Ανησυχίες για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το άδειασμα Μαυροκόλυπου

Το άδειασμα του φράγματος Μαυροκόλυμπου θα έχει επιπτώσεις σε διάφορα είδη, αν και το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος Σίμος Δημητρόπουλος, εκτιμώντας παράλληλα ότι λόγω της τοποθεσίας του φράγματος εντός των ορίων Natura 2000, λογικά χρειάζεται μια περιβαλλοντική/οικολογική αξιολόγηση.

image 2
Ανησυχίες για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το άδειασμα Μαυροκόλυπου 2

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πτηνοπανίδα στην περιοχή, ο Σ. Δημητρόπουλος ανέφερε ότι φαίνεται να είναι αρκετά σημαντική, προσθέτοντας ότι «υπάρχει εκτεταμένος κατάλογος ειδών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων υδρόβιων ειδών, τα οποία επισκέπτονται, κυρίως εποχιακά, την περιοχή».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «λόγω συνεχόμενων αλλαγών στη στάθμη του νερού στο φράγμα δεν έχει δημιουργηθεί σημαντικός υγροβιότοπος στα πλάγια του φράγματος που να προσφέρει ιδανικό, μόνιμο ή μεγάλης διάρκειας βιότοπο για πολλά από αυτά τα είδη».

«Ασχέτως αυτού, ορισμένα είδη κάνουν χρήση του φράγματος, παραδείγματος χάριν για αναζήτηση τροφής ή χρησιμοποιώντας το ως ασφαλές καταφύγιο από θηρευτές», είπε.

Το άδειασμα του φράγματος, σημείωσε, «θα έχει προφανώς επιπτώσεις σε διάφορα είδη, αν και το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινό».

Σε ερώτηση για τα υδρόβια είδη του φράγματος ανέφερε σε σχέση με τη χελώνα του γλυκού νερού (Mauremys rivulata) ότι δεν υπάρχουν αναφορές για το είδος στην περιοχή, ούτε το ενδημικό νερόφιδο, εκτός από μια αναφορά «ίσως όμως και μη επιβεβαιωμένη».
Στην περιοχή ωστόσο βρίσκονται τρία είδη αμφίβιων, δύο είδη βατράχων, ο βαλτόβιος βάτραχος (Pelophylax cypriensis) και ο δεντρόβιος βάτραχος (Hyla savignyi), καθώς και ο πράσινος φρύνος (Bufotes cypriensis).

Εξήγησε ότι ο βαλτόβιος βάτραχος και ο πράσινος φρύνος είναι ενδημικά είδη, ο πληθυσμός των οποίων έχει αξιολογηθεί πως μειώνεται και συμπεριλαμβάνονται στην Κόκκινη Λίστα απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN Red List of Threatened Species) ως «Ευάλωτα» και «Σχεδόν Απειλούμενα» αντίστοιχα.

Σε σχέση με τα ψάρια που έβρισκε κανείς στο φράγμα, ο Σ. Δημητρόπουλος είπε ότι πρόκειται για τα ψάρια Κυπρίνος, Κοκκινοφτέρα και ο μικρός κουνουπιέρης, τα οποία έχουν χαθεί, αλλά «προφανώς θα αντικατασταθούν, κυρίως για σκοπούς αλιείας, όταν επιδιορθωθούν οι βλάβες».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ