Εκστρατεία ενημέρωσης για την απειλούμενη περιοχή Ζαπάλο

ισωσ σε ενδιαφερουν

Τις απειλές που δημιουργούνται από την αυξανόμενη ανθρώπινη παρουσία στη, μοναδικής ομορφιάς, περιοχή και παραλία Ζαπάλο, που βρίσκεται στον κόλπο Επισκοπής, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων, μέσα από ενημερωτική εκστρατεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΒΒ, η εκστρατεία αφορά τις ευαισθησίες της περιοχής και τις δραστηριότητες που απαγορεύονται και ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν πάνω από 100 άτομα επισκέφθηκαν την περιοχή. Σε αρκετά άτομα, υποδεικνύεται, εκδόθηκαν πρόστιμα και έγιναν προειδοποιήσεις, καθώς κάποιοι άφηναν πίσω τους σκουπίδια ή είχαν μαζί τους σκύλους.

Οι απειλές στην περιοχή Ζαπάλο και ιδιαίτερα στην παραλία, προστίθεται, σχετίζονται με την ανθρώπινη παρουσία, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η χρήση πηγών φωτός το βράδυ απειλεί τις χελώνες και τους νεοσσούς, ενώ η χρήση drones κοντά στα βράχια διαταράσσει έναν από τους λίγους εναπομείναντες χώρους αναπαραγωγής για τα πιο απειλούμενα είδη πτηνών στο νησί, τον γύπα Griffon και το γεράκι Eleonora – Μαυροπετρίτη.

Η Λειτουργός Περιβάλλοντος των ΒΒ, Αλεξία Περδίου, δήλωσε πως η αυξημένη επισκεψιμότητα έχει αρχίσει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή που είναι κηρυγμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Ειδική Ζώνη Διατήρησης, με καθεστώς προστασίας αντίστοιχο εκείνου που διέπει τις περιοχές NATURA 2000.

«Από τις αρχές του καλοκαιριού, πολλοί άνθρωποι έχουν επισκεφτεί την περιοχή, για να κατασκηνώσουν τη νύχτα, να φέρουν τα σκυλιά τους και να αφήσουν πίσω τους σκουπίδια. Η αυξημένη ανθρώπινη παρουσία και οι συναφείς δραστηριότητες αποτελούν άμεση απειλή τόσο για τη φωλιά των χελωνών και των νεοσσών όσο και για την αναπαραγωγή πουλιών», προσθέτει.

Για λόγους ασφαλείας, σημειώνει η κ.Περδίου, έχει κλείσει για τα οχήματα ο «απότομος χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία», σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και για άτομα που βρίσκονται στην παραλία, καθώς υποχωρούν προς αυτήν πέτρες.

Τέλος καλούνται όσοι εντοπίζουν παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή, να το αναφέρουν στην αστυνομία των ΒΒ στο 1443.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Φτιάχνω τον δικό μου λαχανόκηπο

Θέλετε να φτιάξετε τον πρώτο σας λαχανόκηπο αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Έχετε φυτέψει δειλά – δειλά τα πρώτα σας λαχανικά αλλά...

Συγκοινωνούντα δοχεία θερμοκρασία και οικονομία

Στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών εστιάζουν οι επιστήμονες τονίζοντας πως επηρεάζεται από διαφόρους παράγοντες και συγκυρίες, όπως για παράδειγμα από την πανδημία. Νέα γερμανο-αμερικανική...

Φροντίστε το κατοικίδιο όταν κάνει κρύο

Ο χειμώνας και η παγωνιά που τον συνοδεύει, μη νομίζετε ότι δεν «αγγίζει» τα κατοικίδιά σας επειδή διαθέτουν τρίχωμα. Μπορεί ορισμένα να έχουν ανθεκτικότητα στο...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613