Διαδρομές καταδυτικού τουρισμού προωθεί η ΕΤΑΛ

Στα πλαίσια της ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού μέσα από τη συμμετοχή της στην Πράξη ΑΝΔΙΚΑΤ «Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού», του Προγράμματος Διασυνοριακής Ελλάδα – Κύπρος, 2014 – 2020, INTERREG V – A, έχει δημιουργήσει τρεις καταδυτικές διαδρομές και μια κολυμβητική διαδρομή στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή «Δασούδι».

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο πρόεδρος Τώνης Αντωνίου και η διευθύντρια της εταιρείας, Μαρία Στυλιανού, παρουσίασαν τις διαδρομές, αλλά και κάποιες δράσεις περιβαλλοντικής συνείδησης που προωθούνται από την ΕΤΑΛ. Σε ό,τι αφορά τις διαδρομές καταδυτικού τουρισμού αυτές, όπως αναφέρθηκε, αφορούν:

-Γραμμική, αμφίδρομη, κολυμβητική διαδρομή με αναπνευστήρα στη ρηχή παράκτια ζώνη, σε βάθος μέχρι 5 μέτρων, κατά μήκος των επτά κυματοθραυστών.

-Κυκλική σπιράλ διαδρομή γύρω από τη μηχανότρατα «Constantis» σε βάθος 23-25 μέτρων. Το σκάφος έχει μήκος 23μ. και πλάτος 8,5μ.

Ο δύτης καλείται να ξεκινήσει από το κύτος του σκάφους που βρίσκεται στον πυθμένα και με σπιράλ κινήσεις να ανέβει προς το κατάρτι της μηχανότρατας.

-Κυκλική σπιράλ διαδρομή γύρω από το επιβατικό πλοίο «Lady Thetis» σε μέγιστο βάθος 19 μέτρων. Το πλοίο έχει μήκος 30μ. και πλάτος 8μ. Ο δύτης καλείται να ξεκινήσει από το κύτος του πλοίου που βρίσκεται στον πυθμένα και με σπιράλ κινήσεις να ανέβει προς την επιφάνεια.
-Κυκλική καταδυτική διαδρομή που περιλαμβάνει 11 κατασκευές σε διάφορα μεγέθη και σχήματα σε βάθος πυθμένα από 14 μέχρι 21 μέτρα. Στις κατασκευές έχει αναπτυχθεί πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Περισσότερες πληροφορίες για τους τεχνητούς υφάλους της Λεμεσού υπάρχουν στην εφαρμογή τηλεφώνου «Diving Limassol» που δημιούργησε η ΕΤΑΛ και είναι διαθέσιμη δωρεάν στα Apple Store και Google Play.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Μαρία Στυλιανού, η ΕΤΑΛ διοργανώνει ατομικά ταξίδια δημοσιογράφων από το εξωτερικό στη Λεμεσό με στόχο την προώθηση των σημείων καταδυτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και ειδικότερα των δύο καταδυτικών υφάλων στην Αμαθούντα και το Δασούδι.

Στα πλαίσια αυτά, φιλοξενήθηκε τον περασμένο μήνα η Αμερικανίδα travel and lifestyle blogger του «Claire’s Itchy Feet», η οποία είχε την ευκαιρία όχι μόνο να καταδυθεί στα ναυάγια στο Δασούδι, όπου εντυπωσιάστηκε από την πλούσια θαλάσσια ζωή, αλλά και να ξεναγηθεί στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού και στην περιοχή των Κουμανταροχωριών, αποκομίζοντας, όπως η ίδια ανέφερε, εξαιρετικές εμπειρίες. Ήδη έχει ξεκινήσει να προβάλλει μέσα από άρθρα και οπτικοακουστικό υλικό τη Λεμεσό ως τουριστικό προορισμό και ειδικότερα ως καταδυτικό προορισμό.

Η ΕΤΑΛ συνεχίζει τις προσπάθειές της για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η περιφέρεια Λεμεσού μέσα από εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια σε τομείς ειδικών ενδιαφερόντων για το σκοπό αυτό.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ