Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης: Υπό απειλή σχεδόν το 30% των ειδών που έχουν μελετηθεί

ισωσ σε ενδιαφερουν

Συνολικά η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης έχει αξιολογήσει 138.374 είδη, από τα οποία τα 38.543 ταξινομούνται σε διάφορα επίπεδα «απειλής». Παράλληλα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι σε εξέλιξη μια κατάρρευση της βιοποικιλότητας και ορισμένοι κάνουν λόγο για μια «έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών».

 

Οι δράκοι του Κομόντο, οι μεγαλύτερες σαύρες του κόσμου, πέρασαν από το επίπεδο του «ευάλωτου» είδους, τη χαμηλότερη από τις κατηγορίες των απειλούμενων ειδών, σ’ αυτή του είδους που βρίσκεται «σε κίνδυνο».

 

Η IUCN προειδοποιεί ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής «η άνοδος των θερμοκρασιών και συνεπώς της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να μειώσει το οικοσύστημά τους κατά τουλάχιστον 30% μέσα στα 45 επόμενα χρόνια».

 

Στο μεταξύ, η πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έχει γίνει για καρχαρίες και σαλάχια απέδειξε ότι το 37% των 1.200 ειδών τους είναι πλέον στις κατηγορίες των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, έναντι του 24% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2014.

 

Όλα τα είδη σε αυτές τις κατηγορίες είναι αντιμέτωπα με την υπεραλίευση, το 31% με επιδείνωση ή απώλεια οικοσυστημάτων και το 10% με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την IUCN.

 

Στον αντίποδα, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τέσσερα είδη τόνου, που αλιεύονται εμπορικά, «βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης χάρη στην εφαρμογή περιφερειακών ποσοστώσεων», τις οποίες επεξεργάσθηκαν εξειδικευμένοι οργανισμοί.

 

«Οι ειδήσεις για τον τόνο είναι καλές – δείχνουν τι μπορεί να γίνει», δήλωσε στο Reuters ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, επικεφαλής της μονάδας της IUCN που είναι αρμόδια για τον Κόκκινο Κατάλογο. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποίησαν πως «παρά τη συνολική βελτίωση, πολλά περιφερειακά αποθέματα τόνου παραμένουν φτωχά».

πηγηLifo.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Σε εστία βρωμιάς και κινδύνων αφέθηκαν τα «Βερεγγάρια»

Εστία βρομιάς και κινδύνων κατάντησε ο οικισμός «Βερεγγάρια» Στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών έχει αφεθεί ο πρώην οικισμός «Βερεγγάρια», με αποτέλεσμα να...

Συμβουλές για το σπίτι: Μόνωση

Με απλές κινήσεις στο σπίτι σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα και να συμβάλετε στην προστασία του κλίματος μειώνοντας τις εκπομπές σας.   Αντικαταστήστε τα...

Ανακαλύφθηκαν γιγάντιες θαλάσσιες “κατσαρίδες”

Σε μια σημαντική όσο και τρομακτική ανακάλυψη έφτασε το Ινστιτούτο Επιστημών της Ινδονησίας (LIPI), μαζί με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, καθώς ερευνητές τους...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613