Ελλάδα: Θύματα της πανδημίας τα κατοικίδια – Τα υιοθετούσαν στην καραντίνα και τα επέστρεψαν μετά

Ήταν ο περίφημος «κωδικός 6» – στην πρώτη και τη δεύτερη καραντίνα, όταν στέλναμε μηνύματα για να μπορέσουμε να βγούμε από το σπίτι μας –  που επέτρεπε να πηγαίνει βόλτα το κατοικίδι.

Αυτό – και ο εγκλεισμός ενδεχομένως – αποτέλεσαν κίνητρο και έτσι αυξήθηκαν τα αιτήματα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.

Ωστόσο, μετά την επιστροφή στην κανονικότητα αυξήθηκαν οι επιστροφές των άτυχων ζώων, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega Ελλάδος.

Τέσσερα στα δέκα σκυλάκια που υιοθετήθηκαν στην καραντίνα επεστράφησαν στις φιλοζωικές μετά την άρση των μέτρων.

Όπως εξηγεί η Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, υπεύθυνη για τα ζώα, «δεν ήταν σωστός ο λόγος υιοθεσίας. Μπήκαν στη διαδικασία να το πάρουν για να πηγαίνουν βόλτες οι ίδιοι. Το συμβόλαιο υιοθεσίας και το microchip είναι μια καλή δικλείδα ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχουν επιστροφές».

Πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε επιστροφή σκύλου

Πλέον, αν κάποιος θέλει να επιστρέψει ένα ζώο πίσω στο καταφύγιο υιοθεσίας, θα πρέπει να πληρώσει 300 ευρώ, αν πρόκειται για σκύλο, και 100 ευρώ για γάτα.

«Αν κάποιος θέλει να υιοθετήσει ένα σκυλάκι, κλείνει ένα ραντεβού στο καταφύγιο, και μιλάει με τον εκπαιδευτή μας για να βρεθεί το κατάλληλο ζώο για την οικογένεια που το επιθυμεί», σημειώνει η κ. Αβραμίδου.

 

«Όποιος επιθυμεί να υιοθετήσει, να το κάνει συνειδητά. Όπως το παιδί μας δε θα το αφήναμε ποτέ στο μπαλκόνι, μέσα στη βροχή και τον καύσωνα, έτσι δεν αφήνουμε και το ζώο. Είναι παθητική κακοποίηση και τιμωρείται και από το νόμο», πρόσθεσε η ίδια κλείνοντας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ