για αυτές τις οντότητες να αποφύγουν τη δική τους εξαφάνιση: Πρέπει να είναι σίγουρες (σ.σ. οι οντότητες) ότι μπορούν να ξεπεράσουν οικονομικά όλους τους άλλους σε αυτόν τον πλανήτη για να διασφαλίσουν τον μεταβολισμό των πόρων τους».

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Eως και 6 φορές πτώση στη μέση ωριαία τιμή οξειδίων αζώτου στη Λευκωσία

Σημαντική μείωση παρουσίασε η ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλες τις πόλεις της Κύπρου το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, εξαιτίας κυρίως της μειωμένης διακίνησης των πολιτών λόγω της...

Αρκτική: «Καμπάνα» 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσική εταιρεία για πετρελαιοκηλίδα

Η ρωσική εταιρείας εξόρυξης Norilsk Nickel ανακοίνωσε ότι έχει καταβάλει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικολογική ρύπανση που προκλήθηκε πέρυσι όταν υποχώρησε...

Περιοχές Βρετανικών Βάσεων – Τάζουν μεγάλες αναπτύξεις αγνοώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου Στις 9 Ιουνίου ανακοινώθηκε από τα επίσημα χείλη της προεδρίας της Δημοκρατίας η υλοποίηση της συμφωνίας που επετεύχθη στις 15 Ιανουαρίου...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613