Πτηνά σκοτώνονται από την ανεξέλεγκτη κατάποση σκαγιών – Ανεπαρκής η προστασία της Λίμνης Παραλιμνίου

Ακόμη ένα περιστατικό θανάτου φλαμίνγκο από κατάποση σκαγιών στη Λίμνη Παραλιμνίου σημειώθηκε προχθές, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό έχει καταγγελθεί στους αρμόδιους αρκετές φορές, αφού η περίπτωση δεν είναι η μοναδική.

Πολίτες εντόπισαν και πάλι φλαμίνγκο αναίσθητα, με αποτέλεσμα να τα μεταφέρουν στον κτηνίατρο. Μετά από ακτινογραφίες φάνηκε ότι υπήρχαν μεγάλες ποσότητες σκαγιών στο στομάχι και το λαιμό του άτυχου πτηνού. Παρά το γεγονός ότι ο κτηνίατρος προχώρησε σε πλύση στομάχου, το φλαμίνγκο απεβίωσε.

Πριν λίγες μέρες η Οργάνωση Προστασίας Περιβάλλοντος BirdLife είχε και πάλι καταγγείλει ανάλογο περιστατικό, όπου ευαισθητοποιημένος πολίτης μετέφερε νεκρό φλαμίνγκο σε κοντινό κτηνιατρείο για εξετάσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου. Η ακτινογραφία έδειξε μεγάλη ποσότητα σκαγιών στο στομάχι (λόγω κατανάλωσης) και σκάγια στα πόδια (λόγω πυροβολισμού). Το πουλί πιθανότατα να μην πέθανε από τον πυροβολισμό (εντελώς κατά τύχης όμως), αλλά από δηλητηρίαση από τα μολύβδινα σκάγια στο στομάχι του, πράγμα ιδιαίτερα ανησυχητικό όσον αφορά τα επίπεδα μόλυβδου στη Λίμνη Παραλιμνίου, σύμφωνα με την BirdLife. Όπως καταγγέλλεται, δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που φλαμίνγκο και άλλα μη θηρεύσιμα είδη πουλιών πέφτουν θύματα παράνομου πυροβολισμού στην κατά τ’ άλλα προστατευόμενη Λίμνη Παραλιμνίου.

«Τέτοια τραγικά συμβάντα έρχονται να μας θυμίσουν ξανά και ξανά τα επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η περιοχή, για την ανεπαρκή προστασία της οποίας η Κύπρος καταδικάστηκε στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο μόλυβδος είναι εξαιρετικά τοξικός όχι μόνο για τα πουλιά, αλλά και για τα εδάφη και τα νερά μας, και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη υγεία. Η χρήση σφαιριδίων από μόλυβδο απαγορεύεται στην Κύπρο σε ακτίνα 300 μέτρων από υγροτόπους, αλυκές και φράγματα». Παράλληλα, τίθενται εκ νέου τα ερωτήματα γιατί επιτρέπεται το κυνήγι εντός ενός τόσο σημαντικού και προστατευόμενου υγροτόπου. Και αφού επιτρέπεται, με ποιο τρόπο επιτηρούν και διασφαλίζουν οι Αρχές τη χρήση μη-μολύβδινων σκαγιών στην περιοχή.

Γιατί εξακολουθεί να λειτουργεί σκοπευτήριο εντός της Λίμνης Παραλιμνίου; Γιατί δεν συζητείται η μεταφορά του σκοπευτηρίου σε άλλη περιοχή; «Περιοχές όπως η Λίμνη Παραλιμνίου δεν είναι τυχαία προστατευόμενες. Ο καθορισμός τέτοιων περιοχών βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και σε νομοθεσίες και το κράτος οφείλει να τις προστατεύει επάξια. Παρόλ’ αυτά, η Λίμνη Παραλιμνίου φαίνεται να αφήνεται λίγο ή πολύ στην τύχη της», καταλήγει η Οργάνωση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ