Τα επίπεδα παγίδευσης με τη χρήση διχτύων έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ (49%) σε σχέση με το 2021 (και κατά 91% σε σχέση με το 2002), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση BirdLife Cyprus. Όπως αναφέρει, η μείωση του προστίμου από 2000 ευρώ στα 200 ευρώ για τη θανάτωση έως και 50 πουλιών με τη χρήση ξοβεργών έχει αποτέλεσμα να καταγράφεται τα τελευταία χρόνια αύξηση στη χρήση ξοβεργών.
Η ενθαρρυντική μείωση παγίδευσης με δίχτυα σημειώνεται τόσο εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας όσο και στην Κυπριακή Δημοκρατία και οφείλεται στη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ περιβαλλοντικών οργανώσεων (BirdLife Cyprus, RSPB και CABS) και των αρμόδιων αρχών για καταπολέμηση της παράνομης αυτής δραστηριότητας καθώς και στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεκινούν από 2000 ευρώ για την παγίδευση πουλιών με τη χρήση διχτύων, προσθέτει.
Επίσης αναφέρει πως αν και η μείωση στα επίπεδα παγίδευσης είναι ενθαρρυντική, αυτό εντούτοις εξακολουθεί να ισοδυναμεί με ένα μεγάλο αριθμό πουλιών που παγιδεύονται και θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο, καθώς υπολογίζεται ότι το φθινόπωρο του 2022 μπορεί να παγιδεύτηκαν και να θανατώθηκαν περίπου 345.000 πουλιά εντός των περιοχών έρευνας της οργάνωσης BirdLife Cyprus.
Η οργάνωση εκφράζει την άποψη πως η μείωση του προστίμου από 2000 ευρώ στα 200 ευρώ για τη θανάτωση έως και 50 πουλιών με τη χρήση ξοβεργών έχει έμμεσα αποποινικοποιήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο παγίδευσης με αποτέλεσμα να καταγράφεται τα τελευταία χρόνια αύξηση στη χρήση τους.
Η BirdLife Cyprus καλεί ] τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, να εκπληρώσει την προεκλογική δέσμευση του για επαναφορά του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των οργανωμένων μεγάλων παγιδευτών και της βίας/απειλών από παγιδευτές, να ακυρώσει τη χαλάρωση του νόμου και να αυξήσει τα πρόστιμα στα 2000 ευρώ για όλα τα πουλιά, ανεξαρτήτως μεθόδου θανάτωσης ή είδους.