Άριστα διατηρημένη αρκούδα από την Εποχή των Παγετώνων εντοπίστηκε στη Ρωσία

ισωσ σε ενδιαφερουν

Το εντυπωσιακά διατηρημένο απολίθωμα μιας αρκούδας των σπηλαίων από την εποχή των παγετώνων ανακαλύφθηκε στη Ρωσία.

Πρόκειται για το πρώτο εύρημα του είδους, με τους μαλακούς του ιστούς ανέγγιχτους.

Το εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε από εκτροφείς ταράνδων στη νήσο Λιακόβσκι, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των νησιών της Νέας Σιβηρίας, στον ρωσικό βορά.

Μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί μόνο όστά από αρκούδες των σπηλαίων, ωστόσο το συγκεκριμένο εύρημα είχε ακόμη και τη μύτη του άθικτη, σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου το Γιακούτσκ της Σιβηρίας.

Η ανακάλυψη θεωρείται «παγκόσμιας σημασίας», σύμφωνα με τη Ρωσίδα ειδικό στα εξαφανισμένα είδη της Εποχής των Παγετώνων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο, η επιστήμονας Λένα Γκριγκορίεβα αναφέρει:

«Πρόκειται για το πρώτο και το μοναδικό εύρημα του είδους, ένα ολόκληρο κουφάρι αρκούδας με μαλακούς ιστούς. Είναι πλήρως διατηρημένη με όλα τα εσωτερικά όργανα στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένης της μύτης. Μέχρι τώρα είχαμε βρει μόνο κρανία και κόκκαλα. Αυτό το εύρημα είναι μεγάλης σημασίας για ολόκληρο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η αρκούδα των σπηλαίων είναι ένα προϊστορικό είδος ή υπο-είδος που έζησε στην Ευρασία κατά την παλαιολιθική εποχή και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 15.000 χρόνια.

Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι η αρκούδα που βρέθηκε τοποθετείται μεταξύ 22.000 και 39.500 χρόνια πριν.

Πλέον είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ανάλυση ραδιάνθρακα για να καθοριστεί η ακριβής ηλικία της αρκούδας.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να επισκεφτούν το σημείο της ανακάλυψης –το αρχαίο κουφάρι βρέθηκε πολύ μακριά από το Γιακούτσκ, το οποίο από μόνο του είναι 5.000 μίλια μακριά από τη Μόσχα.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω του λιωσίματος του πάγου, έχουν γίνει στη Σιβηρία σημαντικές ανακαλύψεις, όπως μαμούθ, μαλλιαρούς ρινόκερους, πουλάρια από την Εποχή των Παγετώνων, κουτάβια και λιοντάρια των σπηλαίων.

 

200914155524 01 ice age cave bear siberia exlarge 169

europe 4 all

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

1η Διεθνής Ημέρα Αγγελοκαρχαρία

Αυτή η Παρασκευή, 26 Ιουνίου, είναι η 1η Διεθνής Ημέρα Αγγελοκαρχαρία και η περιβαλλοντική οργάνωση iSea προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να γιορτάσει μαζί της. Οι Αγγελοκαρχαρίες,...

Κύπρος: Σχέδιο Κανονισμών που ρυθμίζουν την κατοχή ζώων συντροφιάς

Ρυθμιστικό πλαίσιο για την πώληση και κατοχή ζώων συντροφιάς - Νέους Κανονισμούς ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο Ακόμα μία σημαντική αλλαγή προωθείται, στη βάση του...

«Σφαγή» αιωνόβιων δέντρων στο Τρόοδος

Το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το Τμήμα...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613