Αναγκαία η συνέχιση της διακομηδής των δημοτικών αποβλήτων

ισωσ σε ενδιαφερουν

To Τμήμα Περιβάλλοντος τονίζει ότι η συλλογή και διαχείριση των αποβλήτων και συγκεκριμένα των δημοτικών αποβλήτων, με βάση και τη σχετική νομοθεσία, επιβάλλεται να συνεχιστεί, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στον τομέα αυτό.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η συσσώρευση αποβλήτων σε υποστατικά ή η ανεξέλεγκτη και παράνομη απόρριψή τους, η οποία θα δημιουργήσει εστίες κινδύνου ρύπανσης για τη δημόσια υγεία.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων να διασφαλίσουν τη συνέχιση των εργασιών για τη συλλογή και διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των ροών που συλλέγονται χωριστά καθώς και των σύμμεικτων, σε όλα τα στάδια (συλλογή από υποστατικά, μεταφορά, επεξεργασία).

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών τόσο των συλλογικών συστημάτων διαχείρισης συσκευασιών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων και μπαταριών, όσο και του Δικτύου Πράσινων Σημείων Παγκύπρια.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η συσσώρευση αποβλήτων στα υποστατικά ή η ανεξέλεγκτη και παράνομη απόρριψή τους, η οποία θα δημιουργήσει εστίες κινδύνου ρύπανσης για τη δημόσια υγεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ρόλος των Πράσινων Σημείων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός στην όλη αλυσίδα διαχείρισης των αποβλήτων. Ειδικά για τη μεταφορά απορριμμάτων στα Πράσινα Σημεία, οι πολίτες καλούνται να αξιοποιούν την υπηρεσία SMS για εξασφάλιση σχετικής άδειας μετακίνησης, στέλνοντας μήνυμα στον αριθμό 8998 και επιλέγοντας ως λόγο μετακίνησης το 8 (Οποιασδήποτε άλλος σκοπός μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας), αναγράφοντας ως λόγο μετακίνησης τη «μεταφορά απορριμμάτων στο πράσινο σημείο».

Οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Οργανισμοί Διαχείρισης Αποβλήτων έχουν την ευθύνη για τη διαμόρφωση σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις και διατάγματα που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας, συμπληρώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Δήμος Στροβόλου
Ο Δήμος Στροβόλου εξάλλου σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι οι Επιθεωρητές ελέγχου για την παράνομη απόρριψη αποβλήτων που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για επίδοση εξώδικων προστίμων, έχουν αρχίσει την εποπτεία των γειτονιών της πόλης και έχουν ήδη προβεί στις πρώτες εξώδικες καταγγελίες.

Η δράση των Επιθεωρητών του Δήμου χαίρει της υποστήριξης της κοινότητας ενώ την περίοδο αυτή παρατηρείται αυξημένη ευαισθητοποίηση αρκετών δημοτών, οι οποίοι επικοινωνούν με τον Δήμο και προβαίνουν σε καταγγελίες αναφορικά με το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης και παράνομης απόρριψης αποβλήτων σε ανοικτούς χώρους της πόλης.

Ο Δήμος Στροβόλου καλεί τους Δημότες που επιθυμούν να προβούν σε συγκεκριμένη καταγγελία για παράνομη απόρριψη αποβλήτων, να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου στο τηλ. 22470470 σε ώρες λειτουργίας του Δημαρχείου ή στο 99643044 εκτός ωρών λειτουργίας. Εναλλακτικά, οι καταγγελίες/ πληροφορίες μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου, ακολουθώντας τον σύνδεσμο http://bit.ly/strovolos_epikoinonia.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι δημότες οφείλουν να χρησιμοποιούν το «Πράσινο Σημείο Στροβόλου» στο οποίο μπορούν να μεταφέρουν τα απόβλητα που παράγονται στις κατοικίες τους, ενώ οι εταιρείες οφείλουν να παραδίδουν τα απόβλητα τους σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων ανάλογα με την κατηγορία των αποβλήτων.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Οι αετοί επέστρεψαν στον Καναδά και «ορέγονται» κατοικίδια – Φορούν πανοπλίες στα σκυλάκια

Οι λευκοκέφαλοι θαλασσαετοί ξεπέρασαν τον κίνδυνο της εξαφάνισης και οι πληθυσμοί τους έχουν ανακάμψει στη βόρεια Αμερική, αλλά τα καλά νέα για τις φιλοζωικές...

EUMED9: Η διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον- Δέσμευση για εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού

Τη σταθερή δέσμευσή τους στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και τον στόχο περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε...

Κορονοϊός και περιβάλλον: Η επίδραση του εγκλεισμού στον πλανήτη

Ο κορονοϊός έχει κάνει την καθημερινή μας ζωή αγνώριστη: οδηγούμε λιγότερο, συνδεόμαστε και επικοινωνούμε διαδικτυακά, δημοσιεύουμε τις συνταγές που φτιάχνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης....
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613