Άριστα διατηρημένη αρκούδα από την Εποχή των Παγετώνων εντοπίστηκε στη Ρωσία

ισωσ σε ενδιαφερουν

Το εντυπωσιακά διατηρημένο απολίθωμα μιας αρκούδας των σπηλαίων από την εποχή των παγετώνων ανακαλύφθηκε στη Ρωσία.

Πρόκειται για το πρώτο εύρημα του είδους, με τους μαλακούς του ιστούς ανέγγιχτους.

Το εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε από εκτροφείς ταράνδων στη νήσο Λιακόβσκι, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των νησιών της Νέας Σιβηρίας, στον ρωσικό βορά.

Μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί μόνο όστά από αρκούδες των σπηλαίων, ωστόσο το συγκεκριμένο εύρημα είχε ακόμη και τη μύτη του άθικτη, σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου το Γιακούτσκ της Σιβηρίας.

Η ανακάλυψη θεωρείται «παγκόσμιας σημασίας», σύμφωνα με τη Ρωσίδα ειδικό στα εξαφανισμένα είδη της Εποχής των Παγετώνων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο, η επιστήμονας Λένα Γκριγκορίεβα αναφέρει:

«Πρόκειται για το πρώτο και το μοναδικό εύρημα του είδους, ένα ολόκληρο κουφάρι αρκούδας με μαλακούς ιστούς. Είναι πλήρως διατηρημένη με όλα τα εσωτερικά όργανα στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένης της μύτης. Μέχρι τώρα είχαμε βρει μόνο κρανία και κόκκαλα. Αυτό το εύρημα είναι μεγάλης σημασίας για ολόκληρο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η αρκούδα των σπηλαίων είναι ένα προϊστορικό είδος ή υπο-είδος που έζησε στην Ευρασία κατά την παλαιολιθική εποχή και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 15.000 χρόνια.

Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι η αρκούδα που βρέθηκε τοποθετείται μεταξύ 22.000 και 39.500 χρόνια πριν.

Πλέον είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ανάλυση ραδιάνθρακα για να καθοριστεί η ακριβής ηλικία της αρκούδας.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να επισκεφτούν το σημείο της ανακάλυψης –το αρχαίο κουφάρι βρέθηκε πολύ μακριά από το Γιακούτσκ, το οποίο από μόνο του είναι 5.000 μίλια μακριά από τη Μόσχα.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω του λιωσίματος του πάγου, έχουν γίνει στη Σιβηρία σημαντικές ανακαλύψεις, όπως μαμούθ, μαλλιαρούς ρινόκερους, πουλάρια από την Εποχή των Παγετώνων, κουτάβια και λιοντάρια των σπηλαίων.

 

200914155524 01 ice age cave bear siberia exlarge 169

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Εκθεση φωτογραφίας για το λεοντόψαρο φιλοξενείται στην κεντρική πλατεία του Δήμου Παραλιμνίου

Έκθεση φωτογραφίας για το λεοντόψαρο φιλοξενείται στην κεντρική πλατεία του Δήμου Παραλιμνίου. Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RELIONMED-LIFE...

Γάτα φοράει γυαλιά για να βοηθήσει παιδιά να αισθάνονται άνετα

Μια γάτα με το όνομα Truffles, βοηθάει τα μικρά παιδιά να νιώσουν αυτοπεποίθηση φορώντας γυαλιά οράσεως, μέσω των social media. Η Truffles είναι μια πρώην...

Μανάτος και χελώνα γίνονται αχώριστα φιλαράκια

Ένας μανάτος και μία χελώνα ανέπτυξαν τον δικό τους «μυστικό» κώδικα επικοινωνίας στον ζωολογικό κήπο του Άρνεμ στην Ολλανδία, δημιουργώντας μία ασυνήθιστη φιλία. Μία κοκκινομάγουλη...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613