Ανακαλύψτε τη συχνότητα της βόλτας που τον κρατά ικανοποιημένο

Πολλοί κηδεμόνες σκύλων αναρωτιούνται, πόσες φορές την ημέρα πρέπει να βγάζουν τον αγαπημένο τους φίλο βόλτα για να είναι ευχαριστημένος.

«Αν μπορούσα να απαντήσω με μια μόνο φράση, αυτή θα ήταν: Όσο συχνά θέλει ο σκύλος μας! Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα εφικτό. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξετάσουμε τη συχνότητα που θέλει βόλτα ο δικός μας σκύλος, τι χρειάζεται, και τι αντοχές έχει. Οι περισσότεροι, ίσως, γνωρίζετε ότι ένας σκύλος δεν χρειάζεται τη βόλτα μόνο για την τουαλέτα του, αλλά έχει κι άλλες βασικές ανάγκες που θέλει να καλύψει», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.

Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε ποιες από τις βασικές ανάγκες είναι πιο σημαντικές για τον δικό μας σκύλο.

Σύμφωνα με την κα Αγγελικάκη, οι βασικές ανάγκες του σκύλου κατά τη διάρκεια της βόλτα είναι:

• Η επαφή με άλλους σκύλους και ανθρώπους, εφόσον νιώθει άνετα μαζί τους. Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει λόγος να τον πιέσετε. Μπορείτε, όμως, με θετικό τρόπο, να τον κάνετε να νιώθει καλύτερα με τον καιρό.

• Σωματική άσκηση: για κάθε σκύλο ο βαθμός της σωματικής εκτόνωσης διαφέρει, κυρίως ο βαθμός στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να καλύπτεται στον βαθμό που ο σκύλος νιώθει ικανοποιημένος.

• Εξερεύνηση νέων διαδρομών και νέες μυρωδιές: η βόλτα είναι εξίσου σημαντική, επειδή ο σκύλος ανακαλύπτει νέες μυρωδιές και εξερευνά νέα μέρη – στην περίπτωση που επιλέξετε άλλη διαδρομή. Αυτό είναι κάτι που βοηθά πολύ στη λειτουργιά του εγκεφάλου του, όπως και στο να είναι «απασχολημένος» νοητικά για ώρες μετά, αφού θα σκέφτεται πόσα νέα μέρη και μυρωδιές γνώρισε.

• Το δέσιμο με τον κηδεμόνα του: Μια ανάγκη πολύ σημαντική και για τους δυο σας. Με τη βόλτα, αν κι εσείς αφήσετε στην άκρη τις όποιες έννοιες και αφιερωθείτε στον σκύλο σας, θα δείτε τη σχέση σας να αναπτύσσεται. Κινητά τηλεφώνα, ή hands-free, καλό είναι να τα αφήνετε στην τσάντα σας. Όπως δεν θα τα χρησιμοποιούσατε αν βγαίνατε βόλτα με το μωρό σας, ή τους φίλους σας.

Σύμφωνα με την κα Αγγελικάκη, μπορεί όσα αναφέρθηκαν να είναι οι βασικές ανάγκες του σκύλου κατά τη διάρκεια της βόλτας, όμως κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Έτσι, θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία, την ενέργεια, αλλά και τις αντοχές του. Γενικά, με το πώς νιώθει εκείνος καλύτερα.

Για να κατανοήσουμε εάν ο σκύλος καλύπτει τις ανάγκες του κατά τη διάρκεια της βόλτας, η κα Αγγελικάκη αναφέρει τα εξής:

«Μια μεγάλη βόλτα δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας έκανε επαρκώς την τουαλέτα του, γιατί μπορεί να ήταν πολύ αγχωμένος, κι έτσι να μην ένιωθε χαλαρός για να αφοδεύσει/ουρήσει.

Μια μεγάλη βόλτα, επίσης, δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας εκτόνωσε, όσο θα ήθελε, την ενέργεια του, αν ήταν όλη την ώρα σε ένταση.

Αντιθέτως, κάποιος σκύλος με μια μικρή βόλτα, που θα τρέξει το πρωί για δέκα λεπτά ελεύθερος σε κάποιον περιφραγμένο χώρο, μπορεί να είναι ήρεμος όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Όσον αφορά την ανάγκη για ούρηση, ο γενικός κανόνας είναι ότι τα κουτάβια κρατιούνται τόσες ώρες, όση είναι η ηλικία τους σε μήνες, ενημερώνει η κα Αγγελικάκη, ενώ οι ενήλικοι σκύλοι μπορούν να κρατηθούν μέχρι 10-12 ώρες.

«Στους ηλικιωμένους σκύλους αυτό, συχνά, μπορεί να αλλάζει. Οπότε, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τη βόλτα σας εκ νέου.

Σημαντικό ρόλο, για το κάθε πότε θέλει τουαλέτα ο σκύλος, παίζουν τα εξής: α) αν έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του εκτός σπιτιού, β) αν τηρείται ένα πρόγραμμα και γ), φυσικά, η ιδιοσυγκρασία του», διευκρινίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και καταλήγει: «Καθώς δεν είμαι υπέρ του να ζορίζεται ο σκύλος για την τουαλέτα του μέχρι να βγει βόλτα, θεωρώ ότι είναι καλό να βγαίνει έξω κάθε 8-10 ώρες. Ειδικά αν δεν έχει κάποια άλλη επιλογή για τουαλέτα».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ