Overbite ή underbite: Μη φυσιολογική οδοντοστοιχία σε σκύλους

Η ανώμαλη οδοντοφυΐα σε σκύλους είναι πολύ συχνή, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις είναι τόσο ελαφριές που μπορεί να μην το αναγνωρίσετε ποτέ. Εάν η ανωμαλία είναι ήπια και δεν προκαλεί προβλήματα με το φαγητό ή πόνο, δεν υπάρχει λόγος να την αντιμετωπίσετε.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, είναι οδυνηρό για τον σκύλο σας να φάει ή να πιει. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι χαριτωμένο το ότι ο σκύλος σας έχει ένα αστείο overbite ή underbite, αλλά το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να υποφέρει από πόνο και να μην σας το ενημερώσει ποτέ. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε είδος δυσπλασίας, θα πρέπει να πάτε τον σκύλο σας σε έναν επαγγελματία κτηνίατρο για να είστε σίγουροι.

Η μη φυσιολογική οδοντοφυΐα σε σκύλους περιγράφεται ως μια διαταραχή στο μέγεθος, το σχήμα, την ποσότητα, την ανατολή και την τοποθέτηση των δοντιών. Υπάρχουν τρία στρώματα σε κάθε δόντι που ονομάζονται σμάλτο (εξωτερικό στρώμα), οδοντίνη (μεσαίο στρώμα) και πολφός (εσωτερική περιοχή). Το σμάλτο είναι η ισχυρότερη ουσία στο σώμα, η οδοντίνη είναι ένα μικρό στρώμα οστού μεταξύ του σμάλτου και της οδοντίνης και ο πολφός τροφοδοτεί τα δόντια. Η μη φυσιολογική οδοντοφυΐα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία σε όλες τις ράτσες, αλλά είναι πιο συχνή σε κουτάβια και σε εκείνα με επίπεδα πρόσωπα, όπως το Yorkshire Terrier, το Bulldog, το Pekingese και το Pug. Μερικά από τα σημάδια που ο σκύλος σας μπορεί να έχει διαταραχή της οδοντοφυΐας είναι τα χαλαρά δόντια, η υπερβολική δίψα, η απώλεια όρεξης και το πόδι στο πρόσωπο. Αν και αυτό μπορεί να μην αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία, μπορεί να το επηρεάσει, με επιπλοκές όπως η μη κατανάλωση τροφής. Η μη φυσιολογική οδοντοφυΐα μπορεί επίσης να προκαλέσει μια λοίμωξη που χρειάζεται άμεση φροντίδα.

Συμπτώματα μη φυσιολογικής οδοντοστοιχίας σε σκύλους

Τα συμπτώματα για την ανώμαλη οδοντοφυΐα είναι εξαιρετικά ποικίλα επειδή υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί αυτή η διαταραχή. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

Χαλαρά δόντια
Πόνος όταν τρώει
Γκρίνια
Πίνοντας περισσότερο νερό από το συνηθισμένο
Αποχρωματισμένα δόντια
Εμετός
Πληγές ή έλκη στα ούλα
Πληγές κάτω ή πάνω στη γλώσσα
Απώλεια όρεξης
Πόδι στο πρόσωπο
Λοίμωξη (πρήξιμο του προσώπου και του στόματος, συνεχής φωνή, υψηλή θερμοκρασία σώματος)

Τύποι

Υπάρχουν πολλοί τύποι ανώμαλης οδοντοφυΐας, αλλά οι κυριότεροι περιλαμβάνουν:

Συγγενές ελάττωμα – Στάδιο πρώτο (γέννηση έως τέσσερις μήνες)

Υπερβολικά (ασυνήθιστα μακριά άνω γνάθο) κάτω βρεφικά δόντια μπαίνουν νωρίς και κολλάνε πίσω από τα πάνω δόντια, σταματώντας την ανάπτυξη της κάτω γνάθου
Τα υποδάγκωμα (ασυνήθιστα μακριά κάτω γνάθο) μωρά στην άνω γνάθο πιάνονται πίσω από τα κάτω δόντια, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της άνω γνάθου
Επιπλέον δόντια
Λανθασμένη τοποθέτηση των βρεφικών δοντιών
Μη φυσιολογική έκρηξη ανάπτυξης της αριστερής ή της δεξιάς πλευράς της γνάθου
Συγγενές ελάττωμα – Στάδιο δεύτερο (ηλικίας 4-7 μηνών)

Μη φυσιολογική κλίση των άνω ή κάτω δοντιών
Διατηρημένα παιδικά δόντια
Συγγενές ελάττωμα – Στάδιο τρίτο (7-18 μηνών)

Περιστρεφόμενα δόντια (συνήθως σε σκύλους με επίπεδα πρόσωπα, όπως το Boston Terrier, το Bulldog, το Pekingese, το Pug και το Shih Tzu)
Συνωστισμός δοντιών
Ελαττώματα σμάλτου

Λεπτό σμάλτο
Αδύναμο σμάλτο
Χαλασμένα δόντια
Τραυματισμός στη γνάθο ή στο πρόσωπο

Σπασμένα δόντια
Κάταγμα γνάθου
Τραυματισμός ιστού
Κοιλότητες

Πόνος
Φλεγμονή
Απώλεια δοντιών

Αιτίες μη φυσιολογικής οδοντοστοιχίας σε σκύλους

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την ανώμαλη οδοντοφυΐα, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι:

Συγγενές ελάττωμα
Τραύμα στη γνάθο ή στο πρόσωπο
Κοιλότητες (τερηδόνα)

Μερικοί από τους σκύλους με μεγαλύτερη ευαισθησία στην ανώμαλη οδοντοφυΐα είναι:
Εξωτερικοί σκύλοι (πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους έξω)
Βραχυκεφαλικές φυλές (επίπεδα πρόσωπα), συμπεριλαμβανομένων των Boston Terrier, Bulldog, Pekingese, Pug και Shih Tzu
Ράτσες με κληρονομικές διαταραχές, όπως ο Σιβηρικός Χάσκυ και οι Τσοπανόσκυλοι Shetland

Διάγνωση Ανώμαλης Οδοντοστοιχίας σε Σκύλους

Ο συνήθης κτηνίατρός σας μπορεί να μπορεί να κάνει μια οδοντιατρική εξέταση και ακτινογραφίες δοντιών ή μπορεί να σας στείλει να δείτε έναν κτηνίατρο, αλλά θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο πρώτα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υποκείμενες ιατρικές αιτίες για την ανώμαλη οδοντοφυΐα. Η διάγνωση της ανώμαλης οδοντοφυΐας γίνεται πολύ εύκολα από έναν επαγγελματία κτηνίατρο ή έναν οδοντίατρο σκύλων. Πρώτα γίνεται μια φυσική εξέταση, ακολουθούμενη από οδοντικές ακτινογραφίες και ίσως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία της μη φυσιολογικής οδοντοστοιχίας σε σκύλους

Η θεραπεία για την ανώμαλη οδοντοφυΐα ποικίλλει, ανάλογα με το ποια είναι η ανωμαλία. Σε κληρονομικές καταστάσεις, ο μόνος λόγος για να διορθώσετε το λάθος είναι εάν ο σκύλος σας πονάει σοβαρά, εάν επηρεάζει το φαγητό, το ποτό ή την αναπνοή και εάν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Εδώ είναι μερικά από τα σχέδια θεραπείας:

Εξαγωγές δοντιών

Η αφαίρεση ενός δοντιού είναι συνήθως μια απλή διαδικασία που γίνεται ενώ το κατοικίδιο ζώο σας είναι ναρκωμένο. Διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές όταν γίνεται από επαγγελματία κτηνίατρο.

Περιοδοντολογική Χειρουργική

Εάν το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό για να κάνετε οδοντιατρική επέμβαση, αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και από τον ίδιο επαγγελματία κτηνίατρο.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα μόνα φάρμακα που χρειάζονται για την ανώμαλη οδοντοφυΐα είναι τα αντιβιοτικά (αμοξικιλλίνη), τα φάρμακα για τον πόνο και τα αντιφλεγμονώδη (κορτικοστεροειδή) και η αντιβακτηριδιακή αλοιφή.

Παρατήρηση

Ο κτηνίατρος θα θέλει από εδώ και στο εξής να παρακολουθείτε προσεκτικά τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας για να παρακολουθείτε για σημάδια υποτροπής ή μόλυνσης.

Αποκατάσταση της ανώμαλης οδοντοστοιχίας σε σκύλους
Ανεξάρτητα από το ποια ανωμαλία έχει ο σκύλος σας, πρέπει να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας όπως θα βουρτσίζετε τα δικά σας. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί ορισμένες οδοντόκρεμες περιέχουν συστατικά τοξικά για τα κατοικίδια. Χρησιμοποιείτε πάντα μια οδοντόκρεμα που έχει συνταγογραφηθεί από τον κτηνίατρό σας. Παρέχετε υγιεινή διατροφή και άφθονο νερό, μασάτε παιχνίδια και ελέγχετε καθημερινά το στόμα του σκύλου σας για άλλα προβλήματα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ