Διαφανές ξύλο από το …μέλλον

Ο ερευνητής Junyong Zhu του Εργαστηρίου Δασικών Προϊόντων (FPL) σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, έχουν αναπτύξει ένα διαφανές ξύλινο υλικό που μπορεί να είναι το παράθυρο του αύριο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το διαφανές ξύλο έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το γυαλί που χρησιμοποιείται σήμερα στην κατασκευή σχεδόν με κάθε τρόπο.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Advanced Functional Materials στο περιοδικό τους, «Ένα διαυγές, ισχυρό και θερμικά μονωμένο διαφανές ξύλο για ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα».

Ενώ το γυαλί είναι το πιο κοινό υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή παραθύρων, έρχεται με μια δαπανηρή οικονομική και οικολογική τιμή.

Η θερμότητα μεταφέρεται εύκολα μέσω γυαλιού, ειδικά με μονό τζάμι, και ισοδυναμεί με υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας όταν διαφεύγει κατά τη διάρκεια κρύου καιρού και χύνεται όταν είναι ζεστό. Η κατασκευή γυαλιού στις κατασκευές έρχεται επίσης με αποτύπωμα βαρέως άνθρακα. Οι εκπομπές στην παραγωγή είναι περίπου 25.000 μετρικοί τόνοι ετησίως.

Τώρα, το διαφανές ξύλο αναδύεται ως ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα υλικά του μέλλοντος.

Το διαφανές ξύλο δημιουργείται όταν το ξύλο από το ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο βάλσαου χαμηλής πυκνότητας υποβάλλεται σε επεξεργασία σε θερμοκρασία δωματίου, οξειδωτικό λουτρό που το λευκαίνει σχεδόν σχεδόν ορατό. Στη συνέχεια, το ξύλο διεισδύεται με ένα συνθετικό πολυμερές που ονομάζεται πολυβινυλική αλκοόλη (PVA), δημιουργώντας ένα προϊόν που είναι σχεδόν διαφανές.

Η φυσική κυτταρίνη στη δομή του ξύλου και το πολυμερές που απορροφά την ενέργεια σε διαφανές ξύλο σημαίνει ότι είναι πολύ πιο ανθεκτικό και ελαφρύτερο από το γυαλί. Μπορεί να αντέξει πολύ ισχυρότερες κρούσεις από το γυαλί και, σε αντίθεση με το γυαλί, κάμπτει ή θραύσματα αντί να σπάει.

Η μετάβαση σε διαφανές ξύλο θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί οικονομικά αποδοτική. Είναι περίπου πέντε φορές πιο θερμικά αποδοτικό από το γυαλί, μειώνοντας το κόστος ενέργειας.

Κατασκευάζεται από έναν βιώσιμο, ανανεώσιμο πόρο με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι επίσης συμβατό με τον υπάρχοντα βιομηχανικό εξοπλισμό επεξεργασίας, καθιστώντας μια εύκολη προοπτική στη μετάβαση στην κατασκευή.

Με όλα αυτά τα πιθανά οφέλη για τους καταναλωτές, τη μεταποίηση και το περιβάλλον, η περίπτωση για διαφανές ξύλο δεν θα μπορούσε να είναι …σαφέστερη.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ