Και ξαφνικά το κουτάβι αρχίζει να τρέχει σαν τον τρελό μέσα στο σπίτι. Οι κηδεμόνες σαστίζουν, και δεν γνωρίζουν γιατί το κουτάβι τους θέλει… να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ.
«Τα κουτάβια, ως γνωστόν, έχουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας, και εκτονώνονται με διάφορους τρόπους, οι οποίοι σε εμάς, καμία φορά, μπορεί να μην είναι αρεστοί, ή να φαίνονται παράξενοι.
Για εκείνα, όμως, είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά.
Μην ξεχνάτε πως είναι κουτάβια!
Συνηθίζεται, μάλιστα, να έχουν μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα, που έχουν περισσότερη ένταση. Και τότε μπορεί να τύχει να τρέχουν σαν τρελά γύρω – γύρω σε όλο το σπίτι.
Αυτή η ώρα είναι γνωστή ως “puppy hour”, στη γλώσσα της εκπαίδευσης, ακριβώς γιατί είναι η ώρα του κουταβιού», εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.
Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βγει κάτι δημιουργικό από αυτή την κατάσταση;
Είναι, λοιπόν, μία φυσιολογική συμπεριφορά για τα κουτάβια, κι εάν επιθυμείτε να έχετε τον έλεγχο αυτής της κατάστασης, η κα Αγγελικάκη προτείνει: «Εάν αυτή η ένταση συμβαίνει πάντα την ίδια ώρα και ως κηδεμόνες μας εξυπηρετεί ώστε να ασχοληθούμε με το κουτάβι μας, μπορούμε να βρούμε τρόπο ώστε να το απασχολήσουμε ευχάριστα.
Στην περίπτωση, όμως, που δεν ταιριάζει με το πρόγραμμά μας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μεταθέσουμε, σιγά – σιγά αυτή την ώρα τότε που μας εξυπηρετεί καλύτερα.
Αρχικά, όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, το να έχει μάθει ήδη κάποιες βασικές ασκήσεις (μπορούμε και να κάνουμε συνδυασμούς αυτών πχ: κάτσε – μείνε- έλα, πιάστο – φέρτο – δώστο, κλπ.) είναι πολύ χρήσιμο, καθώς μπορούμε να έχουμε εμείς τον έλεγχο και να αξιοποιήσουμε την ώρα αυτή με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και εκπαιδευτικό.
Έτσι, στο τέλος να έχει εκτονωθεί, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων».
Επισημαίνει ότι εξίσου βασικό, είναι να υπάρχουν διακριτά όρια (on-off) για το πότε ξεκινά και πότε τελειώνει αυτή η ώρα. «Και να θυμάστε πάντα πως δε πρέπει να εξαντλείτε το κουτάβι σας, διότι εύκολα μπορεί να φτάσει σε υπερένταση, που θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Ένας γενικός κανόνας ότι πρέπει να σταματήσουμε είναι, όταν δείχνει να έχει κουραστεί, αλλά έχει ακόμα λίγες αντοχές.
Και, τέλος, να θυμάστε ότι για να έχετε ένα χαρούμενο και ήρεμο κουτάβι, συνήθως έχει ανάγκη να εκτονώνεται συχνά (πνευματικά και σωματικά), και για σύντομα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.
Πολλά κουτάβια, αναλόγως με τη ράτσα και την ηλικία, μπορεί να θέλουν 3-5 λεπτά, ενώ άλλα 5-10 λεπτά κάθε φορά».