Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης: Υπό απειλή σχεδόν το 30% των ειδών που έχουν μελετηθεί

ισωσ σε ενδιαφερουν

Συνολικά η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης έχει αξιολογήσει 138.374 είδη, από τα οποία τα 38.543 ταξινομούνται σε διάφορα επίπεδα «απειλής». Παράλληλα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι σε εξέλιξη μια κατάρρευση της βιοποικιλότητας και ορισμένοι κάνουν λόγο για μια «έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών».

 

Οι δράκοι του Κομόντο, οι μεγαλύτερες σαύρες του κόσμου, πέρασαν από το επίπεδο του «ευάλωτου» είδους, τη χαμηλότερη από τις κατηγορίες των απειλούμενων ειδών, σ’ αυτή του είδους που βρίσκεται «σε κίνδυνο».

 

Η IUCN προειδοποιεί ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής «η άνοδος των θερμοκρασιών και συνεπώς της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να μειώσει το οικοσύστημά τους κατά τουλάχιστον 30% μέσα στα 45 επόμενα χρόνια».

 

Στο μεταξύ, η πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έχει γίνει για καρχαρίες και σαλάχια απέδειξε ότι το 37% των 1.200 ειδών τους είναι πλέον στις κατηγορίες των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, έναντι του 24% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2014.

 

Όλα τα είδη σε αυτές τις κατηγορίες είναι αντιμέτωπα με την υπεραλίευση, το 31% με επιδείνωση ή απώλεια οικοσυστημάτων και το 10% με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την IUCN.

 

Στον αντίποδα, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τέσσερα είδη τόνου, που αλιεύονται εμπορικά, «βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης χάρη στην εφαρμογή περιφερειακών ποσοστώσεων», τις οποίες επεξεργάσθηκαν εξειδικευμένοι οργανισμοί.

 

«Οι ειδήσεις για τον τόνο είναι καλές – δείχνουν τι μπορεί να γίνει», δήλωσε στο Reuters ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, επικεφαλής της μονάδας της IUCN που είναι αρμόδια για τον Κόκκινο Κατάλογο. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποίησαν πως «παρά τη συνολική βελτίωση, πολλά περιφερειακά αποθέματα τόνου παραμένουν φτωχά».

πηγηLifo.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Στην 20ή θέση η Κύπρος στις διαρροές πλαστικών

Για τη ραγδαία αύξηση των πλαστικών που καταλήγουν στη Μεσόγειο προειδοποίησε η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Μία νέα έκθεση της Ένωσης διαπιστώνει...

Βραζιλία: Οι πλημμύρες έχουν εκτοπίσει πάνω από 11.000 ανθρώπους

Πάνω από 11.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι αρχές ανέλαβαν να προσφέρουν καταφύγιο σε κάπου 4.200 εξ αυτών εξαιτίας των...

Τετράχρονος πήγε βόλτα στο δάσος και γύρισε σπίτι με μωρό ελαφάκι για ζωάκι

Όπως ανέφερε η μαμά του μικρούλη σε ανάρτησή της στο Facebook, είχαν πάει οικογενειακώς εκδρομή σε ένα εθνικό πάρκο στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613