Έρευνα απέδειξε ότι πλαστικά από το ΗΒ και τη Γερμανία απορρίφθηκαν παράνομα στην Τουρκία

ισωσ σε ενδιαφερουν

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας της Greenpeace που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 17 Μαΐου αποκαλύπτουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να απορρίπτει πλαστικά απόβλητα σε άλλες χώρες. Νέα στοιχεία από φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν ότι πλαστικές σακούλες και συσκευασίες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία απορρίπτονται και καίγονται σε ολόκληρη τη νότια Τουρκία.

Η έκθεση της Greenpeace UK περιλαμβάνει φωτογραφίες με βρετανικές συσκευασίες παντοπωλείων σε σωρούς πλαστικών προς καύση, 3.000 χιλιόμετρα μακριά από τα καταστήματα όπου πωλήθηκαν τα προϊόντα. Επίσης δημοσιεύθηκε ένα έγγραφο της Greenpeace Germany με νέα ανάλυση των εξαγωγών πλαστικών απορριμμάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία. Βρέθηκαν συσκευασίες από γερμανικά σούπερ μάρκετ, όπως τα Lidl, Aldi, EDEKA και REWE. Επιπλέον, βρέθηκαν πλαστικά απορρίμματα από προϊόντα των εμπορικών σημάτων Henkel, Em-eukal, NRJ και Hella.

«Όπως δείχνουν αυτά τα νέα στοιχεία, τα πλαστικά απόβλητα που προέρχονται από την Ευρώπη στην Τουρκία αποτελούν περιβαλλοντική απειλή και όχι οικονομική ευκαιρία. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων αυξάνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα ανακύκλωσης της Τουρκίας. Περίπου 241 φορτία πλαστικών απορριμμάτων έρχονται καθημερινά στην Τουρκία από όλη την Ευρώπη. Από ό, τι μπορούμε να δούμε από τα δεδομένα και το πεδίο, συνεχίζουμε να είμαστε η μεγαλύτερη περιοχή για απόρριψη πλαστικών απορριμμάτων στην Ευρώπη», δήλωσε ο Nihan Temiz Ataş, επικεφαλής έργων βιοποικιλότητας από την Greenpeace Mediterranean, με έδρα την Τουρκία.

Σε δέκα τοποθεσίες διάσπαρτες γύρω από την επαρχία Adana στη νοτιοδυτική Τουρκία, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν σωρούς πλαστικών απορριμμάτων που απορρίφθηκαν παράνομα στην άκρη του δρόμου, σε χωράφια ή σε ποτάμια και ρέματα. Σε πολλές περιπτώσεις το πλαστικό ήταν ήδη τυλιγμένο στις φλόγες ή είχε ήδη καεί. Οι σωροί περιλάμβαναν συσκευασίες και πλαστικές σακούλες από επτά από τα κορυφαία σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως Lidl, M&S, Sainsbury’s και Tesco, καθώς και άλλους λιανοπωλητές όπως το Spar. Το γερμανικό πλαστικό αποτελούνταν από μια τσάντα από τους Rossmann, Snack Wurfel, Ja!.

Τουλάχιστον μερικά από τα απορρίμματα πλαστικών απορρίφθηκαν πρόσφατα. Σε ένα σημείο, βρέθηκε συσκευασία από ένα τεστ αντιγόνου COVID-19 ανάμεσα σε σακούλες από πλαστικό του Ηνωμένου Βασιλείου, δείχνοντας ότι τα απόβλητα ήταν ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Νέα δημοσκόπηση από την YouGov, που ανέθεσε η Greenpeace UK, αποκαλύπτει ότι το 86% του κοινού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί για την ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων που παράγει το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το 81% του κοινού του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι το 62% των ανθρώπων υποστηρίζουν τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου σε άλλες χώρες.

Από την απαγόρευση της εξαγωγής πλαστικών απορριμμάτων από την Κίνα το 2017, η Τουρκία έχει δει τεράστια αύξηση των αποβλήτων που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στην Ευρώπη. Η Greenpeace καλεί εταιρείες και κυβερνήσεις να τερματίσουν τη ρύπανση από πλαστικό και την απόρριψη τοξικών αποβλήτων.

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Πάνω από 5.000 σκουπίδια στη περιοχή Φάρου Πάφου συγκέντρωσε ομάδα καταδύσεων

Πάνω από 5.000 σκουπίδια από όλο το παραλιακό τόξο της περιοχής του Φάρου, στην Πάφο, εξήντα σακούλες συνολικού βάρους 150 κιλών συγκέντρωσε η ομάδα...

Έγιναν παρεμβάσεις αποστράγγισης στη προστατευόμενη λίμνη Ορόκλινης

Παρεμβάσεις για αποστράγγιση της λεκάνης απορροής της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 "Λίμνη Ορόκλινης" καταγγέλει το BirdLifeCyprus. Οπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook: Παρεμβάσεις για αποστράγγιση...

Γάτα φοράει γυαλιά για να βοηθήσει παιδιά να αισθάνονται άνετα

Μια γάτα με το όνομα Truffles, βοηθάει τα μικρά παιδιά να νιώσουν αυτοπεποίθηση φορώντας γυαλιά οράσεως, μέσω των social media. Η Truffles είναι μια πρώην...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613