Κύπριοι ερευνητές μεταφέρουν γνώση για βιοπλαστικά προϊόντα σε 5 χώρες

 

Στην Κροατία, τα Χανιά, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα βρέθηκαν Κύπριοι ερευνητές του Οργανισμού ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας και της εταιρείας συμβούλων – ερευνητών περιβάλλοντος ISOTECH Ltd, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «SEALIVE», για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μεταφοράς γνώσεων για τα βιοπλαστικά. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν έκθεση δειγμάτων των οκτώ βιοπλαστικών προϊοντων που αναπτύχθηκαν από το SEALIVE, με παράλληλη υλοποίηση συμμετοχικών εργαστηρίων κοινωνικών εταίρων για την καταγραφή των προβλημάτων που έχει η προώθηση των βιοπλαστικών προϊόντων και λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν.

Οι Κύπριοι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα έντονο οδοιπορικό ξεκινώντας στις 26 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 συνέχισαν στο Kumbor του Μαυροβουνίου και στις 2 Οκτωβρίου 2023 στα Χανιά της Κρήτης. Ακολούθησε η Βάρνα της Βουλγαρίας στις 3 Νοεμβρίου 2023, με τελική στάση τη Μάλτα στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενημερώθηκαν πάνω από 600 κοινωνικοί εταίροι στο πλαίσιο της έκθεσης με τα δείγματα των 8 βιοπλαστικών προϊόντων και υλοποιήθηκαν πέντε εργαστήρια λήψης αποφάσεων με τη συμμετοχή συνολικά 304 επιλεγμένων κοινωνικών εταίρων από τομείς όπως η τοπική και περιφερειακή ηγεσία, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, οι παραγωγοί πλαστικών, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, εκπρόσωποι του τομέα της ναυτιλίας, τεχνικοί σύμβουλοι και διαχειριστές προστατευόμενων περιοχών.

Μεγαλύτερη κοινή επιφύλαξη των κοινωνικών εταίρων αποτελεί, συνεχίζει η ανακοίνωση, το ενδεχόμενο αυξημένου κόστους και ανάγκης για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των βιοπλαστικών προϊόντων σε σύγκριση με τα συμβατικά. «Αναγκαία επίσης κρίνεται η πραγματοποίηση πιλοτικών δοκιμών για τα νέα υλικά, καθώς και η παροχή πλήρους ενημέρωσης στους χρήστες, όπως αγρότες και ψαράδες, λόγω της γενικής έλλειψης γνώσης που παρατηρείται γύρω από αυτά τα θέματα», σημειώνεται. Οι απόψεις και οι εισηγήσεις των 304 κοινωνικών εταίρων θα αναλυθούν από την επιστημονική ομάδα της ISOTECH Ltd και θα γίνουν εργαλείο πολιτικής που θα συνοδεύσει τη βιομηχανική πλέον παραγωγή των εν λόγω υλικών και προϊόντων.

Η Δρ Ξένια Ι. Λοϊζίδου, που είχε την επιστημονική ευθύνη των εκδηλώσεων, δήλωσε ότι «η πλαστική ρύπανση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον πλανήτη μας», προσθέτοντας πως αποτελεί άμεση ανάγκη «να τροφοδοτηθεί η αγορά με εναλλακτικά προϊόντα που η κατασκευή τους δεν στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα». Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για τη μαζικότατη συμμετοχή που είχαν οι εκδηλώσεις τους στις πέντε αυτές χώρες, αφού, όπως αναφέρει, δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από την αγορά και την κοινωνία για υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Επιπρόσθετα, η κα Λοϊζίδου σημειώνει πως προσβλέπουν στην ταχύτατη πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας πλαστικών, γιατί η πλαστική ρύπανση έχει κτυπήσει κόκκινο και οι αντοχές του πλανήτη μας εξανεμίζονται. Νιώθουμε περήφανοι που ως Κύπριοι επιστήμονες μεταφέρουμε γνώση και τεχνολογία για την προώθηση της αειφορίας στον διεθνή χώρο, κατέληξε.

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ