Τόκυο: Η Ολυμπιάδα του περιβάλλοντος

 

 

Είθισται να λέμε ότι η τεχνολογία, τις περισσότερες φορές, έρχεται σε κόντρα με το περιβάλλον, το «πληγώνει», το ρυπαίνει, δεν το σέβεται, ακόμη και ότι το καταστρέφει.

 

Αυτή τη φορά όμως, οι πλέον ειδικοί στην τεχνολογία, οι Ιάπωνες έχουν βαλθεί να αποδείξουν το αντίθετο. Με αφορμή την ανάληψη της Ολυμπιάδας στο Τόκυο, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει τελειώσει, αλλά δεν έχει καν αρχίσει (ελέω κορονοϊού), η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει από το 2018 μία πρωτοφανή προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, όχι όμως στη θεωρία, αλλά στην πράξη.

 

Εν αρχή ην τα μετάλλια

Μπορεί να μην είναι το πλέον σημαντικό (όσον αφορά το περιβάλλον), από αυτά που θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο, αλλά σίγουρα είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, αφού μιλάμε για Ολυμπιάδα. Τα μετάλλια λοιπόν  (χρυσά, ασημένια και χάλκινα) θα γίνουν μέσα από ανακυκλωμένες ηλεκτρικές συσκευές (κινητά και όχι μόνο).

 

Τα κίτρινα κουτιά

Ειδικά κίτρινα κουτιά έχουν τοποθετηθεί σε όλη τη χώρα εδώ και τρία χρόνια, ώστε οι Ιάπωνες να εναποθέτουν εκεί ότι δεν χρειάζονται από ηλεκτρικές συσκευές και μέσα από αυτές να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής μεταλλίων.

 

Τιτάνια συνεργασία

Σε αυτό το εγχείρημα συνεργάζονται η Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Μητροπολιτική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Japan Sports Agency και το Our Global Goals (ο φιλανθρωπικός οργανισμό του Μπιλ Γκέιτς). Όλοι αυτοί μαζί προσπαθούν να φέρουν εις πέρας τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Υδρογόνο, κάπνισμα και ένδυση

Κι όταν οι Ιάπωνες αποφασίζουν να οργανώσουν κάτι το κάνουν καλά. Οι καινοτομίες συνεχίζονται, αφού οι ξενώνες και οι αίθουσες για τις συνεντεύξεις τύπου, καθώς και τα λεωφορεία θα έχουν το υδρογόνο ως πηγή ενέργειας. Επίσης τα ρούχα όλων των συμμετεχόντων στην Ολυμπιάδα (όχι μόνο των αθλητών) θα είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο ύφασμα.

 

Το Ολυμπιακό χωριό και τα απορρίμματα

Το παραδοσιακό, σε κάθε Ολυμπιάδα, Ολυμπιακό χωριό, όπου διαμένουν οι αθλητές, θα έχει τροφοδοτείται με βιοαέριο από οργανικά σκουπίδια, ενώ θα έχει στόχο και τη βιώσιμη ανάπτυξη από εθνική ξυλεία. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, ο βασικός σκοπός τους δεν είναι να κάνουν ένα ακόμη Ολυμπιακό χωριό, έστω και οικολογικό, αλλά αυτή η δημιουργία να αποτελέσει πρότυπο για ένα πρότυπο μοντέλο αστικής στέγασης στο άμεσο μέλλον. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης θερμότητα που παράγεται από την επεξεργασία αποβλήτων.

 

Και η ηλιακή ενέργεια στην εξίσωση

Σε συνέχεια των καινοτόμων οικολογικών σχεδίων, το Ολυμπιακό Στάδιο θα τροφοδοτείται ενεργειακά αποκλειστικά μέσω της ηλιακής ενέργειας. Επιπροσθέτως θα έχει ένα μοναδικό και πρωτοποριακό σύστημα για τη συγκράτηση των όμβριων υδάτων.

 

Οι μεταφορές κατά την Ολυμπιάδα

Το ούτως ή άλλως εξελιγμένο (από τα κορυφαία στον κόσμο) σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς που έχει η Ιαπωνία, θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο με οικολογικό όμως προσανατολισμό. Τα οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν θα εκπέμπουν τους λιγότερους δυνατούς ρύπους ως ένα ακόμη μήνυμα, ότι η τεχνολογία αυτή τη φορά θα λειτουργήσει, όχι απλά φιλικά, αλλά ακόμη και υποστηρικτικά προς το περιβάλλον.

 

Πρόβλεψη για την επόμενη μέρα

Μέσα σε αυτό γενικότερο πλαίσιο φυσικά και έχει προβλεφθεί η επόμενη μέρα, όταν δηλαδή τα φώτα της δόξας και η λάμψη των ολυμπιακών μεταλλίων αποτελέσουν παρελθόν. Κάπως έτσι τα κτίρια που θα δημιουργηθούν θα έχουν την ελάχιστη εκπομπή ρύπων, ενώ θα μείνει ως κληρονομιά μία έκταση μεγαλύτερη από 500 εκτάρια πράσινου, η οποία θα ποτίζεται με φιλτραρισμένο νερό βροχής και χρησιμοποιημένο-επεξεργασμένο νερό.

 

Οι κύριοι στόχοι

Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν ως κύριο στόχο, ή για να το πούμε καλύτερα αποσκοπούν κυρίως στα εξής τρία κομβικά σημεία:

  • Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να συνάδουν με τη μορφολογία του περιβάλλοντος.
  • Να υπάρχει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στη φύση
  • Να γίνει μία αειφόρος πύλη με αφορμή την κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον κόσμο.

 

Με το βλέμμα στο Τόκυο

Εν μέσω πανδημίας, η ζωή συνεχίζεται όμως και πρέπει να κοιτάμε μπροστά και αισιόδοξα. Η προσμονή για την Ολυμπιάδα είναι εδώ και μία από τις κορυφαίες στοιχηματικές πλατφόρμες ο stoiximan cy, όπως διαβάζουμε στο livebetting.com.cy αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι είναι κοντά στον αθλητισμό. Με το βλέμμα στο Τόκυο λοιπόν έχει κάνει ήδη τη δική του δυνατή προσπάθεια με την κορυφαία ομάδα, αφού σπουδαίοι Ολυμπιονίκες όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Κατερίνα Στεφανίδη και η Άννα Κορακάκη είναι τα εξέχονται μέλη της Tokyo Team, μέσα από το Stoiximan for Tokyo.

 

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ