Πιο ευαίσθητοι οι Κύπριοι στα δικαιώματα των ζώων σε σχέση με πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Πιο ευαίσθητοι για τα δικαιώματα των ζώων είναι οι Κύπριοι σε σχέση με πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ευρωβαρόμετρο).

Τα στοιχεία από την έρευνα τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τη στάση και τη συμπεριφορά των Κυπρίων απέναντι στα ζώα είναι τα ακόλουθα:

• Ποσοστό 57% των Κυπρίων διαθέτουν ζώα συντροφιάς. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόνο 44%. Επισημαίνεται επίσης ότι ποσοστό 20%, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ζώα συντροφιάς, έρχονται σε τακτική επαφή με ζώα συντροφιάς που διαθέτουν άλλα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα. Δηλαδή συνολικά το 77% των Κυπρίων έρχονται σε τακτική επαφή με ζώα συντροφιάς. Επίσης, ποσοστό 6% έρχονται σε τακτική επαφή με άλλα ζώα (όχι συντροφιάς) και 4% έρχονται σε τακτική επαφή με εκτρεφόμενα ζώα.

• Ποσοστό 95% των Κυπρίων απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η οποία τους υποβλήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η καλή μεταχείριση των ζώων συντροφιάς (π.χ. σκύλων και γάτων) θα έπρεπε να προστατεύεται καλύτερα από τις Αρχές της χώρας. Σημειώνεται ότι το πολύ υψηλό ποσοστό δείχνει ότι η πιο πάνω πεποίθηση υιοθετείται και από πρόσωπα τα οποία δεν διαθέτουν ή/και δεν έρχονται σε τακτική επαφή με ζώα συντροφιάς. Επισημαίνεται επίσης ότι το ποσοστό των Κυπρίων που ζητούν από τις κρατικές αρχές μεγαλύτερη προστασία για τα ζώα συντροφιάς είναι πολύ πιο ψηλό από τον μέσο όρο της Ευρώπης (74%).

• Σε ερώτηση για τις ηθικές ευθύνες μας απέναντι στα ζώα, σε σχέση με τις πρακτικές εκτροφής οι οποίες εφαρμόζονται για την αναπαραγωγή σκύλων και γάτων για εμπορικούς σκοπούς, ποσοστό 99% θεωρούν σημαντική τη διασφάλιση ότι τα εκτρεφόμενα ζώα έχουν αρκετό φαγητό και ένα προσαρμοσμένο περιβάλλον που ικανοποιεί τις βασικές τους ανάγκες τους (π.χ. λάσπη, άχυρο κ.λπ., ανάλογα με το είδος), καθώς και την παροχή επαρκούς χώρου στα εκτρεφόμενα ζώα, ώστε να μπορούν να κινούνται, να ξαπλώνουν και να στέκονται. Επίσης, 97% θεωρούν σημαντική τη διασφάλιση καλών συνθηκών μεταχείρισης των αλόγων που εκτρέφονται για εμπορικούς σκοπούς, 98% τη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα ζώα έχουν επαρκείς δεξιότητες και εκπαίδευση. Ακόμη, ποσοστό 95% θεωρούν ότι πρέπει να απαγορευτεί η κοπή ορισμένων μερών του σώματος των ζώων (από ουρές, αυτιά, ράμφη, όρχεις, δόντια κ.λπ.), εκτός αν αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία εργατών/αγροτών. Επιπρόσθετα, ποσοστό 95% θεωρούν σημαντική τη διασφάλιση ότι τα ζώα δεν ζουν σε ατομικά κλουβιά και 96% τη διασφάλιση καλών συνθηκών μεταχείρισης για τις γάτες και τους σκύλους που εκτρέφονται για εμπορικούς σκοπούς.

Θέλουν βιντεοκάμερα στα σφαγεία για αύξηση των ελέγχων

Έντονες είναι οι απόψεις των Κυπρίων και για τα εκτρεφόμενα ζώα τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα.

• Είναι εντυπωσιακά υψηλό το ποσοστό των Κυπρίων οι οποίοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να προστατεύεται η καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων ζώων (π.χ. χοίρων, βοοειδών, πουλερικών κ.λπ.), ώστε να διασφαλίζεται ότι έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Συγκεκριμένα, ποσοστό 96% των Κυπρίων απάντησαν στην έρευνα ότι είναι πολύ ή αρκετά σημαντική η πιο πάνω παράμετρος.

• Ποσοστό 84% (έναντι μόνο 67% στην ΕΕ) ανέφεραν μάλιστα ότι θα ήθελαν να δίνονται από τις αρμόδιες Αρχές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες μεταχείρισης των εκτρεφόμενων ζώων στην χώρα μας.

• Στα αξιοσημείωτα είναι ακόμη ότι ποσοστό 95% των Κυπρίων απάντησαν στην έρευνα ότι πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα τα οποία αφορούν την προστασία των εκτρεφόμενων ζώων στη χώρα μας.

• Ακόμη, ποσοστό 86% εξέφρασαν την άποψη ότι η διάρκεια μετακίνησης για τη μεταφορά (για εμπορικούς σκοπούς) των ζωντανών ζώων εντός της ΕΕ ή από την ΕΕ, θα έπρεπε να περιοριστεί.

• Επιπρόσθετα, ποσοστό 92% εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πολύ ή αρκετά σημαντικό να βελτιωθεί η καλή μεταχείριση των ζώων στα σφαγεία, για παράδειγμα αυξάνοντας τους επίσημους ελέγχους, μεταξύ άλλων με τη χρήση βιντεοκάμερας.

• Οι Κύπριοι ζητούν αλλαγή των κανονισμών όσον αφορά τα τρόφιμα που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τα τρόφιμα που παράγονται εντός της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ποσοστό 66% θεωρούν ότι οι κανόνες της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων θα έπρεπε να ισχύουν και για τα εισαγόμενα τρόφιμα.

 

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ