Φυλλοσκόποι

Επτά από τα πολλά αποδημητικά πουλιά που επισκέπτονται τον τόπο μας είναι οι φυλλοσκόποι (Leaf warbler) (τα γνωστά σχεδόν σε όλους μουγιαννούθκια), τα οποία είναι καθαρά αποδημητικά πουλιά, ανήκουν στην οικογένεια Phylloscopidae και στο γένος Phylloscopus.

Οι φυλλοσκόποι είναι μια ομάδα πολύ μικρόσωμων ωδικών πουλιών με μέγεθος αναλόγως του είδους από 9 με 12 εκατοστά και με άνοιγμα φτερών από 18 έως 19 εκατοστά.

 

Τα επτά είδη φυλλοσκόπων που συναντούμε στον τόπο μας

 

  1. Common Chiff-chaff – Phylloscopus collybita (Vieillot, 1817) Δεντροφυλλοσκόπος, Μουγιαννούδι. Αποτελεί πολύ κοινό είδος για τον τόπο μας και την εποχή της αποδημίας το συναντούμε παντού.
  2. Willow Warbler – Phylloscopus trochilus (Linnaeus, 1758) Θαμνοφυλλοσκόπος, Θαμνογιαννούδι. Αποτελεί πολύ κοινό είδος για τον τόπο μας και την εποχή της αποδημίας το συναντούμε παντού.
  3. Eastern Bonelli’s Warbler – Phylloscopus orientalis (Brehm, 1855) Βουνοφυλλοσκόπος. Αποτελεί σχετικά σπάνιο είδος για τον τόπο μας.
  4. Siberian Chiffchaff – Phylloscopus tristis fulvescens – Δενδροφυλλοσκόπος. Αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο είδος για τον τόπο μας.
  5. Dusky Warbler – Phylloscopus fuscatus (Blyth, 1842) Σκουροφυλλοσκόπος. Αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο είδος για τον τόπο μας με μόλις δύο αναφορές.
  6. Yellow-browed Warbler – Phylloscopus inomatus (Blyth, 1842) Κιτρινόφρυδος Φυλλοσκόπος, Φρυδογιαννούδι. Αποτελεί σπάνιο είδος για τον τόπο μας.
  7. Wood warbler (Phylloscopus sibilatrix) Bechstein, 1793 – Δασοψάλτης, Δασογιαννούδι, Δασοφυλλοσκόπος. Αποτελεί πολύ κοινό είδος για τον τόπο μας και την εποχή της αποδημίας το συναντούμε παντού.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ