Ένα Αμμοπλουμίδι διαφορετικό από όλα τ’ άλλα

ισωσ σε ενδιαφερουν

Τα προγράμματα παρακολούθησης πουλιών μάς βοηθούν να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τα πουλιά και την υγεία της υπαίθρου μας και αποτελούν τα θεμέλια για τις δράσεις μας για τη διατήρηση της φύσης. Στο πλαίσιο του LIFE IP PHYSIS, ενός δεκαετούς έργου αφιερωμένου στην προστασία και την σωστή διαχείριση όλων των περιοχών Natura 2000, πραγματοποιούμε έρευνα πεδίου για δύο σημαντικούς υγρότοπους στην Κύπρο, τη Λίμνη Παραλιμνίου και την Αλυκή της Λάρνακας. Παρόλο που αυτές οι έρευνες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα είδη πουλιών, το Φλαμίνγκο, το Νανοπλουμίδι, την Πελλοκατερίνα, τον Καλαμοκαννά και την Νερομπεκάτσα, καταγράφουμε ωστόσο όλα τα είδη πουλιών που χρησιμοποιούν αυτούς τους υγρότοπους, καθώς αποτελεί καλή πρακτική να καταγράφονται πάντοτε όλα τα είδη και για να συνεισφέρουμε επίσης στις προσπάθειες της συστηματικής παρακολούθησης των πουλιών μας.

Κατά τη διάρκεια της μηνιαίας μας έρευνας στις Αλυκές της Λάρνακας τον περασμένο Σεπτέμβριο, συναντήσαμε κάτι ασυνήθιστο. Κοιτάζαμε τα ρηχά άκρα μιας από τις μικρότερες λίμνες στα νότια της κύριας Αλυκής, γνωστή ως Λίμνη Σορός και καθώς μετρούσαμε παρυδάτια, όπως Νανονεραλλίδια, Νανοπλουμίδια και Χαλικονεραλλίδια, παρατηρήσαμε ένα Αμμοπλουμίδι με ένα φωτεινό κίτρινο δαχτυλίδι στο πόδι του. Γρήγορα, στρέψαμε το τηλεσκόπιο στο πουλί, για να προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τις πληροφορίες που ήταν γραμμένες στο δαχτυλίδι, το οποίο έφερε τον κωδικό “L02”. Το πουλί έφερε επίσης ένα μεταλλικό δαχτυλίδι στο άλλο του πόδι. Αυτό μας κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον, καθώς θα μπορούσε να κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία ή ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Έτσι, μετά από μια γρήγορη αναζήτηση στην ιστοσελίδα European Colour-ring birding, ανακαλύψαμε ότι το πουλί δακτυλιώθηκε από την APB, τον εταίρο μας στη Λευκορωσία!

Το συγκεκριμένο πουλί, ή το “J00597”, όπως είναι γνωστό στους ερευνητές, είναι ένα θηλυκό Αμμοπλουμίδι που δακτυλιώθηκε στην περιοχή Τουρόφ της Λευκορωσίας τον Μάιο του 2018. Γνωρίζουμε ότι διανύει το τέταρτο ημερολογιακό του έτος, που σημαίνει ότι εκκολάφθηκε το καλοκαίρι του 2017. Από τότε ταξίδεψε τουλάχιστον μία φορά από το Τορόφ της Λευκορωσίας στη Λάρνακα στην Κύπρο, διανύοντας συνολικά 1971 χλμ. Έχει ταξιδέψει μια τόσο μεγάλη απόσταση και η μόνη καταγραφή του πουλιού εκτός της Λευκορωσίας ήταν η δική μας, εδώ στην Κύπρο! Τα Αμμοπλουμίδια παρατηρούνται σε μικρούς αριθμούς εδώ στην Κύπρο είτε ως χειμερινοί επισκέπτες είτε ως περαστικά κατά τη μεταναστευτική περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης.

Μόνο με συνεχείς καταγραφές έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να συναντήσουμε ένα σπάνιο ή ασυνήθιστο είδος ή ένα είδος με μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Μέσω της έρευνας μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτά τα πουλιά και να τα προστατεύσουμε καλύτερα.

Έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα κατά τη διάρκεια των εξορμήσεών σας, δεν ξέρετε ποτέ τι μπορεί να συναντήσετε ή τι μπορείτε να μάθετε! Εάν συναντήσετε οποιοδήποτε πουλί με δαχτυλίδι, σημειώστε οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορείτε να διακρίνετε και επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας βοηθήσουμε να μάθετε την ιστορία του.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Κίνητρα για διάδοση περιβαλλοντικής διαχείρισης

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις και οργανισμούς για ένταξή τους στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την περιβαλλοντική διαχείριση με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης...

Γιατί τα οικολογικά προϊόντα είναι μονόδρομος

Για πολλά χρόνια, η προστασία του περιβάλλοντος ήταν κάτι θεωρητικό που λίγο απασχολούσε τις κοινωνίες, ιδίως στην Ελλάδα, αφού η οικολογία και ο περιβαλλοντικός...

Με ποια συντροφιά κοιμόμαστε καλύτερα

Οι σκύλοι σύμφωνα με τους ερευνητές από το αμερικάνικό Canisius College είναι η καλύτερη επιλογή συντροφιάς με σκοπό την ξεκούραση και τον ποιοτικό ύπνο,...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ