Εκστρατεία ενημέρωσης για την απειλούμενη περιοχή Ζαπάλο

ισωσ σε ενδιαφερουν

Τις απειλές που δημιουργούνται από την αυξανόμενη ανθρώπινη παρουσία στη, μοναδικής ομορφιάς, περιοχή και παραλία Ζαπάλο, που βρίσκεται στον κόλπο Επισκοπής, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων, μέσα από ενημερωτική εκστρατεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΒΒ, η εκστρατεία αφορά τις ευαισθησίες της περιοχής και τις δραστηριότητες που απαγορεύονται και ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν πάνω από 100 άτομα επισκέφθηκαν την περιοχή. Σε αρκετά άτομα, υποδεικνύεται, εκδόθηκαν πρόστιμα και έγιναν προειδοποιήσεις, καθώς κάποιοι άφηναν πίσω τους σκουπίδια ή είχαν μαζί τους σκύλους.

Οι απειλές στην περιοχή Ζαπάλο και ιδιαίτερα στην παραλία, προστίθεται, σχετίζονται με την ανθρώπινη παρουσία, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η χρήση πηγών φωτός το βράδυ απειλεί τις χελώνες και τους νεοσσούς, ενώ η χρήση drones κοντά στα βράχια διαταράσσει έναν από τους λίγους εναπομείναντες χώρους αναπαραγωγής για τα πιο απειλούμενα είδη πτηνών στο νησί, τον γύπα Griffon και το γεράκι Eleonora – Μαυροπετρίτη.

Η Λειτουργός Περιβάλλοντος των ΒΒ, Αλεξία Περδίου, δήλωσε πως η αυξημένη επισκεψιμότητα έχει αρχίσει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή που είναι κηρυγμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Ειδική Ζώνη Διατήρησης, με καθεστώς προστασίας αντίστοιχο εκείνου που διέπει τις περιοχές NATURA 2000.

«Από τις αρχές του καλοκαιριού, πολλοί άνθρωποι έχουν επισκεφτεί την περιοχή, για να κατασκηνώσουν τη νύχτα, να φέρουν τα σκυλιά τους και να αφήσουν πίσω τους σκουπίδια. Η αυξημένη ανθρώπινη παρουσία και οι συναφείς δραστηριότητες αποτελούν άμεση απειλή τόσο για τη φωλιά των χελωνών και των νεοσσών όσο και για την αναπαραγωγή πουλιών», προσθέτει.

Για λόγους ασφαλείας, σημειώνει η κ.Περδίου, έχει κλείσει για τα οχήματα ο «απότομος χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία», σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και για άτομα που βρίσκονται στην παραλία, καθώς υποχωρούν προς αυτήν πέτρες.

Τέλος καλούνται όσοι εντοπίζουν παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή, να το αναφέρουν στην αστυνομία των ΒΒ στο 1443.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Σέρφερς έσωσαν σκυλί, παγιδευμένο επι τρεις μήνες σε σπηλιά

Δύο φίλοι που ξεκίνησαν ένα ταξίδι για σέρφινγκ έσωσαν ένα σκυλί που είχε παγιδευτεί σε μια σπηλια δίπλα στη θάλασσα επι τρεις ολόκληρους μήνες. Ο...

Διαφωνία ΑΚΕΛ για μεταφορά ασφαλτικών στο Μιτσερό – «Μεταφέρουν το πρόβλημα…»

Τη διαφωνία του για τη μεταφορά των ασφαλτικών μονάδων από την περιοχή Ιδαλίου στο Μιτσερό, εξέφρασε το ΑΚΕΛ δια του βουλευτή, Χρίστου Χριστοφίδη. Συγκεκριμένα...

Θα έρθουν χειρότερες πανδημίες αν δεν προστατεύσουμε τη φύση

Οι επιστήμονες λένε ότι θα αντιμετωπίσουμε χειρότερες πανδημίες από το COVID-19, εκτός εάν προστατεύσουμε τη φύση. Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου και...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613