Παρατηρήστε τα χελιδόνια, τους φτερωτούς μας γείτονες!

Ο Πτηνολογικός σύνδεσμος σας προσκαλεί να λάβετε μέρος με τα παιδιά σας σε ένα απλό πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών και να καταγράψετε πληροφορίες για τα χελιδόνια που φωλιάζουν στο σπίτι σας ή σε κοντινή περιοχή, βοηθώντας μας να μάθουμε περισσότερα για τον πληθυσμό τους στην Κύπρο.

Τα χελιδόνια είναι από τα πιο αγαπητά και αναγνωρίσιμα πουλιά που φωλιάζουν στην Κύπρο. Διανύουν κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αφρική στην Ευρώπη (και την Κύπρο) για να φτιάξουν την οικογένειά τους. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των χελιδονιών ολοένα και μειώνεται ειδικά στις πόλεις, καθώς λιγοστεύουν οι αδόμητοι χώροι στους οποίους μπορούν να βρουν υλικά για να φτιάξουν τις φωλιές τους (όπως λάσπη) και μειώνονται τα έντομα που έχουν στη διάθεσή τους για να φάνε.

Χτίζοντας τις φωλιές τους πάνω σε κτίρια, τα χελιδόνια αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για να παρατηρήσουμε τις συνήθειες τους από την άνεση του σπιτιού μας ή της γειτονιάς μας και να συνδεθούμε με τον μαγικό κόσμο των πουλιών.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει

Οικογένειες με παιδιά, αλλά επίσης μεμονωμένα άτομα ή ζευγάρια που διαμένουν στην Κύπρο.

Τι πρέπει να κάνετε για να λάβετε μέρος;

  1. Καθορίστε την περιοχή μελέτης σας, στην οποία θα παρατηρήσετε τα χελιδόνια και τις φωλιές τους. Μπορεί να είναι το σπίτι σας ή η γειτονιά σας.
  2. Αν θέλετε, μπορείτε να σχεδιάστε έναν χάρτη της περιοχής στην οποία θα μελετήσετε τα χελιδόνια, χρησιμοποιώντας το Φύλλο Εργασίας 1.
  3. Κάντε μια βόλτα στην περιοχή που επιλέξατε και καταγράψτε τον αριθμό των χελιδονοφωλιών που υπάρχουν, χρησιμοποιώντας το Φύλλο Εργασίας 2 «Καταγραφή των χελιδονοφωλιών». Μη ξεχάσετε να σημειώσετε στο φύλλο την περιοχή στην οποία καταγράψατε τα χελιδόνια. Είναι προτιμότερο να κάνετε τις παρατηρήσεις σας τις πρωινές ώρες, όταν τα πουλιά είναι πιο δραστήρια.
  4. Επιλέξτε μία χελιδονοφωλιά για να καταγράψετε στοιχεία για αυτή, συμπληρώνοντας τα Φύλλα Εργασίας 3 και 4:
  • Φύλλο Εργασίας 3 – Το προφίλ μας χελιδονοφωλιάς: σημειώστε πληροφορίες για τη φωλιά, όπως το πού είναι χτισμένη, αν βρίσκεται πάνω σε στήριγμα κλπ.
  • Φύλλο Εργασίας 4  – Το ημερολόγιο μιας χελιδονοφωλιάς: Παρακολουθήστε τη δραστηριότητα στη φωλιά για περίοδο 1-2 εβδομάδων (ή και περισσότερο αν το θέλετε) και σημειώστε τις παρατηρήσεις από την κάθε επίσκεψη στη φωλιά σε διαφορετικό φύλλο παρατήρησης. Ελάχιστος αριθμός επισκέψεων και παρατηρήσεων: 3.
  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε περισσότερες από μία φωλιές. Για παράδειγμα το κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να αναλάβει να παρακολουθεί και να συλλέγει πληροφορίες για διαφορετική χελιδονοφωλιά.
  1. Στείλτε τα συμπληρωμένα φύλλα εργασίας στον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Συμβουλές

Τα χελιδόνια ενοχλούνται αν κάποιος πλησιάσει πάρα πολύ κοντά στη φωλιά τους και ίσως την εγκαταλείψουν. Καλό είναι να παρατηρείτε τις φωλιές κρατώντας απόσταση ή χρησιμοποιώντας κιάλια.

Χελιδόνι ή ασπροχελίδονο; Το πρόγραμμα αυτό αφορά την καταγραφή των φωλιών των χελιδονιών (Hirundo rustica). Θα δείτε όμως αρκετές φωλιές ασπροχελίδονων (Delichon urbicum) κοντά στις φωλιές των χελιδονιών. Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, μπορείτε να καταγράψετε και τις φωλιές των ασπροχελίδονων, κρατώντας όμως μια σημείωση για να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για φωλιά άλλους είδους.

Μάθετε να ξεχωρίζετε ένα χελιδόνι από ένα ασπροχελίδονο και τις φωλιές τους εδώ.

Βραβεία

Θα δοθούν τρία βραβεία:

  1. Ένα βραβείο για την καταγραφή των περισσότερων φωλιών χελιδονιών.
  2. Ένα βραβείο για την πιο πλήρη και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των χελιδονοφωλιών.
  3. Ένα βραβείο για την καλύτερη παιδική ζωγραφιά με θέμα «Χελιδόνια και χελιδονοφωλιές».

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και ένα αυτοκόλλητο του προγράμματος.

Κανόνες συμμετοχής

  1. Όλες οι παρατηρήσεις θα πρέπει να αποσταλούν στον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου και να παραληφθούν το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουλίου 2020 στο email [email protected] ή στην ταχυδρομική διεύθυνση Πτηνολογικός Σύνδεσμος, Τ.Θ. 12026, 2340 Λευκωσία.
  2. Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό, παρακαλούμε να συμπληρώσετε και να αποστείλετε μαζί με τις παρατηρήσεις ή και τη ζωγραφιά αυτό το έντυπο συμμετοχής.
  3. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό, πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής: συμπληρωμένο Φύλλο εργασίας 1, συμπληρωμένο Φύλλο εργασίας 3, συμπληρωμένα Φύλλα Εργασίας 4 (τουλάχιστον τρεις παρατηρήσεις της φωλιάς), πρωτότυπη ζωγραφιά (αν επιθυμείτε να διαγωνιστείτε για το βραβείο της καλύτερης ζωγραφιάς), συμπληρωμένο έντυπο συμμετοχής.
  4. Το µέγεθος των ζωγραφιών πρέπει να είναι Α4 και να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του/της δημιουργού στο πίσω μέρος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια υλικά θέλετε για να δημιουργήσετε τη ζωγραφιά σας. Οι ζωγραφιές πρέπει να παραλειφθούν μόνο μέσω ταχυδρομείου.

Ποιες άλλες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε;

  • Τα χελιδόνια είναι εκπληκτικά πουλιά. Μπορείς να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου για αυτά, διαβάζοντας περισσότερα εδώ.
  • Φτιάξτε μάσκα χελιδονιού.
  • Πάρε συνέντευξη από ένα χελιδόνι. Τι θα σου πει άραγε;
  • Φτιάξε μια μπανιέρα για τα χελιδόνια και τα πουλιά του κήπου σου. Θα τους είναι πολύ χρήσιμη, καθώς το καλοκαίρι δυσκολεύονται να βρουν νερό για να πιούνε και να δροσιστούν.
  • Χρωμάτισε και μάθε για τον κύκλο ζωής του χελιδονιού, κατεβάζοντας αυτό το φύλλο.
  • Αν δοκιμάσεις κάποια από αυτές τις δραστηριότητες, θα χαρούμε να δούμε φωτογραφίες. Στείλε μας τις μαζί με τις καταγραφές σου!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ