Αυτό το καλοκαίρι σπάζουμε την αλυσίδα της καταστροφής…Καμία σπίθα = Καμία πυρκαγιά
Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται δύσκολο και πάλι, αφού εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο έναρξης και επέκτασης πυρκαγιών, λόγω της έντονης βλάστησης που παρατηρείται σε κάθε σημείο του νησιού ως αποτέλεσμα της ευλογημένης πολυομβρίας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Οι δασικές πυρκαγιές και οι συνέπειές τους
Οι πυρκαγιές αποτελούν τον πιο σοβαρό κίνδυνο που απειλεί την ύπαρξη των κυπριακών δασών. Μερικοί παράγοντες που ευνοούν τις μεγάλες πυρκαγιές είναι οι ψηλές και ακραίες θερμοκρασίες, οι δυνατοί άνεμοι, η ξηροφυτική μορφή της βλάστησης και οι μεγάλες κλίσεις των δασοκαλυμμένων εδαφών. Κάθε πυρκαγιά προκαλεί καταστροφή με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροχρόνιες συνέπειες. Οι συνέπειες αυτές μπορεί να είναι υλικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές. Οι κυριότερες συνέπειες από τις πυρκαγιές είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η απώλεια καταφυγίου της πανίδας και χλωρίδας, η διάβρωση του εδάφους και η δημιουργία χειμάρρων και πλημμύρων, η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και η κλιματική αλλαγή.
Οι αιτίες των πυρκαγιών στην Κύπρο
Οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στην Κύπρο με βάση στοιχεία που τηρούνται από το Τμήμα Δασών είναι οι γεωργικές δραστηριότητες, η καύση σκουπιδιών, το πέταμα αναμμένων σπίρτων ή αποτσίγαρων, το άναμμα φωτιάς από εκδρομείς για την ετοιμασία φαγητού εκτός των εγκεκριμένων χώρων (εκδρομικοί και κατασκηνωτικοί χώροι), οι στρατιωτικές δραστηριότητες, διάφορες δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες, οι πτώσεις κεραυνών και το βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων.
Μέτρα που παίρνει το Τμήμα Δασών
Το Τμήμα Δασών εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών το οποίο περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες: την πρόληψη, την ανίχνευση και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Το εν λόγω σύστημα βελτιώνεται και αναβαθμίζεται συνεχώς σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τις εξελίξεις της τεχνολογίας.
Η συμβολή του κοινού
Ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα δάση αποτελούν περιουσία όλων. Η διαφύλαξη τους αποτελεί υποχρέωση και καθήκον όλων μας ώστε να παραδοθούν ακέραια στις επόμενες γενιές. Γι΄ αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η συνεργασία όλων με τις αρμόδιες αρχές. Ιδιαίτερα δε, πρέπει να προσεχθεί η συμπεριφορά μας όταν βρισκόμαστε στο δάσος αλλά και στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε αλλά και να αποτρέπουμε κάθε ενέργεια που ενδεχόμενα θα προκαλέσει πυρκαγιά.
Αν διαπιστώσουμε καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, τηλεφωνούμε αμέσως στο 1407